XR Tilburg

Over ons

Extinction Rebellion Tilburg richt zich op typisch Tilburgse zaken, zoals de versteende stad, de beroerde luchtkwaliteit en de wijze waarop de gemeente omgaat met haar bomen. Daarnaast nemen we actief deel aan landelijke acties en acties in Zuid-Nederland. In Tilburg is de klimaatnoodtoestand uitgeroepen, maar daarmee wordt tot dusver niets gedaan.

Of je nu op de activistische toer wilt of een plekje op de achtergrond ambieert, voor iedereen die bezorgd is over het klimaat en het verlies van biodiversiteit is er plaats binnen XR Tilburg. En we hebben ook kindvriendelijke acties. Sluit je aan bij een van onze bestaande cirkels of zet een nieuwe cirkel op! Onze bestaande cirkels: Bomen, Inclusie, Social Media, Rebel Base, Kunst en Wellbeing.

Wees van harte welkom op onze maandelijkse bijeenkomst (elke eerste dinsdag van de maand), waar je op ontspannen voet kennis kunt maken met de Tilburgse rebellen, die een bont gezelschap vormen. Of meld je aan via Contact.

Extinction Rebellion Tilburg

Contact

Je bent van harte welkom bij onze groep. Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen XR Tilburg kan via de nieuwsbrief van Extinction Rebellion Zuid. of via Facebook of Instagram. Binnen onze groep communiceren we met Signal. Wil je weten wat we allemaal bespreken? Stuur even een mailtje, dan voegen we je toe! Je bent ook van harte welkom op onze maandelijkse bijeenkomst (elke eerste dinsdag van de maand). En dit is een handige pagina om te lezen als je aan de slag wilt bij Extinction Rebellion. Voordat je naar een maandelijkse bijeenkomst komt is het goed als je sowieso even kopje 'E - Besluitvorming, taakverdeling & gebruiken' hebt gelezen.

Rebelleer mee

Maak jij je ook zorgen over het klimaat en ben je het zat om machteloos toe te kijken? Sluit je dan aan bij de duizenden mensen die in actie komen via Extinction Rebellion. Je kan op verschillende manieren mee doen en iedereen is welkom.

Acties

Op deze pagina zie je acties die wij de afgelopen jaren hebben gedaan. Ook doen leden van XR Tilburg regelmatig mee met landelijke acties, zoals de actie op Schiphol en de blokkade van de A12 in Den Haag.

Wil je ook een keer meedoen aan een actie? Om mee te doen hoef je nergens lid van te zijn, je kan en mag altijd meedoen! Onder het kopje Contact kun je contact met ons opnemen als je een keer mee wilt doen.

Guerilla Fashion (25 mei 2024)

XR Guerrilla Fashion verspreidt tweedehandskleding als protest tegen fast fashion. Ook in Tilburg gaven we kleding weg aan klanten van de H&M, ZARA en Primark in Tilburg. In de Heuvelstraat vond een mode-performance plaats. XR houdt de winkelketens verantwoordelijk voor het schaden van het klimaat en de mensenrechten, en gaf daar met deze actie bekendheid aan door heel Nederland.
De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van de hele Europese Unie. De uitstoot van broeikasgassen draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde. De retailsector is daarnaast één van de slechtst betalende werkgevers van Nederland.

Extinction Rebellion Tilburg
Actie Career Week Tilburg University (23 april 2024)

Tilburg University of Fossil Fools: actie op de campus van Tilburg University (TiU).
Understanding society is het credo van TiU. Als belangrijkste uitgangspunten worden genoemd: 'Duurzaamheid en diversiteit in het kader van corporate social responsibility.' Voor de Career Week Shell en ING uitnodigen is niet understanding maar greenwashing society. Beide bedrijven gaan al decennia in tegen de wetenschappelijke consensus zoals die in de rapporten van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) tot uitdrukking komt: dat we snel minder CO2 moeten uitstoten . Beide bedrijven werken er heel actief aan mee dat er wereldwijd méér wordt uitgestoten. Aan de IPCC-rapporten is nota bene meegeschreven door prof. dr. Reyer Gerlagh, hoogleraar aan TiU.
Extinction Rebellion en Scientist Rebellion roepen onderzoekers, docenten en studenten op om in actie te komen en TiU te confronteren met haar inconsequente gedrag. Vriendelijk vragen is al lang niet meer genoeg om Shell en ING te stoppen. Concrete actie is vereist. De universiteit moet eindelijk eens haar verantwoordelijkheid nemen.

Extinction Rebellion Tilburg
Tilburg aan Zee (3 juni 2023)

Extinction Rebellion Tilburg duwt water naar de zee. Op zaterdag 3 juni duwde Extinction Rebellion Tilburg water naar de zee. Maar de zee is toch 100 km verderop? Nee hoor. Bij een ongewijzigd klimaatbeleid smelten de ijskappen gestaag en stijgt het zeeniveau, zodat Tilburg binnenkort vanzelf aan zee ligt.
Met deze ludieke en vreedzame actie in de binnenstad vroeg Extinction Rebellion aandacht voor het klimaat van de stad. XR roept de gemeente op om het voortouw te nemen en een realistisch klimaatplan met concrete reductiedoelen te eisen van lokale topvervuilers. Dat is hard nodig om verder verlies van biodiversiteit te stoppen, de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2030 te rengen en de stad leefbaar te houden.
Bekijk de video hier.

Extinction Rebellion Tilburg
A12 Blokkade Den Haag (27 mei 2023)

De zevende A12-blokkade was op zaterdag 27 maart. Veel rebellen van XR Tilburg waren er deze keer ook weer bij. Met duizenden stonden wij op de A12, allemaal met één eis: Stop fossiele subsidies! De klimaat- en ecologische crisis verergeren iedere dag. Het kan niet zo zijn dat de overheid doorgaat met het subsidiëren van de fossiele industrie. Wij blijven terugkomen tot dit stopt. Doe mee en sluit je aan!

Extinction Rebellion Tilburg
In liefdevolle herinnering - de rust in Moerenburg (mei 2023)

Honderden actievoerders trokken naar de voormalige waterzuivering op Moerenburg. Om nog maar eens ons ongenoegen te uiten over de plannen voor Waterproef. Symbolisch droegen we de rust ten grave.
De Vrienden van Moerenburg, burgers i.s.m. Vereniging Behoud Moerenburg, Bewonersbelang Jeruzalem, Extinction Rebellion Tilburg, Partij voor de Dieren Tilburg, SP Tilburg en Werkgroep Waterdicht, hebben de handen ineen geslagen. Zij willen geen commercieel Moerenburg, maar een Moerenburg dat voor iedereen is en waar de rust en natuur bewaard blijven. Geen parkeerplaatsen, geen terrasstoelen, geen commercie in het landschapspark.

Extinction Rebellion Tilburg
SOS voor Het Klimaat: Eindhoven Airport (25 maart 2023)

Na een geslaagde actie op Schiphol voerden we op 25 maart actie bij Eindhoven Airport.
Eindhoven Airport heeft de boel niet op orde. Naast alle luchtvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade die Eindhoven Airport aanricht, hebben ze ook hun natuurvergunning voor burgerluchtvaart niet op orde.
We breken hitterecord na hitterecord, tijdens oudjaar was het 15 graden en de 1,5 graad opwarming daar blijven we al lang niet meer onder. Er moet nu iets veranderen! Ook Eindhoven Airport moet meedoen.

Extinction Rebellion Tilburg
A12 Blokkade Den Haag (11 maart 2023)

De zesde A12-blokkade was op zaterdag 11 maart. Veel rebellen van XR Tilburg waren er deze keer ook weer bij. Het liep iets anders dan de vorige keer: we konden de bak niet bereiken omdat de politie deze had geblokkeerd. Ook werden er waterkanonnen ingezet. Toch was het weer een succes, want de opkomst was enorm, zowel voor de blokkade als bij de support demo. Op naar de volgende!

Extinction Rebellion Tilburg
A12 Blokkade Den Haag (28 januari 2023)

De vijfde A12-blokkade was op zaterdag 28 januari. Veel rebellen van XR Tilburg waren erbij. Wij eisen een direct einde aan de jaarlijkse 17,5 miljard euro fossiele subsidies. Jaarlijks 17,5 miljard euro: dat is 48 miljoen euro per dag. Onze eis is redelijk en in lijn met het streven om onder 1,5 graad opwarming te blijven. De regering besteedt drie keer meer aan het stimuleren van de winning, productie en het gebruik van fossiele brandstoffen, de zogenoemde fossiele subsidies, dan aan klimaatbeleid.

Extinction Rebellion Tilburg
Extinction Rebellion Tilburg
Protestdag tegen Wijkevoort (7 januari 2023)

Met een ‘Jenga-spel’ voerde XR Tilburg 7 januari op speelse wijze actie tegen de dreigende komst van XXL bedrijventerrein Wijkevoort. We daagden het winkelend publiek uit om stil te staan bij de desastreuze gevolgen voor de volksgezondheid, plant en dier en het klimaat. ‘Weet jij wat er op het spel staat?!’ Mensen van de actiegroep Reeshof Aan Zet deelden informatie uit over deze dreigende 'verdozing' van het nu nog groene, open landschap. Ondanks alle bezwaren van Tilburgers én buurgemeenten wil de gemeente Tilburg dit plan doordrukken. Dat dit per dag zal zorgen voor 18.500 extra verkeersbewegingen rondom Tilburg – dat al kampt met zeer slechte luchtkwaliteit - vindt de gemeente geen belemmering. Dat Tilburg ’s zomers al een van de heetste steden van west-Europa (!) is en Wijkevoort zal zorgen voor extra opwarming vinden Tilburgse bestuurders evenmin van belang. Bekijk de video hier.

SOS voor het klimaat op Schiphol

SOS voor het klimaat, zaterdag 5 november 2022, met een grote demonstratie op Schiphol. Elders op het terrein een invasie van de plek waar de privévliegtuigen geparkeerd staan.

Extinction Rebellion Tilburg
Krijtactie Vion

Om zichtbaar te maken dat er elke werkdag zo'n 400 koeien door megaslachterij Vion in Tilburg worden ‘verwerkt’, organiseerden Extinction Rebellion Tilburg en Sluit Vion! een krijtactie: er werd een spoor van 400 afbeeldingen van koeien getrokken van het Pieter Vreedeplein naar het bedrijf aan de Enschotsestraat.
De actie was bedoeld om Tilburgers bewuster te maken van de forse klimaatschade die veroorzaakt wordt door de vlees- en zuivelindustrie. Bovendien staan veel mensen onvoldoende stil bij het grote dierenleed waarmee deze sector gepaard gaat, en bij het effect van vleesconsumptie en de vleesindustrie op onze eigen gezondheid! Een video van de actie bekijk je hier.

Extinction Rebellion Tilburg
Protestboompjes planten

Zaterdag 12 maart 2022, een guerrilla actie bomen planten. Het zijn bomen met een boodschap. Ze richten zich tot de toekomstige raad en wethouders om een beter groenbeleid te voeren in de gemeente Tilburg. Een beleid waarin veel meer wordt geplant dan gekapt en het makkelijker wordt voor burgers om initiatief te nemen. Een video van de actie bekijk je hier.

Extinction Rebellion Tilburg
Demonstratie tegen de komst van bedrijventerrein op Wijkevoort

300e demonstratie voor het stadhuis in Tilburg, tegen de komst van een bedrijventerrein op Wijkevoort. 80 hectare dozen voor de distributiesector, en dat in deze tijd van wereldwijd toenemende klimaatellende. In een stad die toch al slecht scoort op het gebied van CO2, stikstof en fijnstof en op hete, zomerse dagen een steeneiland is, dat behoort tot de warmste van Europa.

Extinction Rebellion Tilburg
Klimaatalarm 2021

Op 14 maart 2021 voerden we actie voor het klimaat. Een paar dagen voor de verkiezingen demonstreerden we voor een keihard groen geluid.

Extinction Rebellion Tilburg
Lenterebellie 2021

Landelijke verkiezingen kwamen eraan, en voor het klimaat was dit misschien het belangrijkste moment voor de komende jaren. Wij wilden dat klimaat het nieuws zou domineren. Daarom zijn wij op 26 februari 2021 in opstand gekomen voor een beter klimaatbeleid.

Extinction Rebellion Tilburg

Evenementen / agenda

Regelmatig worden er bijeenkomsten, lezingen of acties georganiseerd door XR Tilburg. Ook worden er soms evenementen georganiseerd met andere lokale groepen.

ma 05 aug.

ma 05 aug.

Klimaatalarm Tilburg

klimaatalarm

11:40 – 13:00 • Tilburg • Nederlands & Engels gesproken

Nieuwe rebellen welkom Actie Klimaatalarm

za 24 aug.

za 24 aug.

Picknick

gezellige vega(n) picknick

12:00 – 14:00 • Tilburg • Nederlands gesproken

Nieuwe rebellen welkom Sociale bijeenkomst

ma 02 sep.

ma 02 sep.

Klimaatalarm Tilburg

klimaatalarm

11:40 – 13:00 • Tilburg • Nederlands & Engels gesproken

Nieuwe rebellen welkom Actie Klimaatalarm

di 03 sep.

di 03 sep.

Maandelijkse meet-up XR Tilburg

Updates, inhoudelijke onderwerpen, borrel

19:30 – 21:00 • Tilburg • Nederlands gesproken

Nieuwe rebellen welkom Vergadering

za 07 sep.

za 07 sep.

Actietraining

Vreedzaam actievoeren kun je leren

14:00 – 17:00 • Tilburg • Nederlands gesproken

Nieuwe rebellen welkom Actietraining Training of lezing
Bekijk alle lokale groepen