Extinction Rebellion: “Derde A10-blokkade kan alleen de laatste zijn als ING stopt met fossiele financiering”

26/03/2024

ING negeert schokkend WMO-rapport, aarde bijna 1,5 graad opgewarmd”  

Op zaterdag 30 maart 2024 om 12:00 uur begint de derde A10-blokkade van Extinction Rebellion met een concert van XR Musicians. Meer dan 80 muzikanten laten op de A10 hun verdriet en woede over ING’s fossiele financiering horen. ING zegt dat ‘snel uitstappen altijd kan als bank’.[1] Toch volhardt de grootvervuiler in zijn fossiele financieringsbeleid. Daarom gaat Extinction Rebellion door met actievoeren met de eis: ING, stop per direct met alle financiering van, en dienstverlening aan, de fossiele industrie. 

Woordvoerder Let de Jong: “Op 19 maart 2024 heeft de Verenigde Naties in een WMO-rapport laten weten dat de aarde 2023 het heetste jaar ooit gemeten is: 1,45 graad boven het pre-industriële niveau.[2] Dit betekent dat de kritieke grens van 1,5 graad opwarming bijna bereikt is of misschien zelfs al overschreden. ING zegt ernaar te streven zich aan het Parijs Akkoord te houden, maar doet niets om ervoor te zorgen dat de aarde onder 1,5 graad opwarming blijft. Tegen de tijd dat ING stopt met fossiele financiering — pas over 16 jaar, in 2040! — zijn we lang en breed over 1,5 graad heen, met vele miljoenen klimaatdoden tot gevolg.”   

Matthäus Passion op de A10
Ook XR Musicians zijn bij de demonstratie. Ruim 80 muzikanten voeren het slotkoor van Bachs Matthäus Passion uit op de A10. Met het verdriet dat in deze muziek klinkt, staan het koor en orkest stil bij de vele soorten die al zijn uitgestorven door de klimaatontwrichting. Door de aandacht te vestigen op wat onherroepelijk verloren is, willen de muzikanten duidelijk maken dat er geen tijd te verliezen is. “Als hoboïste van het Noord Nederlands Orkest heb ik twee weken lang de Matthäus Passion gespeeld in verschillende concertzalen,” aldus Justine Gerretsen. “Tot slot van deze concertreeks speel ik met XR Musicians het slotkoor op de A10. Het koor zingt ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’. Nu, op deze plek, huilen we omdat we ons gigantisch zorgen maken over de toekomst van het leven op deze planeet.”

ING brengt leven op aarde in gevaar
Niet alleen was 2023 het heetste jaar ooit gemeten, er zijn ook een aantal afschrikwekkende records verbroken. De niveaus van broeikasgassen in de atmosfeer zijn nog nooit zo hoog geweest en hetzelfde geldt voor oppervlaktetemperaturen, oceaanwarmte en -verzuring, zeespiegelstijging.[2] Ook is de hoeveelheid ijs nooit eerder zoveel afgenomen als in 2023. De afgelopen jaren zijn mensen overal ter wereld en vooral in het Mondiale Zuiden geconfronteerd met ongekende klimaatrampen.

ING trekt zich niets aan van de rampen die het mede veroorzaakt en volhardt in zijn vernietigende fossiele beleid. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, dat de grootvervuiler zegt te onderschrijven, heeft de bank de klimaat- en ecologische crisis met bijna 60 miljard euro gefinancierd. Volgens internationale onderzoeksorganisatie BankTrack 2022 ging het nog steeds om 5,2 miljard dollar[3]. ING is daarmee de grootste fossiele geldschieter van Nederland. De bank jaagt de klimaat- en ecologische crisis iedere dag verder aan en vormt een bedreiging voor veiligheid, welzijn en volksgezondheid overal ter wereld. 

Demonstraties op de A10: gemeente moet faciliteren
De eerste twee A10-blokkades, op 30 december 2023 en 24 februari 2024, verliepen veilig en verantwoord, ondanks de weigering van de gemeente Amsterdam om de weg af te zetten en zo de demonstratie te faciliteren. Het dichtbijgelegen VUMC heeft geen hinder ondervonden van de actie en voor het overige verkeer bleef de overlast beperkt. Dit betekent dat de gemeente dit soort demonstraties niet alleen moet faciliteren, met het oog op het demonstratierecht, maar dat dat ook makkelijk kan.[4] Eerder was dit stuk van de A10 acht dagen dicht vanwege werkzaamheden.[5] Ook zal in 2025 15 kilometer van de A10 afgesloten worden voor de viering van het 750 jarig bestaan van Amsterdam.[6]

Bronnen
[1] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5436391/ing-klimaatverandering-milieudefensie
[2] https://news.un.org/en/story/2024/03/1147716
[3] https://www.bankingonclimatechaos.org/
[4] https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-hoezo-kan-een-feest-op-de-a10-wel-maar-een-demonstratie-door-extinction-rebellion-niet~b50e544e/
[5] https://www.rwsverkeersinfo.nl/nieuws/werkzaamheden-a10-zuid-8-dagen-verkeershinder-verwacht/
[6] https://amsterdam750.nl/groot-feest-op-de-ring-a10/


MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR