Extinction Rebellion protesteert tegen het huwelijk tussen Rutte en Shell

01/07/2021

Vrijdag 2 juli vanaf 11.00 uur demonstreert Extinction Rebellion (XR) bij het Shell hoofdkantoor in Den Haag. XR protesteert met een fotogenieke theatershow tegen de innige verstrengeling van de regering met grootvervuilers zoals Shell. Actievoerders beelden een huwelijksceremonie uit waarin Mark Rutte en Shell elkaar het ja-woord geven. Precies op dat moment komt XR in opstand. De ene na de andere actievoerder staat op tegen de verlammende invloed van de lobby van grote bedrijven op het klimaatbeleid. Zij houden protestborden omhoog met de tekst ‘Lobby eruit, burgers erin!’ en ‘Wij eisen een Burgerberaad Klimaatneutraal 2025!’

Lobby grootvervuilers houdt effectief klimaatbeleid tegen

Wij leven in een klimaat- en ecologische noodtoestand en toch doet onze regering weinig om de rampzalige gevolgen daarvan af te wenden. Kabinet na kabinet faalt in het beschermen van burgers. Het onlangs gelekte IPCC rapport – definitief of niet – maakt de ernst en de urgentie van de klimaat- en ecologische crises pijnlijk duidelijk: maximaal 2 graden opwarming is levensgevaarlijk en netto nul in 2050 een regelrechte ramp. Ondertussen luistert onze overheid naar de belangen van grote bedrijven zoals Shell, die ook nog eens worden gesponsord met miljarden subsidiegeld. Zolang de lobby van grootvervuilers voor gaat op de belangen van mensen en de natuur, wordt al het leven op aarde bedreigd. Daarom eist XR een Burgerberaad Klimaatneutraal 2025. Doorbreek het onvermogen van de politiek. Lobby eruit, burgers erin!

Mark Rutte en Shell gaan trouwen, XR maakt bezwaar!

Op vrijdag 2 juli om 11.00 uur treden Mark Rutte en Shell met elkaar in het huwelijk voor Shells hoofdkantoor op de Carel van Bylandtlaan 16 in Den Haag. Rutte, Shell en de trouwambtenaar worden gespeeld door actievoerders van XR. Nadat Rutte op zijn bekende fiets aan komt rijden, begint te plechtigheid. Shell draagt een witte bruidsjurk besmeurd met een biologisch afbreekbare vloeistof die op olie lijkt, maar toch kijkt Rutte bewonderend naar zijn aanstaande partner. Het publiek niet! Dat bestaat uit betrokken burgers die geschokt luisteren naar de trouwambtenaar en de trouwgeloftes van Rutte en Shell. Op het moment dat de geliefden elkaar het ja-woord geven, besmeurd en al, houdt het publiek het niet langer uit. De een na de ander staat op om te protesteren tegen dit misplaatste huwelijk met de woorden ‘Lobby eruit, burgers erin!’ en ‘Wij eisen een Burgerberaad Klimaatneutraal 2025!’.

De actie is coronaproof, de actievoerders houden 1,5 meter afstand. Natuurlijk ruimen zij eventueel door hen gemaakte troep weer netjes op. Daar kan Shell nog wat van leren!

De high res afbeelding is hier te downloaden: https://we.tl/t-TrQbvJynLg

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR