XR Justice Now! bezet BP raffinaderij

18/12/2023

BP moet onmiddellijk stoppen met activiteiten die bijdragen aan het menselijk leed in Gaza en de bezette Palestijnse gebieden.

Op maandag 18 december om 11:30 uur heeft XR Justice Now! een banner met “Stop fueling genocide, Free Gaza” opgehangen op de BP raffinaderij in Rotterdam. 

De eis: stop per direct de samenwerking met Israël en het exploiteren van de genocide voor zakelijk gewin en alle andere nieuwe fossiele projecten. De actie is een onderdeel van de Stop Nieuw Fossiel Campagne. 

Terwijl Israël een genocide uitvoert op de bevolking in Gaza, verkreeg BP eind oktober een licentie van Israël om extra offshore aardgasvelden te onderzoeken en te exploiteren voor de kust van Gaza. Terwijl Gaza wordt gebombardeerd ziet BP een zakelijke kans. 

“De reactie van het Westen op schendingen van de mensenrechten blijkt sterk beïnvloed te worden door onze politieke en strategische belangen,” zegt woordvoerder Victor van der Wurff. “Zoals nu blijkt is dit de zoveelste humanitaire crisis die voor een groot deel gedreven wordt door onze drang naar fossiele brandstoffen, net als Afghanistan, net als Irak en zoveel andere oorlogen die onder het mom van ‘democratie’ en ‘tegen terrorisme’ worden gevoerd.”

Palestijnen hebben geen controle over hun natuurlijke hulpbronnen
De klimaatcrisis wordt aangewakkerd door wereldwijde ongelijkheid en bevorderd door regeringen en bedrijven die winst boven mens en planeet stellen. Onschuldige burgers worden het zwaarst getroffen. Inheemse Palestijnen, levend onder het Israëlische apartheidsregime, hebben geen controle over hun land of natuurlijke hulpbronnen, waardoor ze bijzonder kwetsbaar zijn voor de klimaatcrisis. Het onthouden van natuurlijke hulpbronnen aan de bevolking door een bezettende macht wordt wereldwijd beschouwd als een oorlogsmisdaad.

BP profiteert van uitbuiting natuurlijke hulpbronnen en bezetting
“Grote multinationale bedrijven zoals BP dragen bij aan de onderdrukking van het Palestijnse volk door Israël,” aldus woordvoerder Van der Wurff. “BP profiteert van het uitbuiten van natuurlijke hulpbronnen en is daarmee medeplichtig aan het koloniseren van de bezette Palestijnse gebieden.”

Extinction Rebellion (XR) en XR Justice Now! stellen mensenlevens boven winst. “We zijn tegen alle nieuwe fossiele winningen en al helemaal als deze gepaard gaan met grove mensenrechtenschendingen. XR en XR Justice Now! eisen dat BP onmiddellijk stopt met de samenwerking met Israël en de activiteiten die bijdragen aan het menselijk leed in Gaza en de Palestijnse bezette gebieden. Bovendien moeten alle nieuwe projecten voor fossiele brandstoffen worden stopgezet: Stop Nieuw Fossiel!”

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join