Extinction Rebellion blokkeert spits op Zuidas tegen macht multinationals op klimaatbeleid

20/09/2020

Bezorgde burgers zien zich genoodzaakt weer in actie te komen op maandag 21 september.

Nood breekt wet. Op maandagochtend 21 september blokkeert Extinction Rebellion (XR) de spits naar de Zuidas. XR maakt gebruik van burgerlijke ongehoorzaamheid om aandacht te vragen voor de grote invloed van vervuilende bedrijven op klimaatbeleid. Volgens klimaatwetenschappers van de VN is er driehonderd miljard nodig om de klimaatcrisis te keren. De opgetelde omzet over 2019 van slechts zeven bedrijven op de Zuidas, zoals ABN Amro, AkzoNobel en APG is meer dan 100 miljard.

Rebellen van XR zullen vanaf morgenochtend zeven uur het verkeer ontregelen met als doel aandacht te vragen voor de klimaatcrisis en de macht van vervuilende bedrijven. Een woordvoerder: “doorgaan met business-as-usual is een doodlopende weg. Daarom sturen we de Zuidas vandaag naar huis.” Deelnemers aan de actie worden gevraagd om om half zeven met de fiets bij Tramhalte Olympisch Stadion te zijn of om 07.20 uur bij de kruising van de Beethovenstraat en de Boelelaan.

Op weg naar tipping points
Wetenschappers waarschuwen ons al decennia: we bevinden ons in een ongekende klimaat- en ecologische crisis die al het leven op aarde bedreigt. Als we niets veranderen, dan stevenen we af op een opwarming van 4 a 5 graden Celsius in 2100, met alle gevolgen van dien. We lopen bovendien het gevaar met de opwarming zogenaamde kantelpunten, of ‘tipping points’ zoals het smelten van de permafrost, uit te lokken, waarna we zelfs met radicale verlaging van de CO2 uitstoot het proces van opwarming niet meer kunnen stoppen. Nu al zien we de gevolgen van de klimaatcrisis met bosbranden, enorme droogte, het uitsterven van duizenden diersoorten en extreem weer.

Burgerlijke ongehoorzaamheid als laatste redmiddel
Het is de grondwettelijke plicht van de regering om haar burgers en hun leefomgeving te beschermen en dus om eerlijk te zijn over de noodtoestand die ons bedreigt. Jarenlang hebben burgers petities ondertekend, vreedzaam gedemonstreerd en gestemd op “groene” politieke partijen, maar dat mocht niet baten. Daarom ziet XR geen andere keus dan het gebruik van massale burgerlijke ongehoorzaamheid om snelle verandering te eisen. Hiermee staat de beweging in een lange traditie van vreedzaam protest met voorbeelden als de Suffragettes die streden voor vrouwenkiesrecht en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Een burgerberaad als tegenwicht voor de lobby van het bedrijfsleven
Multinationals hebben een grote invloed op klimaatbeleid en de burger betaalt hiervoor de rekening. De Nederlandse overheid sponsort grote vervuilende bedrijven met 8 miljard euro per jaar. XR eist een burgerberaad waar een gelote groep burgers, zonder invloed van lobbyisten beslist over klimaatbeleid. Vandaag maakte D66 in haar conceptverkiezingsprogramma bekend een burgerberaad over het klimaat te steunen. Woordvoerder Jelle de Graaf: “Het is een belangrijke eerste overwinning dat D66, als eerste partij die haar verkiezingsprogramma bekend maakt, onze eis van een burgerberaad voor het klimaat heeft overgenomen. Wij roepen andere partijen op dit goede voorbeeld te volgen. Met stevige doelstellingen en een helder mandaat kan het burgerberaad een game changer zijn in de strijd tegen de klimaat- en ecologische crisis. Lobby eruit, burgers erin!”

Klik hier voor het Zuidas Zwartboek, een overzicht van de zeven meest vervuilende bedrijven op de Zuidas.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join