Nu het nog kan – rebels handboek verschijnt 22 april bij Uitgeverij De Bezige Bij

03/03/2020

Woensdag 22 april verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij Nu het nog kan, het rebelse handboek voor hoofd en hart van Extinction Rebellion Nederland, onder redactie van Eva Rovers. 

Nu het nog kan bestaat uit meer dan dertig prikkelende en soms schurende bijdragen. Rebellen van Extinction Rebellion, onder wie klimatoloog Ernst-Jan Kuiper en de vijftienjarige Jesse van Schaik, schreven de helft van de artikelen; auteurs die hun zorgen delen namen de andere helft voor hun rekening, onder hen bevinden zich generaal Tom Middendorp, Jan Terlouw, David Van Reybrouck, Marjan Minnesma, Jelmer Mommers, Kate Raworth, Vandana Shiva, Mitchell Esajas en Tim Fransen.

Nu het nog kan omvat een breed scala aan onderwerpen: van burgerlijke ongehoorzaamheid, creatieve rebellie en wetgeving als opstand, tot herstellende landbouw, mentale dekolonisatie, een snelle en rechtvaardige energietransitie, een duurzame economie en een opgefriste democratie.

Anna Salden, facilitator van Extinction Rebellion Nederland: ‘Dertig jaar petities tekenen en demonstreren heeft de politiek niet aangezet tot doortastend beleid, waardoor de schade onnodig groot is geworden. Met dit boek willen we mensen de kennis en instrumenten geven om zelf bij te dragen aan noodzakelijke verandering. Burgers hebben de macht om onze economie, landbouw, energievoorziening en onze democratie te helpen transformeren zodat een gezonde, rechtvaardige en hechte samenleving kan ontstaan.’

Francien Schuursma, uitgever De Bezige Bij: ‘Uitgeverij De Bezige Bij voelt een sterke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de bewustwording van klimaatverandering en daarbij de noodzaak om duurzamer te leven en werken. Na eerder David Wallace-Wells, Greta Thunberg en de Vlaamse Anuna De Wever en Kyra Gantois te hebben uitgegeven, vinden we het belangrijk om nu ook Nederlandse stemmen over dit onderwerp te laten spreken. Het verheugt ons daarom om samen met Eva Rovers en het team van Extinction Rebellion Nederland dit urgente boek te kunnen maken, en we hopen dat Nu het nog kan zijn weg naar vele lezers zal vinden.’

Uitgeverij De Bezige Bij geeft dit boek zonder winstoogmerk uit. De meeste auteurs hebben afgezien van een vergoeding om de prijs laag te houden en het boek daarmee toegankelijk te maken voor iedereen. Ook Extinction Rebellion zal niet financieel profiteren van deze uitgave. Nu het nog kan wordt zo klimaatneutraal mogelijk geproduceerd. Voor zowel de gebruikte papiersoorten als de inkt en de lijm is gekozen voor de meest milieuvriendelijke variant.

Lees, leer en rebelleer. Nu het nog kan.

Lees hier een fragment uit dit boek.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR