Extinction Rebellion (XR) Landbouw breekt het ijs in de Nederlandse landbouw. We voeren actie voor een klimaatneutraal landbouwsysteem in 2025, dat de biodiversiteit niet afbreekt maar versterkt.

Doe jij mee? Mail ons om je aan te sluiten, voor vragen en verzoeken. Of doe een donatie!
E-mail: XRLandbouw@protonmail.com

Rabobank

Na een actie bij het LTO in december 2020 heeft XR Landbouw besloten haar peilers op de Rabobank te richten. Deze bank financieert met meer dan €26 miljard zo’n 85% van de Nederlandse industriële, gangbare landbouw. Ondanks Rabobank’s groene praatjes hebben ze hun investeringen in pesticiden en kunstmest in 2020 met €1 miljard verhoogd. Dat is evenveel geld als hun totale investering in de biologische sector. Mede hierdoor is Nederland wel 70% van de oorspronkelijke biodiversiteit verloren: een wereldrecord. Urgente verandering is noodzakelijk, want op ’s werelds huidige koers dreigt er over 60 jaar geen vruchtbare bodem meer te zijn – en dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen van de klimaatcrisis.

We eisen van de Rabobank:

  • Wees eerlijk over de`bijdrage van de industriële landbouw aan de klimaat- en ecologische crises en de verantwoordelijkheid van de Rabobank. Erken dat klimaatverandering, bodemdegradatie en de ecologische situatie crises zijn, dat de industriële landbouw voor een disproportioneel deel verantwoordelijk is voor deze crises en dat een directe transitie naar een agro-ecologisch landbouwsysteem noodzakelijk is om de crises af te wentelen.
  • Doe wat nodig is: een eerlijke en rechtvaardige transitie naar een gezond landbouwsysteem. Stop met het faciliteren en financieren van de industriële landbouwlobby, verstrek geen leningen meer aan intensieve veehouderij of aan de productie of toepassing van pesticiden en kunstmest, en creëer financiële bewegingsvrijheid voor boeren zodat zij kunnen omschakelen naar productiesystemen die bijdragen aan het oplossen van de klimaatcrisis.

Ook boos op de Rabobank na de Zembla-uitzending over de bodem? We zoeken mensen met allerlei vaardigheden, dus kom erbij en stuur een mail naar XRLandbouw@protonmail.com!

Land in Opstand: rebelleer en regenereer met onze Plant-leiding

Regenereren kun je leren! Wil jij in jouw buurt, straat of dorp helpen de bodem te regenereren én starten met lokale voedselvoorziening? Doe dan mee met Land In Opstand! Als daad van verzet, om te leren over biodiversiteit en lokale voedselproductie in de praktijk, en als regeneratie voor de bodem, jezelf en je community! Download hieronder de Plant-leiding, of schakel over naar Engels voor de Engelse handleiding.