Er komen meer en meer acties

12/04/2024

Afgelopen zaterdag waren we met een paar duizend rebellen in Den Haag om duidelijk te maken dat Nederland moet stoppen met het subsidiëren van fossiele vervuilers om onze biosfeer nog verder te vergiftigen. Deze keer had de burgemeester van Den Haag maar meteen opdracht gegeven om geweld te gebruiken. Hiertoe waarschijnlijk aangemoedigd door de hetze tegen klimaatactivisten door rechtse politici en het normaliseren daarvan door de media. De schade: een opzettelijk gebroken elleboog, veel blauwe plekken en ander letsel door politiegeweld.

Maar deze intimidatie is niets vergeleken met de intimidatie als gevolg van het overheidsbeleid: het is misdadig om elke week bijna een miljard euro overheidsgeld te besteden aan het verder verzieken van mens en natuur, het tenietdoen van onze toekomst en het vergroten van de ongelijkheid. Nederland pleegt liever geweld tegen haar burgers dan dat ze haar burgers beschermt tegen de ziekmakende praktijken van de grote vervuilers. De overheid faalt in haar zorgplicht, de politiek is vooral bezig met electorale belangen en roeptoetert pure volksverlakkerij. Goed klimaat- en milieubeleid is goed voor bijna iedereen in Nederland en daarbuiten, nu en in de toekomst. Maar dat interesseert onze politieke bewindvoerders geen zier. Daarom moeten we in opstand komen en zorgen voor een omwenteling naar een zorgzame en duurzame toekomst.

United for Climate Justice
Zaterdag is ook een brede Europese campagne tegen de fossiele subsidies gestart. Onder de naam ‘United for Climate Justice’ strijden 30 bewegingen uit 15 landen vanaf nu samen tegen de minstens €400 miljard aan Europese fossiele subsidies. XR maakt hier ook onderdeel van uit. Zaterdag waren er acties in 12 Europese landen en de komende maanden volgen meer acties. Op 4 mei is er een grote gezamenlijke blokkade in Brussel waar XR NL, Scientist Rebellion en XR België de druk op de EU gaan opvoeren. Er vertrekken die dag vanuit heel Nederland bussen met rebellen naar Brussel. Wil je mee? Meld je aan op a12blokkade.nl/brussel

Actie bij ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Overheidsinstellingen en andere partijen die betrokken zijn bij het in stand houden van de fossiele subsidies, staan een reeks onaangekondigde, disruptieve acties te wachten. Daarom waren we maandag alweer bij EZK. Er zit namelijk geen zinvolle beweging in het afbouwen van de desastreuze fossiele subsidies. En EZK gedraagt zich als het schoothondje van de fossiele industrie. Met een permanente roze bril zetten ze alles op het spel om de economie te laten groeien. Daarom hebben we maandag EZK een extra roze tintje gegeven.
EZK: Wij zijn er niet voor alleen om de economie te laten groeien, allereerst moet de economie er voor ons zijn! Stop met het afwegen van bedrijfsbelangen en kies voor een levensvatbare toekomst in plaats van die te slopen.

HÉ ING, stop fossiele financiering
Het nieuwste WMO-rapport van de VN laat zien dat onze acties tegen ING nodig zijn. 2023 was het heetste jaar ooit gemeten met 1,45 graad opwarming en klimaatramp op klimaatramp. ING zegt ernaar te streven zich aan het Parijs Akkoord te houden, maar stopt pas over 16 jaar met fossiele financiering. Onacceptabel!

De eerste twee A10-blokkades waren een groot succes en ook hebben we actie gevoerd tegen het Rijksmuseum en de KNVB, die zich laten sponsoren door ING. De derde A10-blokkade is niet gelukt, mede doordat de politie de vrijheid van een grote groep rebellen ongeoorloofd heeft ingeperkt door hen in te sluiten. Natuurlijk worden er alweer plannen gesmeed voor nieuwe acties. Wij zijn niet te stoppen, ING’s fossiele financiering wel.

Ook actievoeren tegen ING? Kom maandag 22 april naar de ING Aandeelhoudersvergadering in het Muziekgebouw aan ’t IJ (vlakbij Amsterdam CS). Het hebben van een aandeel is NIET nodig! Ga in de Telegram-groep om op de hoogte te blijven of kijk op de website van de A10-blokkade.

Kappen met Kolen
Sinds begin februari voeren we elke vrijdag actie onder de vlag van ‘Kappen met kolen’. Dat kan een verrassingsactie zijn, maar dat hoeft niet. Het enige dat zeker is, is dat we ergens in de kolenketen zullen toeslaan en zullen proberen de dodelijke stroom van kolen te verstoren. Zo hebben we de afgelopen weken kolentreinen geblokkeerd in de havens van Rotterdam en Amsterdam, hebben we tweemaal kolenschepen tegengehouden in de sluizen bij Wijk bij Duurstede en hebben we het terrein van de kolencentrale van RWE in de Eemshaven bezet.

Ook blijven we ons richten op Tata Steel, megaverbruiker van kolen en de grootste vervuiler en uitstoter van Nederland. Rond Tata hebben we onze aandacht verlegd naar de provincie en de Omgevingsdienst, die tekortschieten in de handhaving en die de belangen van Tata voortdurend boven die van omwonenden plaatsen. Ook blijven we ons, bijvoorbeeld samen met onze Duitse vrienden van Ende Gelände, actief inzetten tegen bloedkolen. Bezoek onze website voor meer informatie.

Extinction Rebellion Landbouw
Extinction Rebellion Landbouw bestaat uit bezorgde burgers en boeren en is gericht tegen de industriële landbouw. Dat is naast de fossiele industrie de grootste veroorzaker van de klimaat- en ecologische crisis. Ze voeren drie campagnes: Gifvrij, RaboRebellie en Big Agro-Estafette.
Campagne Gifvrij
Er sterven nu dagelijks 150 (planten- en dier-) soorten uit. Dat betekent dat in 2030 één achtste van alle soorten is verdwenen. Het precaire evenwicht in onze biosfeer raakt compleet verstoord.
Gifgebruik is een grote oorzaak hiervan. Wet- en regelgeving die de biodiversiteit structureel kan verbeteren, zoals de natuurherstelwet, wordt steeds weggestemd. Dit komt vooral door de lobby van de agro(chemische)-industrie. 21 maart was er een demonstratie bij de Keukenhof tegen de giftige bollenteelt. In mei volgen acties bij het Bloemencorso (XR Haarlem) en een Giftocht op de fiets (XR West-Friesland). En meer acties zullen volgen. Zolang de lente elk jaar verder verstilt, zo luider zullen wij worden. Sluit je aan, samen sluiten we die gifkraan!

Campagne RaboRebellie: Stop Rabo, Stap Over!
Rabobank investeert miljarden in de intensieve landbouw en vee-industrie. Boeren worden met leningen klemgezet en duurzame boeren krijgen geen kans. Rabobank veroorzaakt met haar achterhaalde en inefficiënte beleid een ravage op onze planeet. Dit moet stoppen! Met Stop Rabo, Stap Over voeren verschillende lokale groepen actie tegen de Rabobank. Door NGO’s, bedrijven en andere rekeninghouders te stimuleren om over te stappen naar een duurzame bank, voeren we de druk op de Rabo op. Wil je meedoen met je lokale groep of aansluiten bij een actie? Vraag je lokale vertegenwoordiger of meld je bij XRLandbouw!
Campagne Big Agro-Estafette
Dat het bepaald niet opschiet met de noodzakelijke veranderingen in de landbouw, komt grotendeels door de framing van de Big Agro Industrie. Daar gaan we in april twee keer wat aan doen:
26 april – Lochem – ForFarmers
We laten ForFarmers weten dat hun bedrijfsvoering catastrofaal is voor het milieu. Om 11.30 vertrekken we vanaf station Lochem met een kleurrijke stoet naar het kantoor van ForFarmers om onze eisen te overhandigen. En laten we ze zien dat het ons menens is door er met veel te zijn.
28 april – Bovenkarspel-Flora – giftocht
Extinction Rebellion West-Friesland organiseert de Giftocht. Op deze fietstocht met gelijkgestemden vragen we aandacht voor het gebruik van chemische middelen in de landbouw, voor de gevonden gifstoffen in het oppervlaktewater en voor de gezondheid van West-Friesland. Verzamelen om 13.00 op station Bovenkarspel-Flora met (elektrische) fiets!
Sluit je aan bij XR Landbouw via deze link.

XR-Luchvaart
Dit jaar vinden er meerdere protesten plaats van XR-luchtvaart in samenwerking met lokale XR-groepen tegen de luchtvaart en privévluchten.
Maastricht-Aachen airport
De eerste daarvan werd georganiseerd op 9 maart bij vliegveld Maastricht- Aachen door XR-Maastricht, samen met XR-Luchtvaart, tijdens de kunstbeurs Tefaf, waar allerlei steenrijke hotemetoten met privévluchten naar Maastricht kwamen om miljoenen kostende kunst aan te schaffen.
Vanwege een noodverordening door de burgemeester van Beek en Meerssen, waar vliegveld Aachen-Maastricht onder valt, werd alleen de support demonstratie bij het vliegveld zelf georganiseerd terwijl er een high-risk/blokkade actie plaatsvond bij een aantal toegangswegen en bij een aantal ingangen van de Tefaf kunstbeurs in het MECC in Maastricht met spandoeken tegen vliegen en privévluchten.
Eindhoven Airport
Twee weken later vond er een soortgelijke demonstratie plaats bij Eindhoven Airport, bestaande uit een support demonstratie en een high-risk blokkade actie voor en later in de aankomsthal van het vliegveld. Hierbij werden bijna 100 activisten gearresteerd.
Groningen Airport Eelde
En op 20 april, staat er een grote demonstratie gepland bij Groningen Airport Eelde met als thema “Vakantie in eigen land, vliegtuig aan de kant”, waarbij de organisatie hoopt dat zoveel mogelijk mensen met allerlei in vakantieoutfit en met vakantiespullen naar de de demonstratie bij Eelde komen. Denk aan strand- en badkleding, frisbees, badminton spullen en andere attributen om vakantiespelletjes te doen. Misschien zelfs opblaasbare zwembanden?
Zie het telegramkanaal als je van plan bent te komen en geen informatie wilt missen. En ook voor meer info, kijk op een speciale site.
De aanleiding voor deze demonstratie is dat de provincies Drenthe en Groningen de komende 10 jaar gezamenlijk €4.600.000 (4,6 miljoen) per jaar gaan investeren in Airport Eelde voor een vliegveld dat op haar hoogtepunt slechts 228.000 passagiers per jaar vervoerde. Over een periode van 10 jaar gaat dat alles bij elkaar dus om €46 miljoen.
Er zijn zoveel mooie en goede dingen die provincies zouden kunnen doen met €46 miljoen dat wij ons afvragen, wat je allemaal wel niet voor zinvollers zou kunnen doen met 46 miljoen…..
Eerder dit jaar besloot een meerderheid van de Tweede Kamer dat Lelystad Airport niet in gebruik genomen gaat worden voor commerciële luchtvaart, terwijl er nota bene in de afgelopen jaren 200 miljoen euro is gestoken in het klaarmaken van Lelystad Airport voor commerciële luchtvaart. Dit laat zien dat enerzijds actievoeren zin heeft. En anderzijds dat miljoenen investeren in onrendabele vliegvelden gelijkstaat aan geld pompen in een bodemloze put.

Rebellenberaad
Eind maart hebben we met bijna 250 rebellen een intensief gesprek gevoerd over onze beweging. Dat was nodig, want we zijn heel snel gegroeid en er zijn allerlei spanningen ontstaan. Zoals welke ruimte we bieden aan verschillende perspectieven over intersectionaliteit, focus, zelforganisatie en mobilisatie. We zijn een niet-hiërarchische grassroots organisatie, decentraal georganiseerd, wat betekent dat lokale groepen en gemeenschappen binnen XR hier zelf een invulling aan kunnen geven. Dat doen we wel op basis van een gemeenschappelijk fundament, onze waarden en principes en onze passie om te strijden tegen het gevaar van uitsterven.
Dit rebellenberaad is de start van vaker met elkaar in gesprek gaan. Dat is zeker niet makkelijk en het heeft geleid tot fouten, maar als wij niet durven te experimenteren, wie dan wel? We willen leren hoe we dit steeds beter kunnen doen. Daarvoor zijn we nu bezig met het evalueren, met de verslaglegging en het organiseren van volgende beraden.
In de volgende nieuwsbrief meer!

En tot slot, doe mee aan een bijzonder moederdagkado!
Terwijl de gevolgen van klimaatverandering overal ter wereld voelbaar zijn, ervaren vrouwen in het zuiden deze impact op een onevenredig harde wijze. Recente onderzoeken benadrukken hoe vrouwen en vooral vrouwen in ontwikkelingslanden, het hardst worden geraakt. In het zuiden is het door klimaatverandering vaker extreem droog. Traditioneel is het in veel landen een taak voor vrouwen om water te halen, en door de droogte kost dat meer tijd en is het moeilijker. Ook zijn vrouwen verantwoordelijk voor het vee en de akkers waar veel water voor nodig is.
In reactie hierop is Mothers* Rebellion ontstaan: een beweging ontstaan vanuit XR en andere organisaties uit 6 continenten waarbij moeders van over de hele wereld samenkomen met één gemeenschappelijk doel – het opeisen van natuurbehoud, herstel, en een toekomst vrij van fossiele brandstoffen. Hun stem is cruciaal in het vormgeven van een duurzame toekomst, maar zonder de nodige middelen blijft hun potentieel onbenut.

Daarom vragen we jullie om mee te doen aan dit speciaal moederdagkado door een rebelse bijdrage te doen!
Rond moederdag organiseert Mothers*Rebellion een wereldwijde actie om meer bewustzijn te krijgen voor de unieke uitdagingen waar moeders voor staan door klimaatverandering. Jouw bijdrage maakt het mogelijk voor moeders om de actie bij te wonen en om naar klimaatconferenties af te reizen waar zij hun gemeenschappen en landen kunnen vertegenwoordigen. Tijdens de vorige actie deden er 90 groepen met moeders mee uit 30 verschillende landen, dit jaar willen we nog meer moeder rebellen laten meedoen voor ijzersterke vuist!

Help moeders in het zuiden een stem te geven met een bijdrage! Dankjewel ❣️

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR