Op Black Friday blokkeert Extinction Rebellion het distributiecentrum van Amazon bij Schiphol

26/11/2021

De COP26 is mislukt, we kunnen niet door met ‘business-as-usual’

Op vrijdag 26 november om 8.00 uur, oftewel op Black Friday, blokkeert Extinction Rebellion (XR) de in- en uitgangen van Amazons distributiecentrum bij Schiphol (Mactanweg 3, Rozenburg). Met deze actie stuurt Extinction Rebellion een boodschap aan iedereen in Nederland en daarbuiten: in het licht van de mislukte COP26 kunnen we niet door met ‘business-as-usual’. Amazons manipulatie van consumenten leidt tot overconsumptie, uitbuiting van werknemers en de vernietiging van de planeet. Ongeremde groei voor Amazon, laat niets voor ons over. 

Black Friday: toonbeeld van giftig economisch systeem

Black Friday is het toonbeeld van alles wat mis is met ons economische systeem. Consumenten worden aangespoord ongeremd te kopen, terwijl de planeet op de rand van de vernietiging balanceert. XR richt haar actie niet toevallig tegen Amazon. Het bedrijf harkt miljarden binnen ten koste van zijn werknemers en de planeet. Het promoot overconsumptie, greenwashing, uitbuiting en bespioneert zijn klanten. Amazons CO2-uitstoot staat op 60 miljoen ton per jaar – meer dan een middelgroot land – en groeit jaarlijks met 19%. Jeff Bezos is de betreurenswaardige kers op de kapitalistische taart. Zijn misdadige rijkdom is vergaard door uitbuiting van werknemers, uit de markt drukken van kleine bedrijven, belastingontduiking en de vernietiging van de planeet. Woordvoerder Tessel Hofstede: “XR zegt nee tegen Amazons en Bezos’ misdaden en tegen het systeem dat zij representeren. Zij nodigt iedereen uit zich een economisch systeem voor te stellen zonder uitbuiting in het belang van miljardairs, waar mensen samenleven in een rechtvaardige en duurzame maatschappij.”

XR legt distributiecentrum Amazon plat

Op vrijdag 16 november om 8.00 uur blokkeert Extinction Rebellion de in- en uitgangen van Amazons distributiecentrum bij Schiphol (Mactanweg 3, Rozenburg) met zo’n twintig tot vijfentwintig actievoerders. De actie is geweldloos. Met behulp van tripods en een auto verhinderen de actievoerders de bussen van Amazon uit te rijden met goederen. Zij hebben banners bij zich met de teksten “Black Friday = zwarte dag voor de planeet” en “Stop Exploiting Workers and Planet”. De actie leidt in heel Nederland tot vertraagde bezorging van Amazons producten, waardoor Amazon genoodzaakt wordt haar klanten te laten weten waarom dat zo is. Zo krijgen klanten van Amazon de gelegenheid hun ideeën over Amazon en zijn misdadige verdienmodel te heroverwegen.

Foto: Eeke Anne de Ruig

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR