Extinction Rebellion demonstreert vandaag bij H&M Rokin Amsterdam met de ‘De Grote Groenwasserij Show’

29/11/2020

H&M gebruikt greenwashing om gebrek aan duurzaamheid te verdoezelen

Op zondag 28 november vanaf 11:00 uur organiseert XR NL Fashion Action samen met Extinction Rebellion ‘De Grote Groenwasserij Show’ bij H&M Rokin. H&M beweert zich in te zetten voor duurzame Fashion met de Conscious Collection. Conscious producten zijn echter maar een heel klein deel van H&M’s aanbod en de duurzaamheid ervan staat ter discussie.

De Grote Groenwasserij Show
Tijdens ‘De Grote Groenwasserij Show’ wassen ‘CEO’s van H&M’ de ramen van H&M Rokin groen om de greenwashing van het bedrijf zichtbaar te maken. Aan de ramen vastgelijmde, ontblote rebellen van XR NL Fashion Action klagen met teksten op hun lichaam en protestborden H&M aan. Een banner hangt van het balkon en XR-vlaggen wapperen aan de vlaggenstokken. Rebellen geven toespraken en de ‘CEO’s van H&M’ worden geïnterviewd. Ook is er misschien een spontane Guerilla Repair actie op de stoep voor de winkel, om aan het winkelend publiek te laten zien dat er een alternatief is voorwegwerpkleding.

Greenwashing
Terwijl H&M zich profileert als duurzaam merk met de Conscious Collection, produceert het bedrijf tegelijkertijd elke 24 uur meer ‘fast fashion’ dan het in twaalf jaar zou kunnen recyclen. De Conscious Collection is een druppel op een gloeiende plaat. De duurzaamheid van de producten is twijfelachtig, er wordt bijvoorbeeld maximaal 20% duurzame katoen gebruikt, en de informatievoorziening erover ruim onvoldoende. De collectie bestaat om H&M’s imago te greenwashen. Het doet niets om de klimaatimpact van H&M te minimaliseren, het maximaliseert het groene imago.

Fast Fashion: de feiten
De mode-industrie produceert jaarlijks meer dan 1 miljard kledingstukken en is daarmee verantwoordelijk voor 1,2 miljard ton CO2 uitstoot, wat overeenkomt met meer dan 8% van de totale uitstoot van broeikasgassen. “Een broek en een T-shirt samen kosten zo’n 20.000 liter water om te produceren, met kleurstoffen en andere chemicaliën worden waterbronnen vervuild en de weggeworpen kledingstukken belanden op een afvalberg in Afrika, die onze troep mogen opruimen”, zegt activist Robin Habbé. Daarnaast is de sociale impact van ‘fast fashion’ enorm. Arbeiders werken onder erbarmelijke omstandigheden voor schandalig lage lonen: moderne slavernij. XR NL Fashion Action en Extinction Rebellion komen in opstand tegen deze onrechtvaardigheid. XR en Fashion Action kwamen afgelopen dagen ook al in actie bij C&A, en er waren diverse acties in vijftien Nederlandse steden.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR