Pop-up tentoonstelling Naturalis

23/11/2022

Op 23 november voerde Extinction Rebellion naakt actie in Naturalis. Met een pop-up tentoonstelling bij een skelet van een mammoet vroegen we aandacht voor de klimaat- en ecologische crisis en de bedreiging van deze crisis voor de mensheid. Lees hier de volledige speech die onze ‘museumgids’ uitsprak:

Hallo en welkom bij deze tentoonstelling over het uitsterven van de mens!

De homo sapiens, in de volksmond ‘mens’, had een gemiddelde lengte van 167cm, werd tot zo’n 72 jaar oud en stierf uit in de 21e eeuw. Met diens verschillende haar-, huids- en oogkleuren was de mens één van de mooiste, maar ook één van de dodelijkste wezens die ooit op deze aarde heeft rondgelopen.

De mens is een unicum in de zin dat ze haar eigen uitsterven heeft veroorzaakt en kon voorkomen, iets wat geen enkele andere diersoort in onze wereldse geschiedenis, voor zover wij weten, heeft kunnen doen. Archeologisch bewijs heeft uitgewezen dat verschillende mensen hun lotgenoten jarenlang waarschuwden voor de desastreuze gevolgen van klimaatinstorting, maar dat apathie heeft geleid tot uitsterving van de volledige soort.

Overstromingen, extreem weer, bosbranden, hitte, orkanen en voedseltekorten met oorlogen tot gevolg, leidden tot massale en onomkeerbare sterfte van de mens in de 21e eeuw. Hadden ze iets kunnen doen om dit te voorkomen!

Zogenaamde klimaatactivisten, wetenschappers en burgers deden wat ze konden: zich vastlijmen, soep gooien, vastketenen. Helaas hebben bronnen uitgewezen dat activisten niet gezellig genoeg waren om de ‘nuchtere’ meerderheid te overtuigen.

De mens was de oorzaak van vele misdaden tegen zichzelf; mishandeling, slavernij, uitbuiting en uiteindelijk het volledig doen uitsterven van haar eigen soort.

Tot op heden hebben wij niet kunnen achterhalen wat de mens ertoe dreef om diens uitsterven niet te voorkomen of op zijn minst uit te stellen. Wel weten we dat zij jaren spendeerde aan het pretenderen dat er niets aan de hand was, op evenementen zoals de zogenaamde COP en in reclamespotjes van verschillende vervuilers.

Dit pretenderen mocht niet baten. De oplossingen lagen er, maar het blijft een mysterie waarom de mens niet handelde in een tijd die haar had kunnen redden. Wat we nu nog over hebben, zijn deze relieken uit het verleden.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR