Extinction Rebellion springt in het kanaal van ‘Amersfoort Aan Zee’ tijdens koninklijk bezoek om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis

27/04/2019

Amersfoort, 27-04-2019 – Om kwart over één deze middag sprongen 21 rebellen van Extinction Rebellion in de grachten van Amersfoort tijdens het bezoek van de koninklijke familie. Onze rebellen verwelkomden de koning met een knipoog en eisen een radicale omslag van het huidige systeem om te voorkomen dat Nederland onder water loopt en Amersfoort eind deze eeuw ‘Amersfoort aan Zee’ zal gaan heten. De zwemmers willen op deze feestelijke dag het Nederlandse volk wakker spetteren voor de immense ecologische crisis door klimaatverandering. Wij vragen iedereen zich aan te sluiten bij de rebellie om na het feest samen aan échte oplossingen te werken. Deze duik is de tiende actie van Extinction Rebellion Nederland. Het is deel van de International Rebellion Week die in meer dan 35 landen en 85 steden plaatsvond.

“We gaan vooral een feestje houden vandaag”, zegt Tiem van der Deure, één van de woordvoerders van de rebellenbeweging, “we gaan de viering zeker niet verstoren, maar als we nu niets doen en het zo doorgaat, ligt Amersfoort straks aan Zee.” De rebellen sprongen in het zicht van de koning met kleren en al in de gracht, terwijl er op de kade gezongen werd en het eigen welzijnsteam klaarstond met handdoeken. Koning Willem-Alexander zwaaide hen toe vanaf de andere kade met een erkennende blik. De koning heeft affiniteit met het onderwerp, hij is zelf al sinds 1997 bezig met waterbeheer. Als lid van verschillende organisaties in het gebied van watermanagement levert hij wereldwijd een persoonlijke bijdrage aan het oplossen van watergerelateerde problemen. Extinction Rebellion vraagt het staatshoofd een standpunt in te nemen over de huidige ecologische crisis en een boegbeeld wordt voor de versnelde aanpak.

Extinction Rebellion is een beweging die eind 2018 in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan en sindsdien wereldwijd is verspreid. In Nederland eisen we dat de overheid de waarheid over de ecologische crisis onder ogen ziet en maatregelen neemt om CO2 neutraal te zijn in 2025 en een Deltaplan voor het klimaat implementeert. Nederlanders zijn bekend vanwege de lange geschiedenis van het omgaan met het water. Extinction Rebellion wil dat de overheid zich in die traditie voor de klimaatcrisis en alle waterproblemen die daar uit zullen voortkomen gaat inzetten.

We zijn een onafhankelijke beweging van alle leeftijden en achtergronden, met veel jonge mensen die samen op een geweldloze manier actie voeren. We willen verandering bewerkstelligen voor de toekomst van onszelf en iedereen. ‘Met creatieve acties willen we overal mensen inspireren zich ook aan te sluiten bij onze massabeweging en zo bij te dragen aan een hoopvolle toekomst voor onszelf en voor elkaar’ zegt woordvoerder Tiem van der Deure. ‘We hebben in de laatste twee weken concrete actie gevraagd aan de regering in Den Haag met de Verklaring van de Rebellie, aan de internationale gemeenschap met de bezetting van het Internationaal Strafhof (ICC), aan Shell in Den Haag, GasTerra in Groningen en Nederlanders zelf. Het is hoog tijd voor de koninklijke familie om het probleem bij de naam te noemen: een ecologische crisis voor onze planeet en voor ons land.’

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR