Extinction Rebellion blokkeert hoofdgebouw Energie Beheer Nederland: “Stop nieuwe fossiele projecten, begin bij de Waddenzee”

03/07/2024

Zo’n vijftien rebellen blokkeren beide ingangen van het EBN hoofdkantoor aan de Daalsesingel in Utrecht. Ze eisen een onmiddellijke stop op nieuw fossiel.

03/07/2024 – Om 8.00 hebben Extinction Rebellion (XR) en Scientist Rebellion (SR) beide ingangen van het hoofdkantoor van Energie Beheer Nederland (EBN) geblokkeerd. De actie is onderdeel van de campagne Stop Nieuw Fossiel waarmee XR een einde eist aan nieuwe fossiele projecten, hier en in het buitenland.

Woordvoerder Guus Dix: “Het is niet te bevatten dat de Nederlandse overheid midden in de klimaat- en ecologische crisis vrolijk doorgaat met het uitbreiden van gaswinning en LNG-terminals. Ze geeft de miljardairs van ONE-Dyas zelfs groen licht om boven Schiermonnikoog kwetsbaar rif kapot te boren en de opwarming van de aarde nóg verder aan te jagen. Daarom eisen wij een stop op nieuwe fossiele projecten, te beginnen bij de Waddenzee.”De klimaatcrisis is op veel plaatsen al dagelijkse realiteit. In India, Pakistan en Saoedi-Arabië bezwijken op dit moment duizenden mensen aan extreme hitte.[1,2,3] Als we op deze weg doorgaan komen een kleine vier miljard mensen in omstandigheden terecht die in de praktijk niet of nauwelijks leefbaar zijn. In het Mondiale Zuiden zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid dan zo hoog, dat je tegen de grens aanloopt van wat het menselijk lichaam nog aankan.[4] 


EBN als sleutelpartij
XR richt zich specifiek op Energie Beheer Nederland omdat het een sleutelpartij is in de uitbreiding van nieuw fossiel in Nederland. EBN is mede-eigenaar van alle nieuwe fossiele projecten; sluist de financiële opbrengsten terug naar de staat én voedt de overheid met fossiele drogredenen om vooral maar te blijven boren. “Afgelopen maandag hebben we vanuit XR en SR een goed gesprek gehad met jonge medewerkers bij EBN. Helaas blijft de top van de organisatie vasthouden aan de vernietigende gasplannen van de overheid. Wij zullen terug blijven komen totdat de baas naar zijn eigen mensen luistert,” aldus Dix.

Wetenschap: geen nieuwe fossiele projecten
Klimaatwetenschappers en het Internationaal Energie Agentschap zijn het erover eens dat er geen nieuw boorplatform of gasterminal meer bij kan als we onder de anderhalve graad willen blijven.[5,6] Heel recent pleitten wetenschappers van University College London en het International Institute of Sustainable Development dan ook voor een nieuwe wereldwijde norm: een stop op nieuwe fossiele projecten.[7] De overheid en EBN laten zich echter niets gelegen liggen aan de wetenschap en aan de zorgen van burgers, zegt Dix: “We hebben al met klimaatwetenschappers voor de deur geflyerd, het kruispunt voor het hoofdgebouw geblokkeerd, en greenwashing evenementen van EBN in Den Haag verstoort. Het nieuwe kabinet is helaas niet van plan om het destructieve fossiele pad te verlaten. Dan rest ons niets anders dan de druk verder op te voeren. Totdat EBN aangeeft dat ze stopt met nieuw fossiel, zullen er dagen zijn dat niemand het kantoor binnenkomt.”

 

Bronnen

[1] https://nos.nl/artikel/2525866-dodental-hadj-opgelopen-tot-1300-maakt-saudi-arabie-bekend

[2] https://www.bbc.com/news/articles/cn05rz3w4x1o

[3]www.theguardian.com/world/article/2024/jun/24/delhi-heat-stroke-clinic-first-ram-manohar-lohia-hospital  

[4] www.nature.com/articles/s41893-023-01132-6  

[5] https://www.nature.com/articles/s41586-021-03821-8
[6]https://www.iea.org/news/the-path-to-limiting-global-warming-to-1-5-c-has-narrowed-but-clean-energy-growth-is-keeping-it-open 

[7] https://www.science.org/doi/10.1126/science.adn6533 

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR