XR Fryslân

Contact

Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten!

Leuk dat je ons gevonden hebt!

We zijn een herstartende maar groeiende groep voor de hele provincie Friesland. Omdat we daardoor een iets ander karakter hebben dan groepen in steden, komen we elke 2 weken online bij elkaar en af en toe fysiek.

De leeftijd van onze leden varieert van heel jong, schoolverlaters tot heel oud en alles daar tussen in …… Iedereen(!) die zich kan vinden in onze eisen en waarden is welkom en we proberen er zorg voor te dragen dat iedereen zich thuis voelt bij onze groep.

We organiseren acties in de eigen provincie maar nemen ook deel aan acties georganiseerd door de drie noordelijke provincies (Groningen Drenthe en Friesland) samen, Ook doen we uiteraard mee aan landelijke acties.
Voor komend jaar willen we ons richten op een aantal thema’s. Welke dat worden, gaan we dit najaar bespreken. Maar we zullen ook inspringen op wat de actualiteit ons brengt. We willen met creatieve ideeën actief zijn in Friesland:
• Wil je actie voeren of
• Heb je ideeën of
• Wil je helpen of
• Ben je benieuwd
Neem contact op met ons & sluit je bij ons aan!

Extinction Rebellion Fryslân

Beknopt overzicht van onze acties

5-12-2022 SinterShell in actie bij NHL Stenden

Op 5 december kwam onze eigen SinterShell NHL Stendel bezoeken, hij deelde daar samen met Minister president Rutte incognito, namens onze regering17.500.000.000 aan milieu onvriendelijke fossiele subsidies uit.

Extinction Rebellion Fryslân
Extinction Rebellion Fryslân
26-11-2022 Waddenactie tegen de gasboringen

Tijdens de waddenactie - die we samen met Milieudefensie, de Waddenvereniging, de Luchtfietsers en de kleine mijnvelden organiseerden - waren we met de groeiende XR Fryslandgroep plus nog rebellen uit Drenthe en Groningen op diverse manieren vertegenwoordigd.
Uit onze eigen debrief: een geslaagde actie; fijne sfeer& festival vibe; leuk: al die verschillende mensen & verschillende groeperingen & verschillende leeftijden; indrukwekkende opkomst & beeld; mooi veel publiciteit; super dat mensen nu eens naar Friesland kwamen en … in zulke grote aantallen (ca 400 personen sloten bij de acties aan).

Extinction Rebellion Fryslân
Extinction Rebellion Fryslân
5-11-2022 Sos Klimaat/ Schiphol-actie

Op 5 november namen we met deel aan zowel de demonstratie op Schiphol zelf als de disrutieve actie bij de privéjets. We zaten onder het grijze Canadese vliegtuig.

Uit onze eigen debrief: Bijzondere en enerverende actie; voelde hele actie door veilig; goed voorbereid; goede verzorging (ook door onszelf/buddies enz); humorvol; positieve reacties thuisfront. Nu nog een keer in Friesland!

Extinction Rebellion Fryslân
Extinction Rebellion Fryslân
21-09-2022 Springtij Fossielvrij / Harlingen

In samenwerking met Reclame-FossielVrij

Vorig jaar verspreidden klimaatgroepen en NGO's een petitie onder het publiek van het "duurzame" festival Springtij op Terschelling om Springtij op te roepen te breken met hun fossiele sponsors. Winnaars van de Wubbo Ockels-prijzen riepen tijdens de prijsuitreiking het festival ook op tot het verbreken van deze banden. Want met het toelaten van die fossiele bedrijven en lobbyclubs accepteert Springtij hun - tegenwerkende - rol in het duurzaamheidsdebat. Ook kopen deze fossiele partners, via hun financiële bijdrage, inhoudelijke invloed op het programma van het festival. Ondanks brede steun voor de oproep om te breken zijn dit jaar de fossiele sponsors - zoals Element (voorheen NOGEPA), de Gasunie en EBN - nog altijd welkom. Springtij werkt slechts aan vrijblijvende en omzichtige regels voor sponsoring, zodat fossiele bedrijven met vage klimaatambities welkom blijven. En dat terwijl deze fossiele sponsors ook nog eens lobbyen voor het aanboren van nieuwe gasbronnen, onder andere rondom de Waddeneilanden.
Wij roepen Springtij weer op:
1. Breek met fossiele sponsors
2. Spreek je uit tegen gasboringen

Extinction Rebellion Fryslân
Extinction Rebellion Fryslân
19-06-2022: Landelijke klimaatmars

Bij de landelijke klimaatmars liep XR Fryslân ook mee, hoewel we ons af en toe over de hele mars verspreidde, sloten we ons dit keer aan bij het Vredesblok.

Extinction Rebellion Fryslân
Extinction Rebellion Fryslân
23-05-2022: De actie bij de Eemshaven

Op 23 mei reden we - in het kader van de landelijke rebellie week - met een bus rebellen naar de Eemshaven en lieten we ons met een performance en toespraken horen. De actie was gericht tegen … Verslag volgt nog

Extinction Rebellion Fryslân
Extinction Rebellion Fryslân
Bekijk alle lokale groepen