Extinction Rebellion en Scientist Rebellion steunen demonstranten die na vreedzame demonstratie vastzitten voor huisvredebreuk en openlijke geweldpleging

12/04/2024

Rebellen zijn getraind om vreedzaam actie te voeren

Sinds gisteren zitten zestien demonstranten van Extinction Rebellion en Scientist Rebellion vast na een vreedzame demonstratie bij een lobbyevenement van Energiebeheer Nederland (EBN). Zij worden beschuldigd van huisvredebreuk en openlijke geweldpleging. Extinction Rebellion en Scientist Rebellion staan achter deze demonstranten en hopen dat zij snel vrijkomen. Ze hebben allemaal een actietraining gevolgd om geweldloos actie te voeren. 

Extinction Rebellion en Scientist Rebellion willen achterhalen wat er precies is gebeurd. Vast staat dat beveiliging en catering-personeel veel geweld hebben gebruikt. Zij hebben de demonstranten naar buiten geduwd en gesleept. Eén demonstrant verloor zijn gehoorapparaat uit zijn oor, een ander raakte gewond aan zijn ribben.

Lobbyevenementen moeten stoppen

De demonstratie vond gisteren plaats bij een evenement van Energie Beheer Nederland (EBN) over Carbon Capture and Storage (CCS). Onderdeel van een grootschalige fossiele lobby om de maatschappelijke acceptatie van CCS te verhogen. Die acceptatie is nodig omdat de fossiele industrie, middels grootschalige publieke investeringen in CCS, hoopt te kunnen blijven boren naar olie en gas. Terwijl gewone mensen de dupe zijn van de klimaat- en ecologische crisis houden grote fossiele vervuilers evenementen als deze. Dat moet stoppen. 

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR