Extinction Rebellion voert actie bij Africa Adaptation Summit en wijst op hypocrisie van westerse landen en het neo-koloniale instituut IMF

05/09/2022
Op 5 september voert Extinction Rebellion actie bij de Africa Adaptation Summit van de Global Centre for Adaptation. Hier zullen verschillende wereldleiders uit Afrika en Europa, waaronder Mark Rutte, samenkomen met vertegenwoordigers om “de fundering te leggen voor een doorbraak in klimaatadaptatie voor Afrika bij COP27”. Dat klinkt allemaal heel leuk en aardig, maar een korte blik op de geschiedenis van het IMF en het evenement zelf laat al gauw zien dat dit zeker geen reden voor feest is.
De summit zal bijgewoond worden door de African Union, African Development Bank, International Monetary Fund (IMF), Africa Adaptation Initiative, en het Climate Vulnerable Forum. Verder zullen er verschillende regeringsleiders uit Europa, Canada en Afrika aanwezig zijn.
Het IMF staat vooral bekend om haar “Structural Adjustment Programs”. In het kort: ontwikkelende landen krijgen de mogelijkheid tot een lening, mits zij hun markt liberaliseren, alle genationaliseerde industrieën privatiseren en hun natuurlijke grondstoffen en (landbouw)grond open stellen aan buitenlands investeerders en bedrijven. Het is een neo-koloniaal instituut dat zich voordoet als ondersteuner van het globale zuiden, maar eigenlijk alleen de belangen van grote westerse multinationals behartigt. Onze bedrijven en een handje vol lokale miljonairs worden rijken, terwijl het gros van de bevolking te maken krijgt met nóg meer armoede en ongelijkheid. Het feit dat dit instituut aanwezig is belooft niet veel goeds.
Daarnaast is het feit dat Mark Rutte naar deze summit komt om Afrikaanse landen te vertellen hoe zij aan Klimaatadaptatie kunnen doen hypocrisie ten top. Hoe haalt hij het in zijn hoofd, terwijl het beleid dat onder zijn leiding gevoerd wordt mede verantwoordelijk is voor de klimaatcatastrofe die het Afrikaanse continent als een van de eerste zal raken. “Niemand suggereert dat er geen klimaatbeleid moet worden opgesteld in en met Afrika. Maar wij, het rijke westen, zijn de grote vervuilers geweest en zijn dat nog steeds. Wij zullen zelf met ambitieuzer klimaatbeleid moeten komen, daar hebben andere landen veel meer aan”, zegt woordvoerder Pim de Vleeschhouwer. Extinction Rebellion eist dan ook dat Rutte met zijn kabinet daadkrachtiger klimaatbeleid gaat voeren voor een klimaatneutraal Nederland in 2025 om te laten zien dat hij en zijn kabinet daadwerkelijk geven om een klimaat resistent Afrika!
“Daarnaast willen we bevragen dat afgevaardigden van Afrikaanse landen nog steeds naar Europa moeten komen om over hun problemen te praten”, zegt de Vleeschhouwer; “en zelfs dan komen er nog zo weinig westerse landen op af. Schandalig!”. Zoals de President van Senegal en van Ghana ook hebben opgemerkt, is het teleurstellend dat ook grote, westerse industrieën die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis niet zijn op komen dagen.
Vijf rebellen zullen op de palen voor het Floating Office gaan zitten, waar het evenement plaatsvindt. Op het moment dat Mark Rutte arriveert laten ze een banner zien met de tekst “Klimaatrechtvaardigheid NU!”. Geen adaptatie, geen IMF programma’s, niet de verantwoordelijkheid bij het globale zuiden neerleggen. Daarnaast zullen ze leuzen roepen en enkele – biologische – rookfakkels laten branden.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR