Extinction Rebellion zet de gevolgen van het falend klimaatbeleid op de ramen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

06/01/2021

Extinction Rebellion heeft met afwasbaar krijt de gevolgen van het falend overheidsbeleid op het raam gezet van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag. Extinction Rebellion eist dat de subsidies aan fossiele brandstoffen onmiddellijk worden stopgezet en de daardoor vrijkomende middelen worden geïnvesteerd in duurzaam beleid. Daarnaast eist de groep directe vrijgave van de zogenaamde Shell Papers. Met het vreedzame en coronaproof protest vragen rebellen aandacht voor de schade die met de subsidies wordt aangericht. Eerder had Extinction Rebellion dezelfde actie aangekondigd voor 17 november. Die werd echter door een grote politiemacht tegengehouden. Dit keer is de actie niet aangekondigd.

Minister Wiebes liet de Kamer afgelopen september weten dat de fossiele sector jaarlijks kan rekenen op 4,5 miljard euro staatssteun. Een onderzoek van milieudefensie en Oil Change International kwam uit op een bedrag van 8,3 miljard. Er gaat hoe dan ook nog altijd meer subsidie naar de fossiele sector dan naar klimaatbeleid. Behalve een subsidiestop eist Extinction Rebellion de vrijgave van alle overheidsdocumenten over Shell sinds 2005, de zogenaamde Shell papers. Een groep journalisten heeft hierom gevraagd in het kader van de wet openbaarheid van bestuur. “Het is in het publiek belang dat iedereen kennis kan nemen van deze documenten,” zegt Lucas Winnips, woordvoerder van Extinction Rebellion.

Campagne

De actie is onderdeel van een langer lopende campagne van Extinction Rebellion voor een stop op fossiele subsidies. Op 20 oktober bezetten zeven rebellen een dag lang de lobby van het ministerie. En op 17 november en 12 december waren er acties buiten op straat voor het ministerie. In 2013 is in Europees verband de belofte gedaan om uiterlijk in 2020 te stoppen met subsidies aan fossiele brandstoffen. Extinction Rebellion vraagt dus alleen maar dat de overheid zich aan de eigen afspraken houdt. De aanpak van de klimaatcrisis is nog niet begonnen zolang er nog steeds meer staatssteun naar fossiele brandstoffen dan naar klimaatbeleid gaat, zegt de groep. “Dit ministerie heeft keer op keer laten zien dat de burger in Nederland er niet op hoeft te rekenen dat de overheid doet wat nodig is in de klimaatcrisis. Dus als het ministerie niet open wil zijn over de gevolgen van de subsidies, doen wij dat wel voor ze,” zegt Winnips.

Koolstofbudget tot 2026

De teksten op het raam gaan onder andere over de verwachte temperatuurstijging, zeespiegelstijging en vluchtelingenstromen. Aan het eind van de dag zal de groep de teksten zelf weer weghalen. “Voor een 66% kans om aan de doelstellingen van het Parijs-akkoord te voldoen, hebben we in Nederland maar koolstofbudget tot 2026,” zegt Winnips. “Dat betekent dat we in 2026 dus CO2 neutraal moeten zijn. Het is volslagen pervers om nu nog door te gaan met subsidiëren van fossiele brandstoffen.”

Bijlage persbericht: gevolgen klimaatbeleid

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join