Extinction Rebellion kondigt aan: bij Europees kampioenschap A10-blokkade tijdens huldiging  

29/06/2024

ING gebruikt sponsoring Nederlands elftal om fossiele financieringsbeleid te verhullen”

Als Nederland Europees kampioen wordt, zal Extinction Rebellion tijdens de huldiging de A10 blokkeren om te eisen dat ING per direct stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan, de fossiele industrie. ING is hoofdsponsor van de KNVB en daarmee van het Nederlands elftal. De sponsoring van het Nederlands elftal heeft, net als de 5500 zonnepanelen die ING recent aan Amsterdam schonk, tot doel af te leiden van ING’s positie als vieste bank van Nederland. De A10-blokkade is dan ook niet gericht tegen het Nederlands elftal maar tegen ING.

Woordvoerder Tessel Hofstede: “Als hoofdsponsor van de KNVB gebruikt ING het Nederlands elftal, waarvan de bank weet dat het populair is, om de eigen fossiele praktijken te verbloemen. ING beweert het jeugd- en vrouwenvoetbal te willen ondersteunen, maar juist kinderen en vrouwen worden disproportioneel hard geraakt door de klimaat- en ecologische crisis.[1] Op dit moment geldt dat vooral voor vrouwen en kinderen in het Mondiale Zuiden, in de toekomst zal dat waarschijnlijk ook in Nederland zo zijn. De Verenigde Naties stellen dat naar schatting 80% van de klimaatvluchtelingen vrouwen zijn.[2]

Burgemeester heeft partij gekozen voor ING
In het licht van de vele demonstraties tegen ING, en de rechtszaak die Milieudefensie tegen ING heeft aangespannen, geeft het te denken dat burgemeester Halsema’s ING’s zonnepanelen enthousiast en kritiekloos in ontvangst heeft genomen.[3] De burgemeester kan hierna niet meer onafhankelijk oordelen over de vreedzame demonstraties van XR. 

In een democratische rechtsstaat is het faciliteren en beschermen van het demonstratierecht een van de belangrijkste politietaken, ook tijdens de huldiging van het Nederlands elftal, ook op snelwegen of andere plekken die het gezag niet goed uitkomen. De exacte datum en tijd van de blokkade staan vast zodra de planning van de huldiging bekend is, Rijkswaterstaat hoeft dan alleen nog de A10 af te sluiten. Saillant detail: de 5500 zonnepanelen worden verstrekt ter ere van het 750-jarig jubileum van de stad. Een feestje waarbij 15 km van de A10 wordt afgesloten.

ING brengt leven op aarde in gevaar
Hoewel tot nu toe in deze zomer langdurige hitte uitgebleven is in Nederland, laat het weer in de rest van de wereld een heel ander beeld zien. Gedurende de derde week van juni werden wereldwijd meer dan 1400 hitterecords verbroken.[4] Gedurende de Hadj kwamen honderden pelgrims om in Mekka als gevolg van de hitte. Ook Zuid-Oost Azië, India en delen van de Verenigde Staten kampen deze zomer met extreme hitte. Deze weersextremen en de doden die zij tot gevolg hebben, worden mede veroorzaakt door grootvervuilers zoals ING. ING is de grootste fossiele geldschieter van Nederland. De bank jaagt de klimaat- en ecologische crisis iedere dag verder aan en vormt een bedreiging voor veiligheid, welzijn en volksgezondheid overal ter wereld.

Bronnen
[1] https://nos.nl/collectie/13917/artikel/2452424-vrouwen-vaak-harder-geraakt-door-klimaatverandering
[2] https://www.unicef.org/rosa/blog/climate-changes-greatest-victims-are-women-and-girls
[3] https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-amsterdam-moet-ing-aanpakken-in-plaats-van-cadeaus-in-ontvangst-te-nemen~bd36b9a3/
[4] https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2024/06/22/deadly-heat-wave-climate-change/

 

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR