Justice Now kleurt de Hofpleinfontein Rood: ‘Stop Nederlandse medeplichtigheid aan genocide’

15/11/2023

Justice Now kleurt de Hofpleinfontein Rood: ‘Stop Nederlandse medeplichtigheid aan genocide’

 

In de nacht van dinsdag 15 november heeft actiegroep Justice Now de Hofpleinfontein in Rotterdam rood gekleurd, ter nagedachtenis van de talloze slachtoffers als gevolg van de illegale bezetting van Palestijns grondgebied door Israël en de gewelddadige aanvallen in Gaza. Justice Now is geschokt door het geweld dat de Palestijnen wordt aangedaan en door de ijzige onverschilligheid vanuit Nederlandse politici, die weigeren om de opeenhoping van oorlogsmisdaden in Gaza ondubbelzinnig af te keuren. ​De boodschap van Justice Now: Nederland heeft bloed aan zijn handen. De rebellen van Justice Now eisen een einde aan de Nederlandse medeplichtigheid aan de genocide, het beëindigen van de politieke, economische en militaire samenwerkingen met Israël en een boycott op Israëlische exportproducten. 

De actiegroep Justice Now heeft de Hofpleinfontein in Rotterdam Centrum rood geverfd door een niet-toxische traceervloeistof in het water van de fontein te plaatsen. Ook heeft de groep een spandoek opgehangen met de tekst: ‘Nederland is medeplichtig aan genocide’. Ze doen dit uit protest tegen de Nederlandse steun voor het wrede apartheidsregime van de extreemrechtse Israëlische regering. Het geweld onder leiding van de Israëlische premier Netanyahu is inmiddels geëscaleerd tot een wekenlange aaneenschakeling van bombardementen op onder andere scholen, ziekenhuizen en vluchtelingenkampen waarin inmiddels meer dan elfduizend burgers zijn vermoord, waarvan bijna de helft kinderen zijn.

‘We zijn woedend omdat deze gruweldaden niet volmondig worden afgekeurd door de Nederlandse regering en dat Nederlandse bedrijven en ministeries zelfs blijven samenwerken met Israël en de IDF’, aldus woordvoerder Victor. Hiermee wordt verwezen naar de samenwerking tussen de ministeries van Defensie en Justitie & Veiligheid en de IDF en de vele Nederlandse bedrijven die profiteren van de illegale Israëlische nederzettingen, zoals Booking.com, RIWAL, TUI Nederland, de ING bank en Thales Nederland.

 

Victor: ‘We willen iedereen die meeleeft met het lot van de Palestijnen op het hart drukken dat we niet slechts machteloos hoeven toe te kijken. De militaire industrie en illegale nederzettingen van Israël ontvangen legitimiteit, invloed en middelen vanuit Nederland. We roepen alle burgers op om in solidariteit met de Palestijnse bevolking actie te voeren tegen de instanties die medeplichtig zijn aan het geweld.’

Wat is de actiegroep Justice Now! van Extinction Rebellion (XR) en waarom zijn ze solidair met Palestina?
Justice Now! komt in actie voor klimaatrechtvaardigheid. Iedereen heeft het recht op veiligheid, gezondheid, gemeenschap en respect. Deze rechten zijn essentieel voor een wereldwijde, rechtvaardige klimaattransitie. Voor veel mensen is klimaatmitigatie en -adaptatie niet mogelijk door aanhoudende onrechtvaardigheden in hun leven. Wereldwijde klimaatactie is niet mogelijk als deze vormen van onrecht niet worden aangekaart.

Justice Now! komt ook in actie rondom kwesties waar het te laat is om de schade veroorzaakt door de milieuverwoesting terug te draaien. De beweging zet zich in om te verzekeren dat de slachtoffers van de ecologische ineenstorting rechtvaardig worden behandeld en erkent dat de mensen die de meest hevige consequenties van de afbraak van het klimaat de minste verantwoordelijkheid hiervoor dragen.

Ten slotte zijn de verantwoordelijken van de meeste globale onrechtvaardigheden ook ’s werelds grootste vervuilers. Kolonialisme, militarisatie en het globaal kapitalisme hebben niet alleen een verwoestende impact gehad op de levens van honderden miljoenen mensen, maar creëren ook de omstandigheden waarin onze planeet wordt afgebroken en de voorwaarden van menselijk leven op aarde worden vernietigd. Justice Now! staat in solidariteit met hen in de frontlinies van de strijd tegen deze destructieve structuren en voert actie met de complexe aard van deze strijd in het vizier.

 

Bronnen
1. https://paxvoorvrede.nl/nieuws/bescherm-burgers-en-beeindig-militaire-samenwerking-met-israel/

 

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR