Extinction Rebellion bezet hoofdkantoor ING: Stop met financieren van fossiel!

16/02/2022

Tientallen klimaatactivisten hebben om drie uur vanmiddag de lobby van het hoofdkantoor van de ING-bank in Amsterdam Zuidoost bezet. Zij doen dit onder de vlag van Money Rebellion, een tak van Extinction Rebellion. Money Rebellion eist dat ING stopt met het financieren van de fossiele industrie. Een aantal van de activisten heeft ook zelf een rekening bij ING. Om hun punt kracht bij te zetten hebben zij kruiwagens met steenkool bij zich. “Wij komen de kolen terugbrengen die de ING met ons geld heeft opgegraven.”

Met kruiwagens met kolen en gehuld in overalls en bouwhelmen, liep de groep vanmiddag om 15 uur het hoofdkantoor aan de Bijlmerdreef binnen, om in de lobby neer te strijken. Zij laten weten niet vrijwillig te vertrekken, voordat de ING-bank aan hun eis heeft voldaan: per direct stoppen met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie.

Verdere klimaatontwrichting voorkomen

Woordvoerder Gerben Starink: “De wetenschap stelt dat de uitstoot van CO2 zo snel mogelijk naar nul moet, om onder 1,5 graad verhitting van de Aarde te blijven en rampzalige klimaatontwrichting te voorkomen. Ik heb mijn hypotheek bij ING. Het kan toch niet zo zijn dat de rente die ik daarvoor betaal, door ING uitgegeven wordt aan de vernietiging van de Aarde en de toekomst van mijn kinderen.”

Duizelingwekkend bedrag

Money Rebellion eist dat ING niet langer geld stopt in het financieren van nieuwe fossiele bronnen. Uit een maandag uitgekomen onderzoek van non-profit organisatie ShareAction blijkt dat de ING sinds het klimaatakkoord van Parijs, in 2015 12,5 miljard heeft uitgegeven aan het aanboren van nieuwe fossiele bronden. In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken te proberen de verhitting van de Aarde te beperken tot 1,5 graad. ING zegt zich te committeren aan de 1,5 graad, maar weigert te divesteren uit de fossiele industrie. Vorig jaar riepen zowel het gerenommeerde Internationaal Energie Agentschap als de Nederlandsche Bank op om geen geld meer te steken in nieuwe fossiele projecten.Gesprek met ING

In de week van 31 januari voerde Money Rebellion op prikkelende wijze actie tegen ING. Van maandag tot donderdag hield Money Rebellion op 8 verschillende stations flyeracties met de boodschap dat ING de fossiele bank van Nederland is. Op vrijdag voerde Money Rebellion actie voor het hoofdkantoor van de ING. Op woensdag 9 februari voerde Money Rebellion een gesprek met de directie duurzaamheid van ING. Hierin gaf ING aan niet te willen stoppen met het financieren van nieuwe fossiele bronnen. Daarom escaleert Money Rebellion de acties en bezet nu de lobby van het hoofdkantoor van ING.

Volgt ING voorbeeld van ABP?
Money Rebellion is een groep binnen Extinction Rebellion die zich inzet om een einde te maken aan het financieren van de fossiele industrie. Eerder focuste de groep zich op pensioenfonds ABP, dat nog voor vele miljarden de fossiele industrie financierde. De campagne bestond onder meer uit meerdere bezettingen van de lobby van de hoofdkantoren van ABP in Amsterdam en Heerlen. In oktober 2021 kondigde ABP eindelijk aan helemaal uit fossiel te stappen.

Livestream van de bezetting: https://www.instagram.com/extinctionrebellionnl/

Campagnewebsite: https://www.ingdebankvanfossielnederland.nl/

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR