XR Fryslân

Leuk dat je ons gevonden hebt!

We zijn groeiende groep voor de hele provincie Friesland en daardoor een iets ander karakter dan groepen in steden. Ons basisstation is wel in Leeuwarden aan de Zwettestraat 30a. Daar komen we in elke dinsdag vanaf 18:00 bijeen. Kijk bij events op deze pagina voor ons programma.
De leeftijd van onze leden varieert van heel jong, schoolverlaters tot heel oud en alles daar tussen in …… Iedereen(!) die zich kan vinden in onze eisen en waarden is welkom en we proberen er zorg voor te dragen dat iedereen zich thuis voelt bij onze groep.
We organiseren acties in de eigen provincie maar nemen ook deel aan acties georganiseerd door de drie noordelijke provincies (Groningen Drenthe en Friesland) samen. Uiteraard doen we ook mee aan landelijke acties.
Dit zijn de cirkels waar je je bij ons kunt aansluiten (vraag naar een buddy om je wegwijs te maken):
Organisatie
• (Social?) Media Circle
• (Outreach and)Integration Fryslân
• Coördinatie cirkel
• Kookclub
• Legal Cirkel
Actiecirkels
• Dikke Bertha: Landbouw werkgroep tegen de Agro-reuzen
• Die-in Luchtalarm
• Schrijfcirkel
• Wadden werkgroep (slapend)
• Afsluitdijk (slapend)
• Skating for Climate (zomercirkel en in oprichting)
• Bollen en glyfosfaatcirkel (in oprichting)
En ook
• Cirkel Noord (uitwisseling)
• Outreach&Training Noord
• Estafette tegen de Agroreuzen
• RoR North (Rythms of Resistance, trommel club)

We willen met creatieve ideeën actief zijn in Friesland:
• Wil je ondersteunen of
• Vind je actie voeren belangrijk of
• Heb je ideeën of
• Wil je helpen of
• Ben je benieuwd
Neem contact op met ons & sluit je bij ons aan!

Extinction Rebellion Fryslân

Contact

Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten!

meld je aan via Signal

Als je Signal (alternatieve What's app) hebt/ download, dan kun je je ook via deze weg aanmelden.

Beknopt overzicht van onze acties

27-05-2023 delegatie Fryslân naar de A12

foto's enz volgt

13-05-2023 Demonstratie tegen de Agro-industrie

foto's en info volgt

5-12-2022 SinterShell in actie bij NHL Stenden

Op 5 december kwam onze eigen SinterShell NHL Stendel bezoeken, hij deelde daar samen met Minister president Rutte incognito, namens onze regering17.500.000.000 aan milieu onvriendelijke fossiele subsidies uit.

Extinction Rebellion Fryslân
Extinction Rebellion Fryslân
26-11-2022 Waddenactie tegen de gasboringen

Tijdens de waddenactie - die we samen met Milieudefensie, de Waddenvereniging, de Luchtfietsers en de kleine mijnvelden organiseerden - waren we met de groeiende XR Fryslandgroep plus nog rebellen uit Drenthe en Groningen op diverse manieren vertegenwoordigd.
Uit onze eigen debrief: een geslaagde actie; fijne sfeer& festival vibe; leuk: al die verschillende mensen & verschillende groeperingen & verschillende leeftijden; indrukwekkende opkomst & beeld; mooi veel publiciteit; super dat mensen nu eens naar Friesland kwamen en … in zulke grote aantallen (ca 400 personen sloten bij de acties aan).

Extinction Rebellion Fryslân
Extinction Rebellion Fryslân
5-11-2022 Sos Klimaat/ Schiphol-actie

Op 5 november namen we met deel aan zowel de demonstratie op Schiphol zelf als de disrutieve actie bij de privéjets. We zaten onder het grijze Canadese vliegtuig.

Uit onze eigen debrief: Bijzondere en enerverende actie; voelde hele actie door veilig; goed voorbereid; goede verzorging (ook door onszelf/buddies enz); humorvol; positieve reacties thuisfront. Nu nog een keer in Friesland!

Extinction Rebellion Fryslân
Extinction Rebellion Fryslân
21-09-2022 Springtij Fossielvrij / Harlingen

In samenwerking met Reclame-FossielVrij

Vorig jaar verspreidden klimaatgroepen en NGO's een petitie onder het publiek van het "duurzame" festival Springtij op Terschelling om Springtij op te roepen te breken met hun fossiele sponsors. Winnaars van de Wubbo Ockels-prijzen riepen tijdens de prijsuitreiking het festival ook op tot het verbreken van deze banden. Want met het toelaten van die fossiele bedrijven en lobbyclubs accepteert Springtij hun - tegenwerkende - rol in het duurzaamheidsdebat. Ook kopen deze fossiele partners, via hun financiële bijdrage, inhoudelijke invloed op het programma van het festival. Ondanks brede steun voor de oproep om te breken zijn dit jaar de fossiele sponsors - zoals Element (voorheen NOGEPA), de Gasunie en EBN - nog altijd welkom. Springtij werkt slechts aan vrijblijvende en omzichtige regels voor sponsoring, zodat fossiele bedrijven met vage klimaatambities welkom blijven. En dat terwijl deze fossiele sponsors ook nog eens lobbyen voor het aanboren van nieuwe gasbronnen, onder andere rondom de Waddeneilanden.
Wij roepen Springtij weer op:
1. Breek met fossiele sponsors
2. Spreek je uit tegen gasboringen

Extinction Rebellion Fryslân
Extinction Rebellion Fryslân
19-06-2022: Landelijke klimaatmars

Bij de landelijke klimaatmars liep XR Fryslân ook mee, hoewel we ons af en toe over de hele mars verspreidde, sloten we ons dit keer aan bij het Vredesblok.

Extinction Rebellion Fryslân
Extinction Rebellion Fryslân
23-05-2022: De actie bij de Eemshaven

Op 23 mei reden we - in het kader van de landelijke rebellie week - met een bus rebellen naar de Eemshaven en lieten we ons met een performance en toespraken horen. De actie was gericht tegen … Verslag volgt nog

Extinction Rebellion Fryslân
Extinction Rebellion Fryslân

Agenda/ Evenementen

Zodra we op de landelijke site een actie aankondigen, of een training organiseren enz. dan verschijnt deze ook hier. Staat er niets, mail ons voor onze planning.

jun 13
Leeuwarden Zwettestraat 30a
Potluck en Algemene vergadering
Zwettestraat 30A 18:00 uur inloop en potluck 19:30 uur Algemene vergadering & 19:30 uur Maar ook welkomstavond voor alle nieuwe rebellen en oudere rebellen die een eerdere welkomstavond misten....
jun 17
Leeuwarden Zwettestraat 30a
Woordvoerderstraining Noord
Let op voor alle rebellen in Drenthe , Groningen en Friesland. Of iedereen die de training elders gemist heeft, ook van harte welkom Zwettestraat 30A, Leeuwarden 14:00 uur –...
jun 17
Woordvoerderstraining LEEUWARDEN
🗣️ WOORDVOERDERSTRAININGEN XRNL 📣 📺📰 Lijkt het je leuk om de pers te woord te staan? Jeuken jouw handen ook als je de (digitale) kranten openslaat? Zou je het...
Bekijk alle lokale groepen