Het klimaatkamp is voorbij maar de rebellie gaat door

21/08/2021

Vanaf 11 tot 15 augustus vond het XR Klimaatkamp plaats: met honderden bezoekers, prachtig weer, mooie ontmoetingen, en leerzame & inspirerende panels. Het klimaatkamp is de eerste stap geweest richting de Najaarsrebellie. Een plek om te leren over de klimaat- en ecologische crisis, Extinction Rebellion en vreedzame actie.

Het kamp vond plaats in de Lutkemeerpolder, een plek met een grote symbolische waarde. Activitsten strijden al jaren voor het behoud van de polder als landbouwgrond, terwijl opeenvolgende Amsterdamse colleges tegen de tijdsgeest in blijven vasthouden aan de bestemming als industrieterrein. Die campagne bevindt zich op een kritisch punt nu de gemeente onderhandelt met Ahold als mogelijke eerste koper. XR steunt Behoud Lutkemeer in deze campagne en tijdens het klimaatkamp is ook een grote actie hiervoor uitgevoegd.

XR zet zich in om actief onderdeel te zijn van een ‘Beweging van Bewegingen’. Dit kamp gaf de gelegenheid om andere groepen die actief zijn in Nederland te leren kennen, en onze banden met hen te versterken.

Op woensdag werd het het Klimaatkamp in de Lutkemeer geopend, in solidariteit met Behoud Lutkemeer.

Donderdag stond in het teken van lokale XR groepen. In talloze workshops werd er van elkaar geleerd hoe strategisch, creatief en succesvol actie te voeren.

Vrijdag werd er stilgestaan bij klimaatrechtvaardigheid. Er waren workshops over anti-racisme in de klimaatbeweging en sociale- en fysieke toegankelijkheid in acties. In de workshop “’Eis 0’’ werd besproken over hoe klimaatrechtvaardigheid een centraal thema kan worden gemaakt in de XR strategie.

Zaterdag stond het klimaatkamp in het teken van landbouw, klimaat en activisme. Er werd gekeken welke acties gevoerd kunnen worden tegen de vervuilende industriële landbouw én welke alternatieven er bestaan. Tot slot zijn er fantastische optredens gegeven.

Zondag werd de demonstratie afgesloten met regeneratieve activiteiten, presentaties van andere klimaatbewegingen en muziek.

Het klimaatkamp is voorbij maar de rebellie gaat door.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join