Vijf klimaatactivisten al 24 uur in cel na geweldloze actie tegen politieke invloed Shell

13/10/2020

Grote maatschappelijke verontwaardiging op Twitter na trending hashtag #de5vanwiebes

Na de protestactie van Extinction Rebellion NL en Code Rood tegen de prominente aanwezigheid van Shell tijdens de Nationale Klimaatdag zijn vijf mensen gearresteerd. Zij worden sinds maandagmiddag vastgehouden op drie verschillende locaties en hebben niet de mogelijkheid gekregen om schone en warme kleren aan te doen.

De gearresteerden worden verdacht van vernieling en/of beschadiging. Tijdens de actie hebben de actievoerders – verkleed als ambtenaren – een biologisch afbreekbare substantie die op olie leek over zichzelf heen gegoten en makkelijk afwasbare handafdrukken op de ramen achtergelaten. Deze handafdrukken staan symbool voor de invloed die de fossiele industrie op het ministerie heeft. Er is tijdens de actie niets vernield, er is geen blijvende schade aangericht en het plastic zeil waarop de actievoerders stonden om de stoep te beschermen tijdens het gieten hebben zij direct opgeruimd en in een vuilniszak meegenomen.

De politie Den Haag heeft de vijf activisten inverzekering gesteld. Dit betekent dat zij tot drie dagen kunnen worden vastgehouden, terwijl zij het recht hebben om te demonstreren op grond van art. 9 Grondwet, art. 11 Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden en art. 20 Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De actievoerders spraken zich met deze actie uit tegen de nauwe banden tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Shell en de invloed van Shell op het Klimaatbeleid. Zij eisen een scheiding van olie en staat omdat Shell geen partner is, maar dader.

Aanleiding voor het protest was dat Marjan van Loon, directeur van Shell Nederland, eregast was op de Nationale Klimaatdag op 12 oktober, georganiseerd door het ministerie. Shell is de grootste uitstoter van broeikasgassen in Nederland en investeert de komende jaren miljarden extra in het oppompen van fossiele brandstoffen. Daarnaast is Shell verantwoordelijk voor het schenden van mensenrechten, vernielen van leefomgevingen en lobbyen tegen een eerlijk klimaatbeleid.

Op Twitter wordt verontwaardigd gereageerd. De hashtag #de5vanWiebes is trending. Mensen kunnen de activisten helpen door deze hashtag op Facebook en Twitter te gebruiken.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR