Extinction Rebellion sluit ministerie van Economische Zaken en Klimaat wegens wanbeleid

20/01/2021

Extinction Rebellion heeft vanochtend de ingangen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met een barricade afgesloten. De circa vijftig rebellen uit het hele land eisen dat het ministerie actief gaat werken aan het behalen van de klimaatdoelen. Om te beginnen door de miljardensubsidies aan de productie en het gebruik van fossiele brandstoffen te schrappen en de zogenaamde Shell papers vrij te geven. Zolang er meer subsidie gaat naar fossiele brandstoffen dan naar klimaatbeleid, kan het ministerie beter gesloten blijven, vindt Extinction Rebellion. Het gaat om een vreedzaam en coronaproof protest.

Sinds acht uur vanmorgen hebben rebellen de hoofdingang en van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan de Bezuidenhoutseweg geblokkeerd. Bij het ministerie was een grote politiemacht aanwezig. De rebellen lieten zich hierdoor niet tegenhouden maar hebben met een menselijke keten symbolisch het gebouw omsingeld. De rebellen hebben lock-ons bij zich en een aantal rebellen heeft zich met ‘ lock-ons’ vastgemaakt aan lantaarnpalen.

“We zitten in een klimaatnoodtoestand. Het wanbeleid van dit ministerie is een gevaar voor onze veiligheid en gezamenlijke toekomst. Hier wordt met publieke middelen enorme klimaatschade aangericht,” zegt woordvoerder Lucas Winnips.

Extinction Rebellion eist een onmiddellijke stop op subsidies voor fossiele brandstoffen, zoals bijvoorbeeld belastingvoordelen. In 2013 heeft Nederland op Europees niveau al beloofd om deze subsidies te staken. Verder schaart de groep zich achter een beroep van een aantal journalisten op de Wet Openbaarheid van Bestuur om alle overheidsdocumenten over Shell vanaf 2005 vrij te geven.

Existentiële dreiging

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties noemt klimaatverandering een existentiële dreiging voor de mensheid. Maar de maatregelen blijven ook in Nederland nog ver achter bij wat er nodig is. Fossiele brandstoffen kunnen zelfs nog altijd rekenen op 4,5 miljard euro subsidie, zo schreef voormalig minister Wiebes in een kamerbrief [1]. Een onderzoek van Milieudefensie [2] en Oil Change International kwam zelfs uit op een bedrag van meer dan 8 miljard euro aan staatssteun. In beide gevallen is het ruim meer dan er aan klimaatbeleid wordt uitgegeven. “Zolang er meer middelen gaan naar fossiele brandstoffen dan naar klimaatbeleid, zijn we nog niet eens begonnen de klimaatcrisis aan te pakken,”zegt Lucas Winnips.

Campagne

De actie is onderdeel van een campagne tegen de subsidiëring van fossiele brandstoffen. Op 20 oktober bezetten rebellen de lobby van het ministerie en ook op 17 november, 5 en 12 december waren er acties buiten op straat. Op 6 januari nog werden 14 mensen zonder aanklacht opgepakt omdat ze met afwasbaar krijt wetenschappelijk onderbouwde bevindingen [3] over klimaatverandering op het raam hadden gespoten.

Extinction Rebellion is een wereldwijde burgerbeweging die met vreedzame, creatieve en soms ontregelende acties de overheid wil dwingen in te grijpen in de klimaatcrisis en ecologische crisis. In Nederland zijn er inmiddels tientallen grote en kleine groepen actief.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR