Rebellen blokkeren toegang aandeelhouders ING

22/04/2024

“We eisen een stop op fossiele financiering”

Rond de 100 actievoerders hebben alle toegangen tot het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam versperd. Daar zou om 14:00 uur de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de ING-bank moeten beginnen. Aandeelhouders kunnen echter de ingang van het gebouw niet bereiken. De rebellen roepen ING op te stoppen met de financiering van olie en gas. “We zitten in een klimaatnoodtoestand. ING zegt zich in te zetten voor het klimaat. Maar blijft intussen de fossiele industrie met miljarden financieren. Dat moet stoppen.”

Livestream:
www.facebook.com/ExtinctionRebellionNL
Campagnewebsite: 
https://www.ingdebankvanfossielnederland.nl/ 

De deelnemers aan de actie zijn in het wit gekleed en vormen een zittende linie over de volle breedte van de weg voor de ingang van het Muziekgebouw. Met zwart poeder over hun kleding en zwarte stroop op hun handen hopen zij de aandeelhouders af te schrikken om over de linie heen te klimmen. Op spandoeken en in speeches roepen zij ING op te stoppen met de financiering van fossiele brandstoffen. 

Gigantische overstromingen
“Je kunt niet doorgaan alsof het business as usual is, terwijl de wereld in de fik staat. Afgelopen maart was wereldwijd de warmste maart ooit. In Kazachstan en Rusland worden op dit moment honderdduizenden mensen geëvacueerd vanwege gigantische overstromingen”, zegt woordvoerder Anne Hofstede. “We gaan hier niet weg voordat ING zijn rol erkent in het aanjagen van de klimaatcrisis en daar direct mee stopt. Het gaat al niet meer lukken om onder de ‘veilige’ grens van 1,5 graad te blijven, maar elke tiende van een graad is het waard om voor te strijden, om nog ergere rampen te voorkomen.”

Nooduitgangen nog bruikbaar
Behalve Extinction Rebellion zijn ook Milieudefensie en Banktrack aanwezig. Zij zijn van plan om naar de aandeelhoudersvergadering te gaan om vragen aan de leiding van ING te stellen. Intussen heeft Extinction Rebellion voor de overige aandeelhouders ook de achteringang en de ingang via de parkeergarage versperd. Nooduitgangen zijn wel vrijgehouden, zodat mensen het pand zo nodig kunnen verlaten. Nood- en hulpdiensten worden uiteraard door de blokkade gelaten. 

Veel te traag
ING is met een bedrag van zo’n 8 miljard euro per jaar met afstand de grootste financier van fossiel van alle Nederlandse financiële instellingen. Twee jaar geleden kondigde ING aan te stoppen met het rechtstreeks financieren van nieuwe fossiele projecten[1]. In maart van vorig jaar kondigde de bank aan ook te stoppen met de financiering van infrastructuur zoals pijpleidingen, maar alleen vanuit nieuwe olie- en gasvelden[2]. En ING gaat door met het financieren en faciliteren van de bedrijven die nieuwe fossiele velden zoeken en exploiteren, de bulk van de financiering. Zo bevestigt de internationale onderzoeksorganisatie BankTrack[3]. 

Geclassificeerd als achterblijver
Hoewel ING heeft verklaard de klimaatdoelen van Parijs 2015 te steunen, heeft de bank sindsdien meer dan 60 miljard euro aan de fossiele industrie besteed[4]. Op de COP28 in Dubai, afgelopen november, heeft de wereld afgesproken om ‘weg te bewegen’ van fossiele brandstoffen[5]. Daarop kondigde ING aan om de fossiele financiering af te bouwen en daar tot 2040 de tijd voor te nemen. Drie jaar geleden al deed het gerenommeerde International Energy Agency een wereldwijde oproep om geen geld meer te steken in nieuwe fossiele projecten[6]. ING gaat er echter mee door, door leningen te verstrekken en financiële diensten zoals underwriting te verlenen aan fossiele bedrijven. BankTrack classificeert ING op basis van zijn fossiele beleid dan ook als een ‘laggard’, een achterblijver. 

Vele acties
Al tweeënhalf jaar voert Extinction Rebellion vreedzaam actie tegen het fossiele financieringsbeleid van ING. Onder de acties waren geweldloze bezettingen van het hoofdkantoor en van tientallen lokale kantoren door het hele land, flyer- en brievenacties naar medewerkers en demonstraties op grote treinstations. Bij de bezettingen vonden tientallen arrestaties plaats. Vorig jaar verstoorden rebellen de aandeelhoudersvergadering van ING langdurig in de zaal. De volledige eis luidt: ING, stop per direct met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie – dat omvat het zoeken naar en productie, transport en verkoop van olie, gas en kolen. 

Bronnen
[1] https://www.ing.com/Newsroom/News/ING-steps-up-renewable-energy-efforts-and-restricts-financing-of-new-oil-gas-fields.htm    [2]https://www.banktrack.org/success/new_ing_policy_could_spark_bank_shift_away_from_financing_oil_and_gas_infrastructure
[3]https://www.banktrack.org/news/dutch_bank_ing_to_stop_financing_new_upstream_oil_and_gas_projects
[4]https://www.bankingonclimatechaos.org/#fulldata-panel [5]https://unfccc.int/news/cop28-agreement-signals-beginning-of-the-end-of-the-fossil-fuel-era
[6]https://www.iea.org/news/pathway-to-critical-and-formidable-goal-of-net-zero-emissions-by-2050-is-narrow-but-brings-huge-benefits

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR