XR Den Bosch

Contact

Iedereen is welkom bij ons. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Extinction Rebellion, schrijf je vrijblijvend in bij XR en volg ons op Facebook, Instagram of Twitter. Wil je een keer meekijken? Stuur ons een mailtje, dan nemen we contact met je op!

Over ons

Wil jij ook niet staan wachten terwijl de klimaatcrisis steeds erger wordt? Zet je frustratie om in actie en sluit je aan bij XR Den Bosch. Wij zijn enthousiaste burgers van alle leeftijden uit de regio Den Bosch die samen verschillende soorten (ontregelende) acties organiseren voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Elke twee weken komen we samen, praten we bij en verzinnen we nieuwe acties.

Iedereen is welkom. Meld je aan.

Hieronder leggen enkele rebellen uit waarom ze actief zijn bij XR Den Bosch:

Extinction Rebellion Den Bosch

Acties

Den Bosch aan Zee

Op 20 juni 2022 was er een fietstocht van Cycling 4 Climate langs de kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Om meer aandacht voor deze fietstocht te hebben, zijn de 'Welkom in Den Bosch' borden bestickerd.

Extinction Rebellion Den Bosch
Stop overconsumptie

Op 11 juni 2022 verzamelden rebellen uit Den Bosch en omgeving zich in de Jeroen Bosch tuin in het centrum van 's-Hertogenbosch. Vandaar liepen zij gezamenlijk door de stad naar de markt, herkenbaar aan de wapperende XR-vlaggen en de bakfiets met banner van Grootouders voor het Klimaat. Op de markt hielden zij een die-in: rebellen vielen als dood neer op de stenen van het marktplein onder het mom "overconsumptie = uitsterven; stop overconsumptie, start een gezonde economie!". De aarde en al haar bewoners betalen een hoge prijs voor de productie van onnodige spullen. De spullen die vaak al snel weggegooid worden, ongebruikt in de kast liggen en die bovendien vaak onder vreselijke omstandigheden gemaakt worden. Tijdens de actie gingen de rebellen in gesprek met voorbijgangers over dit onderwerp.
Bossche omroep berichtte over onze actie.

Extinction Rebellion Den Bosch
Gesprek met de burgemeester

Op woensdag 23 maart 2022 ging XR Den Bosch in gesprek met burgemeester Mikkers (VVD) en wethouder van de Geld (D66) over het klimaat. Klimaatnoodtoestand uitroepen bleek juridisch lastig. Er wordt wel veel gedaan door de gemeente, maar het gaat te traag. Op 30 maart volgde een gesprek met de wethouder en de klimaatcoalitie Den Bosch: Milieudefensie, Young Change Makers, Grootouders voor het klimaat en XR.

Extinction Rebellion Den Bosch
Opruimactie

Zeven kilo afval prikten de rebellen op 19 maart 2022 in Den Bosch tijdens de Landelijke Opschoondag. Er belandt veel te veel zwerfafval in de natuur, dus organiseerde XR Den Bosch een 'priknick': samen picknicken en afval opruimen om de natuur een handje te helpen.

Extinction Rebellion Den Bosch
Stand bij KlimaatMakers

Rebellen van XR Den Bosch stonden met een stand bij de voorstelling van meteoroloog Reinier van den Berg , onderdeel van de programmareeks 'KlimaatMakers'. We spraken met bezoekers en legden uit hoe wij ons inzetten voor het klimaat in Den Bosch.

Extinction Rebellion Den Bosch
Klimaatmeetlat Gemeenteraadsverkiezingen

Samen met de Klimaatcoalitie maakte XR Den Bosch een 'klimaatmeetlat', waarop de partijprogramma's van lokale partijen beoordeeld worden op hun klimaatambities. Net als bij energielabels krijgen de partijen een score van 'A' tot 'F. Hiervoor gebruikte de klimaatcoalitie een tien punten programma , om klimaatbewuste burgers zo te helpen een groene keuze te maken.

Op basis van deze klimaatmeetlat gingen de rebellen in gesprek met medebewoners van Den Bosch. DTV Nieuws berichtte over deze actie.

Extinction Rebellion Den Bosch
STOP GAZPROM

De Nederlandse overheid investeert miljarden in Russische fossiele brandstoffen. Met dat geld financiert Poetin zijn oorlog. Dit moet stoppen!

Om de Nederlandse overheid te laten stoppen met investeren in Russische fossiele brandstoffen & om onze solidariteit met Oekraïne te tonen, gingen demonstreerden wij op 1 maart 2022 bij het hoofdkantoor van Gazprom in Den Bosch.

DTV nieuws en Brabants Dagblad berichtten over onze acties!

Extinction Rebellion Den Bosch
Hier zakt onze broek van af!

Op vrijdag 15 maart 2020 vond de officiële benoeming van de nieuwe Brabantse gedeputeerden van CDA, Forum voor Democratie, VVD en Lokaal Brabant plaats. Bezorgde burgers van Extinction Rebellion Brabant voerden actie tegen het nieuwe bestuursakkoord, waarin weinig aandacht is voor natuur en milieu.

Het plein voor het provinciehuis lag vol met broeken die symbool staan voor de Brabanders die zich zorgen maken over het nieuwe beleid. ‘Hier zakt onze broek van af’ was onze boodschap.

Deze actie is gerapporteerd door onder andere NOS, de Volkskrant, Omroep Brabant en de Bossche Omroep.. Ook verscheen de actie in de documentaire Oproerkraaiers.

Extinction Rebellion Den Bosch
Bekijk alle lokale groepen