Extinction Rebellion demonstreert tegen Gazprom: Geef geen (fossiele) brandstof aan oorlog in Oekraïne

28/02/2022

Extinction Rebellion organiseert maandag 28 februari, woensdag 2 maart en vrijdag 4 maart vanaf 18:00 een demonstratie voor het Gazprom-kantoor aan het Museumplein in Amsterdam. 
De demonstraties richten zich op de Nederlandse rijksoverheid, gemeentes, bedrijven en instellingen die zakendoen met Gazprom. Wij roepen iedereen op om samenwerking met Gazprom te beëindigen.  Alleen zo stoppen het financieren van de oorlog die Rusland voert tegen Oekraïne en kunnen we een einde maken aan onze verslaving aan fossiele brandstoffen. Onze boodschap aan Gazprom, de Russische overheid en haar handlangers is simpel: vertrek uit Nederland! We vragen iedereen om zich aan te sluiten bij de demonstratie in solidariteit met Oekraïne. We zullen keer op keer terug komen en blijven de druk opvoeren. XR Oekraïne heeft XR-groepen door heel Europa opgeroepen om de straat op te gaan om tegen de Russische fossiele industrie te demonstreren, en we verwachten dat dit in vele landen zal gebeuren.

Het is oorlog in Europa — gefinancierd door de fossiele industrie. 

Gazprom is in handen van de Russische staat en is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten van Rusland en daarmee oorlog tegen Oekraïne. Poetins oorlogskas wordt gespekt door de verkoop van gas, olie en kolen. Nederland financiert de Russische fossiele industrie rechtstreeks door gigantische afname van brandstoffen, waarvan aardgas de voornaamste is. Extinction Rebellion zal er alles aan te doen om Poetin daar te raken waar het pijn doet; in de portemonnee.

Gazprom heeft meerdere locaties in Nederland, de meest opvallende het monumentale pand aan het Museumplein. Er wordt in Nederland volop zaken gedaan met Gazprom. Niet alleen als afnemer, maar ook als doorvoerland en gashandelaar speelt Nederland een belangrijke rol. Het is niet langer acceptabel dat de Nederlandse overheid dit toestaat en zelfs actief lobbyt om dit mogelijk te maken.

We komen deze week met vele grote blauw-gele banners om solidariteit met Oekraïne te tonen. Op de banners staan teksten als “Hee overheid, stop met Russisch gas”, “stand up for Ukraine’’ en “War in Ukraine, sponsored by Gazprom”.
We laten zien dat de fossiele industrie niet alleen schade toebrengt aan de natuur en het klimaat, maar ook direct verbonden is met corruptie, onderdrukking en oorlog. De problemen van de fossiele industrie zijn nu al pijnlijk duidelijk. Extinction Rebellion zal in opstand blijven komen om de overheid en de fossiele industrie te dwingen tot snelle omslag naar een duurzaam systeem.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR