XR Justice Now! kleurt fonteinen bloedrood: Nederland heeft bloed aan zijn handen

15/05/2024

Actiegroep herdenkt Nakba en eist sancties tegen Israël

Rebellen van Extinction Rebellion Justice Now! hebben vandaag de AKU fontein aan het Gele Rijdersplein in Arnhem, de fontein aan De Hof in Amersfoort en de Anna van Buerenfontein fontein in Den Haag rood gekleurd. XR Justice Now! vraagt met de actie aandacht voor de medeplichtigheid van de Nederlandse overheid aan de genocide in Gaza en roept op tot een onmiddellijke koerswijziging.  

De Nederlandse overheid houdt Israël de hand boven het hoofd en steunt het regime zelfs actief. Het geweld dat wordt losgelaten op Gaza is exorbitant. Mensenrechten worden massaal en onverholen geschonden. Er dreigt hongersnood. We kunnen niet wegkijken.

 

Nakba-dag

Nakba is het Arabische woord voor catastrofe. Tijdens 1947-1949 werd Israël gesticht door zionisten. Meer dan 750.000 Arabische Palestijnen werden uit het door Israël veroverde gebied verdreven of moesten vluchten. Duizenden Palestijnen werden vermoord. Vele verdreven Palestijnen leven nog steeds in vluchtelingenkampen onder slechte omstandigheden en mochten nooit meer terugkeren naar hun huizen. Op 15 mei wordt deze catastrofe herdacht.  Justice Now! wil met het roodkleuren van de fonteinen stilstaan bij de Nakba, maar ook bij de huidige oorlog waarbij al meer dan 35.000 Palestijnen zijn vermoord, waarvan een derde kinderen. 

 

Medeplichtig aan genocide

Met de actie wil XR Justice Now! de overheid herinneren aan de plicht die de Nederlandse overheid heeft om de internationale rechtsorde te bevorderen en mensenrechten te beschermen. Die plicht is vastgelegd in onze Grondwet. De bezetting, de onderdrukking en het geweld tegen Palestijnen zijn al decennialang aan de gang, maar wat zich nu in Gaza voor onze ogen voltrekt gaat alle verbeelding te boven.

 

VN-experts luiden sinds november de alarmklok over het risico op genocide in Gaza. Zorgen over grootschalige schendingen van het internationaal humanitair recht zijn sindsdien alleen maar toegenomen: hulpgoederen worden nauwelijks toegelaten en ziekenhuizen, ambulances en journalisten vormen het doelwit van aanvallen. Nederland doet er niets aan om dat te stoppen. Er zijn geen sancties opgelegd, en de regering zet zelfs alles op alles om door te kunnen gaan met het leveren van F35-onderdelen aan Israël. Ze is daarmee medeplichtig aan de genocide die zich aan het voltrekken is. Nederland heeft bloed aan zijn handen. 

 

Meer eisen

XR Justice Now! eist naast economische, diplomatieke en militaire sancties aan Israël ook dat Nederland zich hard maakt voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza en de steun aan hulporganisatie UNRWA hervat. Die steun werd in januari opgeschort na berichten dat enkele medewerkers betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen in Israël van 7 oktober. De uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek vonden geen bewijs voor betrokkenheid van UNRWA-medewerkers bij de aanslagen. Andere landen hebben de steun inmiddels weer hervat. Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join