Meer dan tachtig arrestaties bij vreedzaam protest Extinction Rebellion in Den Haag, politie drijft omstanders blokkade in

11/10/2021

Klimaatrebellie duurt voort, hele week disruptieve actie in Den Haag, naast legaal programma

Vandaag blokkeren honderden activisten van Extinction Rebellion (XR) het politieke centrum van Nederland in Den Haag. Rond een uur of vijf dreef de politie bij de grootste blokkade, op de kruising Bezuidenhoutseweg/Prins Clauslaan, rebellen geweldadig bij elkaar, ook diegenen die buiten de actie stonden ter ondersteuning. Op dit moment zijn er nog meer dan 200 rebellen omsingeld in de blokkade. De politie staat klaar om rebellen weg te voeren in bussen. Vier kleinere blokkades zijn opgerold door de politie. Zo’n tachtig mensen zijn daarbij gearresteerd. Desondanks kijkt Extinction Rebellion tevreden terug op deze eerste dag van de Klimaatrebellie en blijft zij nog de hele week actievoeren. Voor morgen staan er weer grootschalige disruptieve acties op het programma.

concerned grandparent

Hard politieoptreden bij vreedzaam protest

Alle acties van maandag verliepen vreedzaam en ordelijk. Toch dreef de politie honderden mensen buiten de blokkade gewelddadig het wegdek op, waar ze nu zijn omsingeld. Bij de kleinere blokkades op verscheidene plekken in de stad werd de een na de ander opgepakt. De politie arresteerde zelfs een journalist van de Volkskrant, Mac van Dinther, die gewoon zijn werk probeerde te doen. Hij wordt op dit moment verhoord door de politie.

red rebels police

Dinsdag: FLINTA-blokkade en klimaatrechtvaardigheid

De Klimaatrebellie gaat verder op dinsdag. Centraal onderdeel van die acties is een FLINTA-blokkade. FLINTA is een Duitse term die staat voor vrouwen, lesbiennes (queer vrouwen), intersekse, non-binaire, trans- en agender personen. Met de FLINTA-blokkade vraagt XR aandacht voor de rol van het patriarchaat in de klimaat- en ecologische crisis, en voor de invloed van deze crises op FLINTA-personen. De crisis is NU. Klimaatrechtvaardigheid is het strijdpunt van onze tijd. Overal ter wereld worden mensen gedood door hongersnood en natuurrampen, veroorzaakt door de klimaat- en ecologische crisis, en juist FLINTA-personen lopen extra risico. Onze politici interesseert het niets. Zij beschermen de belangen van de fossiele industrie, steunen de vernietiging van de natuur en laten al die mensen die opkomen voor het behoud van de aarde in de steek. Actie is onze enige hoop. XR eist klimaatrechtvaardigheid voor iedereen: maak Nederland klimaatneutraal in 2025 op een eerlijke manier.

Blijf op de hoogte

Volg de Telegram-groep voor updates over acties en evenementen tijdens de rebellie: https://t.me/klimaatrebellie. Voor meer informratie ga naar de klimaatrebellie website

declaration of rebellion

Wat is Extinction Rebellion?

XR is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds haar oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. Zij brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens zien wij terug in onze beweging; iedere maand zijn er meer lokale XR-groepen actief.

Vanuit de onderliggende eis KLIMAATRECHTVAARDIGHEID VOOR IEDEREEN stelt XR drie eisen aan de overheid:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad die een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Voor informatie over deze actie neemt u contact op met onze woordvoerder Pippi (06 48170971). Voor algemene informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met media@extinctionrebellion.nl.

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join