Nachtelijke actie Extinction Rebellion tegen KLM Open Golftoernooi

13/06/2024

XR eist verbod op fossiele reclame en sponsoring

Golfclub The International, Badhoevedorp – Vannacht hebben rebellen van Extinction Rebellion (XR) actie gevoerd tegen de fossiele sponsoring van het KLM Open Golftoernooi door bij de VIP-lounge op het gras de teksten “STOP KILLING US” en “STOP FOSSIELE SPONSORING” te spuiten. Zij hebben ook bij- en vlindervriendelijke plantjes geplant om aandacht te vragen voor de schadelijke gevolgen van golfbanen. Het KLM Open, het zelfbenoemde “meest duurzame sportevenement van Nederland”, wordt gesponsord door KLM, Tata, Schiphol en Audi. Dat zijn fossiele bedrijven die wereldwijd slachtoffers maken. XR eist een verbod op fossiele reclame en sponsoring.

XR eist ander gebruik golfbanen
Golfbanen verbruiken veel water, landbouwgiffen, insecticides en fossiele brandstoffen. Ze maken ons ziek en zijn een gevaar voor de biodiversiteit. XR eist een ander gebruik van de golfbanen: gezonde, groene natuur, toegankelijk voor iedereen.

Woordvoerder Emile Sprenger van XR: “Vorige week nog, riep António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, landen op om fossiele reclame en sponsoring te verbieden. Elke dag brengt de fossiele industrie ons verder in de klimaat- en ecologische crisis. Het is ironisch dat KLM en Tata een ‘groen’ golftoernooi sponsoren. Door het grootschalige gebruik van kunstmest, landbouwgif en pesticides zijn golfbanen, net als fossiele bedrijven, een gevaar voor mens en natuur. Wij zijn er klaar mee, dit moet stoppen.”

KLM, Tata en Audi zijn grootvervuilers
KLM en Tata stoten samen evenveel CO2 uit als een kwart van de Nederlandse huishoudens. In 2023 stootte de Nederlandse luchtvaart ruim 9 procent meer CO2 uit dan in 2022. Audi verkocht vorig jaar bijna twee miljoen fossiele auto’s, die nog steeds evenveel CO2 uitstoten als twaalf jaar geleden. Zonder gif geen golf: golfbanen gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen, insecticiden en stikstofhoudende meststoffen die een gevaar opleveren voor onze gezondheid en de natuur.

Miljoenen mensen vluchten voor extreem weer
De komende drie decennia zullen meer dan 300 miljoen mensen vluchten als gevolg van ondraaglijke hitte, extreem weer, overstromingen, voedsel- en watertekorten, veroorzaakt door de fossiele industrie. De afgelopen decennia hebben westerse regeringen de financiële belangen van de fossiele industrie boven het welzijn van hun eigen bevolking en van het mondiale zuiden geplaatst. Er is niet veel tijd meer. Alleen door nu radicaal te kiezen voor mens, dier en planeet, maken we nog kans om de ernstigste gevolgen van de klimaat- en ecologische ramp te voorkomen.

 

 

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR