XR Den Bosch

Over ons

Wil jij ook niet staan wachten terwijl de klimaatcrisis steeds erger wordt? Zet je frustratie om in actie en sluit je aan bij XR Den Bosch. Wij zijn enthousiaste burgers van alle leeftijden uit de regio Den Bosch die samen verschillende soorten (ontregelende) acties organiseren voor rechtvaardig klimaatbeleid.

Iedereen uit Den Bosch en omstreken is welkom. Meld je aan.

Extinction Rebellion Den Bosch

Contact

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Extinction Rebellion, schrijf je vrijblijvend in bij XR en volg ons op Facebook, Instagram of Twitter. Wil je een keer meekijken? Stuur ons een mailtje, dan nemen we contact met je op!

Acties

Stop EACOP

Op 7 januari 2024 ondernamen rebellen van XR Den Bosch Actie tegen TotalEnergies. Total verwoest mensenlevens en natuur in Uganda en Tanzania door de aanleg van een nieuwe oliepijpleiding (EACOP). In Uganda worden op dit moment 4 mensen vastgehouden (en gemarteld) voor het aanbieden van een petitie tegen EACOP. TotalEnergies heeft de invloed om de activisten vrij te krijgen!
#stopeacop

Artikel in DTV nieuws.

Extinction Rebellion Den Bosch
Klimaatkerstkaarten

Vlak voor kerst is vanuit de Stop Fossiele Subsidie -campagne een kerstvideo namens Shell, Tata, KLM en NVO-NCW gepubliceerd. In de video bedanken hun CEO’s in een deep fake kerstjingle heel Nederland voor de 40 miljard euro aan fossiele subsidies waarmee we hun aandeelhouders gesteund hebben.

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen dit bedankje ontvingen, zijn in de Kerstperiode ansichtkaarten verspreid, ook in Den Bosch. Zodat zoveel mogelijk mensen zich bewust worden van dit verhaal dat elke belastingbetaler 5000 euro per jaar kost.

Extinction Rebellion Den Bosch
Klimaatkerstliedjes

Op 23 december 2023 hebben enkele rebellen aangepaste versies van bekende kerstliederen gezongen. De teksten van de liedjes zijn aangepast door muzikanten van Extinction Rebellion, om de ernst van de klimaatcrisis aan te duiden. Voorbijgangers hebben mooie kerstkaarten gekregen.

Extinction Rebellion Den Bosch
Rouwstoet bij Friesland-Campina

Op 25 november 2023 was er een rouwstoet voor alle dieren, boeren en natuur die onder het beleid van FrieslandCampina (FC) hebben geleden en nog altijd lijden. Er werd een grote brief overhandigd om duidelijk te maken dat hun beleid echt niet langer zo kan, en er hierin nú verandering moet komen! Dit zien wij als een startschot, want als ze niet veranderen, komen wij terug!

Klimaatgevoelens delen en kijken met nieuwe ogen

Op 16 augustus kwamen enkele rebellen bij elkaar om hun klimaatgevoelens te delen aan de hand van verschillende werkvormen. We luisterden samen naar onze gevoelens in de klimaatcrisis, en er was ruimte voor dankbaarheid, pijn, moed, en met een nieuwe blik naar de toekomst kijken.

Extinction Rebellion Den Bosch
Witte Rebellen bij Jeroen Bosch

Op 13 augustus 2023 vond er samen met Scientist Rebellion een actie plaats bij het standbeeld van Jeroen Bosch op de markt van Den Bosch. Het standbeeld werd geblinddoekt als onderdeel van de blindoekactie, er was een rouwstoet van Witte Rebellen, en het drieluik ‘De vernietiging van het Paradijs’ werd onthuld.

Nieuwsbericht

Extinction Rebellion Den Bosch
Kick-off Hete ING Zomertoer Den Bosch editie

Op zaterdag 24 juni opende Extinction Rebellion Den Bosch de Hete ING Zomertoer. Met 3 rebellen, 2 flyers en 1 vlag kondigde zij een heet actieseizoen aan. De reden dat wij blijven terugkomen bij deze bank? ING financiert de fossiele industrie met het kolossale bedrag van bijna 51 miljard euro, sinds het Parijsakkoord in 2015. ING investeert bijvoorbeeld in olie- en gaswinning op de Noordpool, kolenmijnen, vloeibaar natuurgas en offshore boren naar olie en gas. ING is – samen met het ministerie van Economische Zaken – de grootste Nederlandse steunpilaar van de wereldwijde fossiele industrie. Daarmee helpt ING de klimaatcrisis aanjagen. Dat moet stoppen.

Extinction Rebellion Den Bosch
Statue Sunday in Den Bosch

Tijdens deze actie doen wetenschappers en klimaatactivisten over de hele wereld een blinddoek om bij standbeelden van wetenschappers, politici en andere prominenten. Hiermee eisen ze dat politici en bestuurders niet langer de ogen sluiten voor de klimaatcrisis. De machthebbers moeten de waarheid vertellen over de klimaatnoodtoestand en ze moeten passende maatregelen nemen.

De Bossche afdeling van Extinction Rebellion steunt de actie Statue Sunday en heeft in Den Bosch vanaf begin april meermaals de nodige standbeelden geblinddoekt. Daarmee roept ze politici en bestuurders op om de waarheid over de klimaatsituatie te vertellen en om onmiddellijke actie te ondernemen om de verwoestende gevolgen te beperken.

Extinction Rebellion Den Bosch
Demonstratie tegen Dierproeven

Op woensdag 11 januari was Extinction Rebellion Den Bosch aanwezig bij de demonstratie tegen dierproeven bij het in Den Bosch gevestigde bedrijf Charles River. Recent heeft de minister een vergunning verleend aan deze multinational om de komende vijf jaar 649.495 dieren te gebruiken voor experimenten. De demonstratie werd georganiseerd door de organisatie Animal Rights en de Partij voor de Dieren. XR Den Bosch was aanwezig uit solidariteit, omdat XR strijdt voor klimaatrechtvaardigheid. Rechtvaardigheid en welzijn voor alle levende wezens is daarbij het uitgangspunt.

Extinction Rebellion Den Bosch
Vervolg ING actie in Den Bosch

Op 29 oktober 2022 hebben we de ING vestiging in Den Bosch omgebouwd tot 'plaats delict'. Met een 'klimaatslachtoffer', flyers en speeches door de megafoon voerden we actie tegen klimaatcrimineel ING. Deze bank investeert namelijk nog steeds miljarden in de fossiele industrie. We zijn om 5 voor 12 gestart en hebben zowel binnen als buiten de bank actie gevoerd. Er zijn veel gesprekjes gevoerd met voorbijgangers en we trokken veel bekijks. Deze actie was onderdeel van een landelijke actie, in 16 plaatsen tegelijkertijd werden ING filialen bezet.
Nieuwsbericht

Extinction Rebellion Den Bosch
Den Bosch Autovrij

Op 8 oktober 2022 protesteerde XR Den Bosch samen met andere groepen van de Bossche Klimaatcoalitie (en spontane aansluiters!) voor een autovrije (binnen)stad. We begonnen Achter het Stadhuis met een speech om aan voorbijgangers uit te leggen wat het doel van de actie was. Daarna liepen we een route door de binnenstad, met voorop een groot spandoek "minder auto's, meer bomen" en achteraan de Grootouders Voor Het Klimaat, ook met een groot spandoek. Onder de majestueuze bomen van stadstuin de Mariënburg was er nog een speech en een prachtig gedicht, te beluisteren in het filmpje hieronder. Als afsluiter liepen we een uur lang rondjes om de Gouden Draak bij het station; de politiek blijft immers ook maar rondjes draaien om hun klimaatbeleid. Minder auto's en meer ruimte voor openbaar vervoer, voetgangers en fietsers is een makkelijke stap die naast het klimaat ook nog eens de gezondheid en veiligheid van de stad bevordert. We kregen veel positieve reacties van voorbijgangers, zelfs van automobilisten die toch echt even moesten wachten tot ons gezelschap voorbijgetrokken was. Den Bosch is klaar voor meer ruimte voor groen, lopers en fietsers!

Bekijk het filmverslag (gemaakt door een van onze rebellen) en het nieuwsartikel van DTV hieronder:

link

Extinction Rebellion Den Bosch
KLM urban trail

Op 11 september 2022 organiseerde KLM een hardloopwedstrijd in Den Bosch. Sporten is gezond, maar tegelijk verziekt KLM onze lucht met de gigantische hoeveelheden broeikasgassen uit hun vliegtuigen. XR Den Bosch was erbij om te demonstreren.

Extinction Rebellion Den Bosch
Theaterfestival Boulevard

Woede wekt daadkracht en is de motor voor verandering. De boodschap van Karlijn Hamer, Mathijs de Valk en Julie Kurris, in de voorstelling Kiss the earth, you scum, over de klimaatcrisis op theater festival Boulevard in Den Bosch. Vrijdag 5 augustus mochten 4 rebellen van XR Den Bosch meedoen om die woede te laten zien. Een hele belevenis. Op maandag 8 augustus deden er 3 verse rebellen mee.

Extinction Rebellion Den Bosch
Maakdag

Op zaterdag 30 juli deden we een maakdag met picknick. Het werd een mooi feest.

Extinction Rebellion Den Bosch
ING actie in Den Bosch

Op 9 juli 2022 deed XR Den Bosch mee met de landelijke ING actie, door het kantoor van ING in het centrum van Den Bosch te bezetten. We eisten dat ING stopt met het beleggen van hun miljarden euro's in de fossiele industrie. In 21 andere steden was tegelijk dezelfde actie bezig. Vijf rebellen zijn gearresteerd.
Artikel in DTV nieuws.

Extinction Rebellion Den Bosch
Den Bosch aan Zee

Op 20 juni 2022 was er een fietstocht van Cycling 4 Climate langs de kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Om meer aandacht voor deze fietstocht te hebben, zijn de 'Welkom in Den Bosch' borden bestickerd.

Extinction Rebellion Den Bosch
Stop overconsumptie

Op 11 juni 2022 verzamelden rebellen uit Den Bosch en omgeving zich in de Jeroen Bosch tuin in het centrum van 's-Hertogenbosch. Vandaar liepen zij gezamenlijk door de stad naar de markt, herkenbaar aan de wapperende XR-vlaggen en de bakfiets met banner van Grootouders voor het Klimaat. Op de markt hielden zij een die-in: rebellen vielen als dood neer op de stenen van het marktplein onder het mom "overconsumptie = uitsterven; stop overconsumptie, start een gezonde economie!". De aarde en al haar bewoners betalen een hoge prijs voor de productie van onnodige spullen. De spullen die vaak al snel weggegooid worden, ongebruikt in de kast liggen en die bovendien vaak onder vreselijke omstandigheden gemaakt worden. Tijdens de actie gingen de rebellen in gesprek met voorbijgangers over dit onderwerp.
Bossche omroep berichtte over onze actie.

Extinction Rebellion Den Bosch
Gesprek met de burgemeester

Op woensdag 23 maart 2022 ging XR Den Bosch in gesprek met burgemeester Mikkers (VVD) en wethouder van de Geld (D66) over het klimaat. Klimaatnoodtoestand uitroepen bleek juridisch lastig. Er wordt wel veel gedaan door de gemeente, maar het gaat te traag. Op 30 maart volgde een gesprek met de wethouder en de klimaatcoalitie Den Bosch: Milieudefensie, Young Change Makers, Grootouders voor het klimaat en XR.

Extinction Rebellion Den Bosch
Opruimactie

Zeven kilo afval prikten de rebellen op 19 maart 2022 in Den Bosch tijdens de Landelijke Opschoondag. Er belandt veel te veel zwerfafval in de natuur, dus organiseerde XR Den Bosch een 'priknick': samen picknicken en afval opruimen om de natuur een handje te helpen.

Extinction Rebellion Den Bosch
Stand bij KlimaatMakers

Rebellen van XR Den Bosch stonden met een stand bij de voorstelling van meteoroloog Reinier van den Berg , onderdeel van de programmareeks 'KlimaatMakers'. We spraken met bezoekers en legden uit hoe wij ons inzetten voor het klimaat in Den Bosch.

Extinction Rebellion Den Bosch
Klimaatmeetlat Gemeenteraadsverkiezingen

Samen met de Klimaatcoalitie maakte XR Den Bosch een 'klimaatmeetlat', waarop de partijprogramma's van lokale partijen beoordeeld worden op hun klimaatambities. Net als bij energielabels krijgen de partijen een score van 'A' tot 'F. Hiervoor gebruikte de klimaatcoalitie een tien punten programma , om klimaatbewuste burgers zo te helpen een groene keuze te maken.

Op basis van deze klimaatmeetlat gingen de rebellen in gesprek met medebewoners van Den Bosch. DTV Nieuws berichtte over deze actie.

Extinction Rebellion Den Bosch
STOP GAZPROM

De Nederlandse overheid investeert miljarden in Russische fossiele brandstoffen. Met dat geld financiert Poetin zijn oorlog. Dit moet stoppen!

Om de Nederlandse overheid te laten stoppen met investeren in Russische fossiele brandstoffen & om onze solidariteit met Oekraïne te tonen, gingen demonstreerden wij op 1 maart 2022 bij het hoofdkantoor van Gazprom in Den Bosch.

DTV nieuws en Brabants Dagblad berichtten over onze acties!

Extinction Rebellion Den Bosch
Hier zakt onze broek van af!

Op vrijdag 15 maart 2020 vond de officiële benoeming van de nieuwe Brabantse gedeputeerden van CDA, Forum voor Democratie, VVD en Lokaal Brabant plaats. Bezorgde burgers van Extinction Rebellion Brabant voerden actie tegen het nieuwe bestuursakkoord, waarin weinig aandacht is voor natuur en milieu.

Het plein voor het provinciehuis lag vol met broeken die symbool staan voor de Brabanders die zich zorgen maken over het nieuwe beleid. ‘Hier zakt onze broek van af’ was onze boodschap.

Deze actie is gerapporteerd door onder andere NOS, de Volkskrant, Omroep Brabant en de Bossche Omroep.. Ook verscheen de actie in de documentaire Oproerkraaiers.

Extinction Rebellion Den Bosch

Evenementen

Naast onze tweewekelijkse vergadering organiseren we ook nog allerlei evenementen, lezingen en acties. Vaak doen we dit samen met andere Brabantse groepen.

ma 22 apr.

ma 22 apr.

Actietraining XR DEN BOSCH

19:00 – 21:30 • 's-Hertogenbosch • Nederlands gesproken

Nieuwe rebellen welkom Actietraining Training of lezing

do 02 mei

do 02 mei

vergadering XR Den Bosch

19:30 – 21:00 • 's-Hertogenbosch • Nederlands gesproken

Nieuwe rebellen welkom Vergadering

do 16 mei

do 16 mei

Samen eten XR Den Bosch

Samen eten met de rebellen uit Den Bosch

18:00 – 21:00 • 's-Hertogenbosch • Nederlands & Engels gesproken

Nieuwe rebellen welkom Sociale bijeenkomst

zo 26 mei

zo 26 mei

Actietraining XR DEN BOSCH

10:00 – 12:30 • 's-Hertogenbosch • Nederlands gesproken

Nieuwe rebellen welkom Actietraining Training of lezing

do 30 mei

do 30 mei

vergadering XR Den Bosch

19:30 – 21:00 • 's-Hertogenbosch • Nederlands gesproken

Nieuwe rebellen welkom Vergadering

do 13 jun.

do 13 jun.

Samen eten XR Den Bosch

18:00 – 21:00 • 's-Hertogenbosch • Nederlands & Engels gesproken

Nieuwe rebellen welkom Sociale bijeenkomst

do 27 jun.

do 27 jun.

vergadering XR Den Bosch

19:30 – 21:00 • 's-Hertogenbosch • Nederlands gesproken

Nieuwe rebellen welkom Vergadering

do 25 jul.

do 25 jul.

vergadering XR Den Bosch

19:30 – 21:00 • 's-Hertogenbosch • Nederlands gesproken

Nieuwe rebellen welkom Vergadering
Bekijk alle lokale groepen