Kinderen vragen Sint om rechtvaardig klimaatbeleid

05/12/2021
Op de verjaardag van de Goedheiligman staan er tientallen kinderschoenen bij de Klimaatwake in Den Haag tegenover de Tweede Kamer. De schoenen symboliseren alle kinderen wereldwijd die nu al lijden door klimaatverandering en de toekomstige generaties die hier allemaal mee te maken krijgen. Uit hun naam roepen de klimaatwakers de demissionaire regering én de formerende partijen op om haast te maken met een effectief en rechtvaardig klimaatbeleid.

Uit sommige schoentjes steken verlanglijstjes, met wensen als “Lieve Sinterklaas, ik wil later nog vlinders in de tuin” en “Beste Sint en Piet, hebt u eten voor ons, want de oogst is mislukt”.


Kinderen grote verliezers
De actie is bedacht door Yolande Schuur (59) en Cor Mastwijk (62), die betrokken zijn bij Extinction Rebellion:  “Alle kinderen hebben recht op een veilige en gezonde plek om te leven. Er is nú actie nodig, anders is er straks niets meer te wensen over. Elke dag dat klimaatbeleid en concrete maatregelen uitblijven, betekent wereldwijd meer periodes van extreme droogte en extreme regenval, meer hitte en orkanen, en dus meer honger, meer conflicten, meer mensen op de vlucht. Kinderen zijn daarbij de grote verliezers, nu al. Ondertussen duurt de formatie voort, is er geen effectief beleid om de klimaat- en ecologische crisis te stoppen, én weigert de Nederlandse regering zelfs te voldoen aan de eisen die de hoogste rechter stelt. Daarmee versnelt de regering de crisis zelfs. Het is dus de hoogste tijd dat Den Haag haar verantwoordelijkheid neemt en ervoor zorgt dat Nederland klimaatneutraal is in 2025.”
Klimaatwake nadert 200 dagen
De Klimaatwake is gestart op 19 april en duurt inmiddels 192 dagen en nachten. Non-stop waken dagelijks 1 of 2 mensen voor de Tweede Kamer in Den Haag en ’s nachts waken deelnemers thuis, zolang de formatie duurt. Alles is te volgen via de livestream: https://youtu.be/wX6LkZ86Zw8.

De Klimaatwake is een initiatief van Extinction Rebellion, waarbij tientallen organisaties zich hebben aangesloten, waaronder Greenpeace, OxfamNovib, Cordaid, Caring Farmers, en politieke jongerenorganisaties. Iedereen die de uitgangspunten van de Klimaatwakers onderschrijft, is welkom om mee te doen. Aanmelden kan op www.deklimaatwakers.nl.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join