PFZW, geef ons een groen pensioen voor Kerst!

08/12/2021

XR Zorgprofessionals en Christian Climate Action luiden nu ook online de noodklok over hun pensioenfonds PFZW. Diverse (huis)artsen, verpleegkundigen, apothekers, psychologen en andere zorgmedewerkers eisen dat het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, dat behoort tot de tien grootste pensioenfondsen in de wereld, zijn 4 miljard aan fossiele beleggingen divesteert. 

Online actie

De bezorgde zorgmedewerkers komen online in actie met een kerstactie, waarin ze hun kerstwens kenbaar maken: een groen pensioen! Uitgerekend het pensioenfonds van mensen die bezig zijn met welzijn en gezondheid, belegt miljarden in de grootste bedreiging voor de gezondheid wereldwijd. Dat moet onmiddellijk stoppen. De klimaatcrisis wordt mede veroorzaakt doordat grote financiële instellingen zoals pensioenfondsen, miljarden blijven steken in fossiele brandstoffen.

XR Zorgprofessionals en CCA roepen pensioendeelnemers en andere bezorgde burgers op hun wens online te delen met de hashtags: #KerstWensGroenPensioen en #PFZWUitViesPensioen, en PFZW te taggen in elk bericht.

ABP als voorbeeld

Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, maakte nadat Extinction Rebellion (XR) drie keer de lobby van hun kantoren bezette, bekend volledig uit de fossiele industrie te stappen. De actievoerders vinden dat het tweede pensioenfonds, PFZW, dit voorbeeld moet volgen. Het geld van mensen die werken in de zorg wordt door hun pensioenfonds geïnvesteerd in de verwoesting van de aarde. Dat is onacceptabel. Ze willen met hun werk bijdragen aan een betere wereld en dragen tegelijkertijd via hun pensioenfonds ongewild bij aan hongersnoden, overstromingen en klimaatgerelateerde conflicten.

Steeds meer maatschappelijk druk op PZFW

XR Zorprofessionals hebben 10 november en 3 december de lobby van het kantoor van pensioenuitvoerder PGGM bezet met een vreedzame sit-in. Ondanks deze acties, en vele petities, onder andere getekend door bekenden medici Wanda de Kanter, Diederik Gommers en Ernst Kuipers, blijft PFZW vasthouden aan hun beleggingsbeleid, met alle desastreuze gevolgen van dien. Recent nog riep ook Oxfam Novib op om te divesteren. Alleen al de luchtvervuiling als gevolg van fossiele brandstoffen, veroorzaakt meer dan 8 miljoen doden per jaar wereldwijd.

Dit is een slecht nieuwsgesprek

De zorg is in Nederland verantwoordelijk voor 7% van de totale CO2-uitstoot, veel niet-recyclebaar afval, en geneesmiddelen die via ontlasting en urine in het riool terecht komen. Deze negatieve bijdragen van het gezondheidszorgsysteem zijn in strijd met de Eed van Hippocrates waarin (para)medici zweren de gezondheid te bevorderen en niet te schaden. De Wereldgezondheidsorganisatie en de Lancet Countdown noemen klimaatverandering de grootste uitdaging van de 21e eeuw. Hoe langer actie uitblijft, hoe groter de schade voor onze gezondheid.

Deelnemende groepen

XR zorgprofessionals is een groep van bezorgde (huis)artsen, verpleegkundigen, medisch studenten, fysiotherapeuten, psychologen en andere zorgmedewerkers. Zij hebben zich, vanuit hun zorgplicht, geschaard achter Extinction Rebellion. XR Zorgprofessionals is samen met 24 andere zorgorganisaties aangesloten bij de Landelijke Groene Zorg Alliantie.

Christian Climate Action (CCA) is een gemeenschap van christenen die elkaar steunen bij geweldloze directe actie en openbare getuigenissen rondom de klimaat- en ecologische crisis. Extinction Rebellion  is een burgerbeweging die wil dat Nederland op een rechtvaardige manier overgaat naar netto nul uitstoot van broeikasgas in 2025. Daartoe gebruikt deze beweging vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheidsacties zoals wegblokkades en bezettingen.

Hashtags kerstactie: #KerstWensGroenPensioen en #PFZWUitViesPensioen 

Taggen: @PFZWpensioen (Facebook en Instagram), @PFZWNieuws (Twitter)

Facebookevent: https://www.facebook.com/events/459911152150211

De actievoerders die de vorige acties hebben gesteund zijn pensioendeelnemers bij de volgende bedrijven/organisaties:

Arkin, Axion Continu, Bascule, Centrale Huisartsenposten Rijnmond, Centrum Internationale Samenwerking Overijssel, Cordaid, De Forensische Zorgspecialisten, GGZ Centraal, GGZ Rivierduinen, Het Gors, Groene Hart Ziekenhuis, Huisartspraktijk Geert Groote, Isala Klinieken, Landgoed Veldwijk, Leger des Heils, Levvel, Martini Ziekenhuis, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Pharos, Protestantse Kerk in Nederland, de Riethorst Stromenland, de Seizoenen, Sint Bavo (Noordwijkerhout), Sint Franciscus Vlietland Groep, Spectrum, Toneelschuur, Trajectum, Traversum/GGZ NHN, TSN Thuiszorg, Valeriuskliniek, Zon & Schild.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR