Extinction Rebellion verstoort de raadsvergadering in Emmen met de boodschap: zwarte piet, kan niet

07/11/2022

Klimaatactivisten voeren actie tegen zwarte piet in solidariteit met de antiracisme beweging

Op maandag 7 november 2022 hebben 11 activisten van Extinction Rebellion de raadsvergadering in Emmen verstoord. Met een sit-in eisen ze dat de gemeente geen zwarte pieten meer toestaat, om te beginnen bij de Sinterklaasintocht op zaterdag 12 november. Solidair met de antiracismebeweging houden de klimaatactivisten een banner op: ‘Zwarte Piet, ook in Emmen niet’. De actie is onderdeel van de decentrale acties waartoe het collectief Kick Out Zwarte Piet dit jaar opriep. 

In solidariteit met de strijd tegen racisme voert XR vandaag om 15:00 actie in gemeente Emmen, en geeft hiermee gehoor aan de oproep van stichting Nederland Wordt Beter, de organisatie achter de Kick Out Zwarte Piet campagne, om als bondgenoot zelf acties te organiseren tegen de racistische karikatuur. Met een sit-in tijdens de raadsvergadering confronteren de actievoerders de lokale politiek en eisen dat de gemeente Emmen, als één van de laatste in Nederland, afstand doet van zwarte piet. Woordvoerder Noor Blokhuis van Extinction Rebellion: “Wij voeren actie vanuit de klimaatrechtvaardigheidsbeweging omdat racisme en de klimaatcrisis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Klimaatstrijd gaat niet zonder strijd tegen racisme.”

Racisme en klimaat

Onderdrukking van mens en planeet ligt ten grondslag aan racisme én de klimaat- en ecologische crisis. Al honderden jaren maakt heerschappij van de een over de ander het mogelijk om op grote schaal leven op Aarde uit te buiten. Noor Blokhuis: “Door te redeneren dat sommige mensen meer waard zouden zijn dan anderen – of dat mensen meer waarde zouden hebben dan al het andere leven op Aarde – kan uitbuiting en onderdrukking ten goede van een relatief kleine groep rijke mensen doorgaan. In andere woorden: de klimaatcrisis voedt niet alleen ongelijkheid, het is er ook op gebouwd.”​​​​​​​

Zwarte Piet in de gemeente Emmen

Na meer dan 10 jaar vreedzaam protest wordt er nog steeds staatsgeld betaald aan optochten die de aanwezigheid van deze racistische karikatuur toestaan. Burgemeester van Oosterhout liet dit jaar weten dat de beslissing om zwarte piet af te schaffen minstens met een jaar vooruit wordt geschoven, hij schreef op 13 oktober: “De gemeente wil de spanningen op het thema verminderen. Dat doen wij niet door te zeggen ‘hoe het moet’.” Daarop reageerde de woordvoerder Noor Blokhuis: “Dit doet direct afbreuk aan de rol die de lokale overheid heeft bij het bestrijden van discriminatie en het gebruiken van belastinggeld om evenementen te organiseren die gastvrij zijn voor elk kind en elke volwassene.”

Extinction Rebellion ziet het in actie komen tegen sociale ongelijkheid als noodzakelijk onderdeel in de strijd tegen de klimaatcrisis. Door Kick Out Zwarte Piet te steunen, zeggen de activisten nee tegen racisme en spreken zich uit tegen alle onderdrukking die uitbuiting van mens en planeet mogelijk maakt.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR