Klimaatmars 31 mei!

15/05/2024

Het is bijna zover: de Klimaatmars!
Extinction Rebellion NL steunt de KlimaatCrisisCoalitie die op vrijdag 31 mei de Klimaatmars op de Zuidas in Amsterdam organiseert. Komt allen! Als je je alleen bij de mars aansluit, is dit een low risk actie waar je prima mensen zonder actietraining mee naar toe kan nemen. Doe dat!

Waarom een mars op de Zuidas? Daar zitten de bedrijven die maar blijven doorgaan met het financieren en faciliteren van verwoestende projecten waarmee ze mens en milieu uitbuiten. Op de Zuidas zitten de mensen die voor eigen gewin beslissingen nemen die het einde van het leven versnellen. Ze helpen nog steeds projecten die volop mensen raken die geen schuld hebben aan de klimaatontwrichting, vervuiling en natuurafbraak. Droogte, hittegolven en overstromingen zorgen nú voor slachtoffers, chaos en verwoesting. Mensen moeten vluchten, en ook onze toekomst staat op het spel. Dat moet stoppen!

Daarom wordt op vrijdag 31 mei de Amsterdamse Zuidas omgedoopt tot het
centrum van verandering
. De Zuidas is hét symbool voor de macht van grote vervuilende bedrijven. Hier staat de aandeelhouder boven het welzijn van mensen en de aarde. Hier bepalen machtige bedrijven vanuit hun glanzende wolkenkrabbers hoe de toekomst eruit gaat zien. Sta zij aan zij met hen die nu al lijden onder de gevolgen van de klimaatcrisis en kom op 31 mei om 14:00 uur naar de Zuidas.

Doneer nu en maak de Klimaatmars groot!
Met jouw bijdrage kunnen we van de mars een enorm succes maken! Donaties zijn onmisbaar voor een grote, maar ook veilige en inclusieve mars.
Dat wordt gebruikt voor dranghekken, toiletten, een podium, goed geluid en een livestream voor iedereen die er niet bij kan zijn. En natuurlijk voor promotiemateriaal zoals posters, om de mars bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Ieder bedrag is welkom! Met €5 kunnen we bijvoorbeeld meer dan 140 stickers drukken, en €35 is genoeg voor de huur van één mobiel toilet. Dus doneer nu en help de mars groot te maken!

Luister naar ons klimaatlied!
In minder dan drie weken begint de Klimaatmars op de Zuidas! Bij dit unieke protest hoort een uniek geluid. Daarom heeft singer-songwriter Aafke Romeijn speciaal voor deze mars een nieuwe Nederlandstalige tekst geschreven op het lied ‘Flowers’ van Miley Cyrus. Het lied met de titel ‘Failliet’ wordt hét anthem van de Klimaatmars! Dat niet alleen, Aafke staat ook met het lied op 31 mei op het podium van de Klimaatmars. Samen met duizenden van jullie nemen we al zingend de Zuidas over en laten we het de ceo’s duidelijk weten ‘groei eens gauw een geweten” Dus: leer de tekst, warm je stembanden op en zet failliet op repeat! Zien we jou ook op vrijdag 31 mei op de Zuidas?

Klik op deze video-link om het lied te zien en alvast te oefenen. Kan je niet wachten om je stem te laten horen en mee te zingen met ons lied? In het weekend van 24 – 26 mei worden door heel Nederland diverse acties georganiseerd waar je samen met anderen kunt oefenen. Zoek een actie bij jou in de buurt en sluit je aan! Kijk op de website voor meer informatie.

Screenshot

ONZE BEWEGING – REBELLENBERAAD
Extinction Rebellion groeit wereldwijd, er zijn nu rond de 1000 lokale groepen. Ieder land, groep en gemeenschap is decentraal opgebouwd om via onze gedeelde waarden en principes onze drie eisen ingewilligd te krijgen: Vertel de waarheid, Doe wat nodig is en Laat burgers beslissen hoe (democratisch via een burgerberaad). Per land, groep of gemeenschap wordt de meest passende manier van actievoeren gevolgd. Ook in Nederland blijven we groeien. De aanwas van nieuwe mensen en veranderende omstandigheden maken het nodig met elkaar in gesprek te blijven over wat we willen bereiken en op welke manier.

Als decentrale organisatie is er ruimte voor verschillende perspectieven waarbij we elkaar vinden op onze doelen, principes en waarden. De omstandigheden veranderen ook. Het is onmogelijk nog onder de 1,5 graad opwarming te blijven en hoewel zeer onwaarschijnlijk dat we onder de 2 graden opwarming kunnen blijven, moeten we ons daarvoor blijven inzetten. De vervuiling van ons leefmilieu staat ook op een kantelpunt. Er is dadelijk meer plastic aan gewicht in de oceanen dan leven, chemicaliën dringen door in al het leven (denk aan Pfas en pesticiden), door de sloop van de natuur is het natuurlijk evenwicht verstoord; in 2030 is een achtste van alle levensvormen uitgestorven.

Daarom bezinnen we ons steeds op hoe dit te stoppen. Bijvoorbeeld door Rebellenberaden te organiseren. In maart was de eerste en we hebben daar flink wat lessen uit getrokken. Het belangrijkste is dat we dit vaker moeten doen en dat we op deze manier een voorbeeld voor anderen kunnen worden over hoe je met veel mensen een goed gesprek kan voeren over moeilijke en ingewikkelde onderwerpen. Het verslag van het Rebellenberaad van maart is bijna klaar, we zijn bezig met de evaluatie en er is een draaiboek voor komende rebellenberaden. Als je meer wilt weten, mail naar rebellenberaad@protonmail.com.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join