We groeien en dat doen we met elkaar

03/03/2024

We groeien snel! Steeds meer mensen begrijpen dat er nu wat moet gebeuren en actie nodig is. Alleen al in Nederland zijn er nu bijna 40.000 ontvangers van deze nieuwsbrief en duizenden rebellen nemen deel aan onze acties. Extinction Rebellion is actief in meer dan 70 landen. Wat ons bindt zijn onze 3 eisen (Vertel de waarheid, Doe wat nodig is en Laat burgers beslissen hoe), onze strijd voor klimaatrechtvaardigheid en onze waarden en principes. Dat geeft ruimte voor verschillende groepen, om verschillende accenten te leggen en veel actie! Maar dit kan ook leiden tot vragen en spanningen. Daarom proberen we zo veel mogelijk verbinding te zoeken en met elkaar te ontdekken hoe we als vitale en veerkrachtige beweging gaan zorgen voor het behoud van het leven op aarde.

Als decentrale beweging gebeurt dat vooral bij lokale afdelingen en gemeenschapsgroepen, maar er wordt ook een algemeen RebellenBeraad georganiseerd waarin we met honderden rebellen gaan bespreken wat een ieder nodig heeft om vol enthousiasme onze beweging sterker te maken. Dit RebellenBeraad is zondag 24 maart op een centrale locatie. Rebellen die mee willen doen worden op de hoogte gehouden via de kanalen van hun afdeling, cirkel of gemeenschap!

Help mensen hun plek te vinden binnen XR
Een ander punt dat met onze groei te maken heeft is dat we nieuwe mensen wegwijs moeten maken in het reilen en zeilen van XR zodat ze op een plek landen die goed bij ze past. Daarvoor zijn op verschillende plekken zogenaamde integratiecirkels actief. Vaak is de landelijke Integratiecirkel de eerste plek waar nieuwe rebellen aankloppen en die cirkel zoekt meer mensen voor:
-Het online verwelkomen en wegwijs maken van rebellen.
-Het geven (en/of verbeteren) van de Welkom bij XR training.
-Het analyseren van feedback van nieuwe rebellen om advies te geven over de stand van zaken en mogelijke verbeteringen in het integratieproces.
-En voor andere zaken rondom het wegwijs maken van rebellen.
Of je nu ervaring hebt of nieuw bent, dat maakt niet uit. Je krijgt voldoende ondersteuning.
👉 Geïnteresseerd, vragen? Laat dan je contactgegevens achter in dit formulier!

ACTIES
KLIMAATALARM
De eerste maandag van de maand, rond 12.00, worden op veel plekken in het land XR acties gehouden: we gebruiken het luchtalarm als klimaatalarm. Kijk op onze eventpagina om je aan te sluiten bij een klimaatalarm bij jou in de buurt!

A10
Zaterdag 24 februari blokkeerden we voor de tweede keer de A10 in Amsterdam. ING zegt dat ‘een bank altijd snel kan stoppen met financieren’. Toch kiest de bank ervoor om, ondanks aldoor erger wordende klimaatrampen, door te gaan met fossiele financiering. ING is daarmee medeverantwoordelijk voor de verschrikkelijke gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis die nu al dagelijks duizenden mensen raken, vooral in het Mondiale Zuiden.
Dit moet stoppen. Dus blijven wij doorgaan. Meedoen met volgende acties? Doe een actietraining en ga in de Telegram-groep om op de hoogte te blijven. Links naar het overzicht van de training, de Telegram-groepen en de website vind je hier. De eerstvolgende A10-blokkade is op 30 maart.

A12
Zaterdag 3 februari voerden we voor de zesendertigste (!) keer actie tegen de fossiele subsidies op de A12. Het was groots, massaal en indrukwekkend! Veel dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt! Zowel op de A12 als ernaast, voor de schermen als daarachter en zowel op de dag zelf als tijdens alle voorbereidingen!
Volgende keer meedoen? Dat kan op zaterdag 6 april. Op de campagnewebsite vind je alle info. Meld je aan!

En afgelopen week zijn in twaalf steden honderden posters in bus- en tramhokjes door nep-posters van de Belastingdienst vervangen. Want vanaf 1 maart kan Nederland aangifte inkomstenbelasting doen en daarom informeren we alle belastingbetalers dat zij ongewenst betrokken worden bij de verstrekking van de fossiele subsidies.

MAASTRICHT
Extinction Rebellion (XR) houdt op zaterdag 9 Maart een massa-actie bij Maastricht Aachen Airport (MAA) voor een verbod op privéjets. Dit is op de eerste dag van de TEFAF (kunstbeurs in het MECC) in Maastricht. MAA faciliteert veel privévluchten, gemiddeld landen er 3 tot 4 per dag. Tijdens de TEFAF zijn het er zelfs zo’n 200 in een week. Het is bizar dat MAA nog niets wil weten van een verbod op deze vervuilende hobby van de elite. Daarom komen wij in actie, sluit je aan!

Elke vrijdag een ‘Kappen met Kolen’-actie
Vanaf februari voert Kappen met Kolen elke vrijdag actie tegen het gebruik van kolen in Nederland. Wellicht ten overvloede, maar dat doen we omdat juist kolen klimaatopwarming versnellen. Toch kiest de overheid ervoor kolencentrales langer open te houden. Wij eisen dat zo snel mogelijk wordt gestopt met het winnen, transporteren en verstoken van steenkool, de meest schadelijke fossiele brandstof voor het klimaat, het milieu en de gezondheid. Elke vrijdagochtend om 8 uur is er een Zoom-meeting om te kijken wat we die dag gaan doen en waar we naar toe gaan. We hebben de afgelopen weken al kolentreinen tegengehouden in de havens van Rotterdam en Amsterdam, een kolenschip in de sluizen bij Wijk bij Duurstede en verder actie gevoerd rond Tata en ING. Meld je aan via ons Telegram-kanaal.

HAARLEM 12 APRIL – Hé provincie: sluit KOOKS 1 & 2 van TATA
Op 12 april blokkeert XR Haarlem samen met Kappen met kolen de N205 vóór het Provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem – tenzij de provincie vóór die tijd de vergunningen voor Kooksgasfabrieken 1 en 2 van Tata Steel heeft ingetrokken. Deze kooksgasfabrieken – waarin kolen tot kooks worden verwerkt – zijn namelijk zwaar verouderd en hadden allang gesloten moeten worden. De provincie is verantwoordelijk voor het handhaven van de vergunningen van Tata Steel, en de kooksgasfabrieken voldoen al jaren niet meer aan de eisen – maar de overheid komt niet in actie en stelt de belangen van Tata Steel boven die van burgers.
Wanneer: 12 april 2024, 13:00 uur
Waar: N205 ter hoogte van Paviljoen Welgelegen
Telegram-kanaal: Blokkade Haarlem 12/4

AMSTERDAM 17 MAART – Rijks, zeg nee tegen ING!
Het is inmiddels geen geheim meer dat ING met afstand de grootste fossiele viezerik is van Nederland. Om zichzelf een schoon imago aan te meten, misbruikt ING culturele instellingen zoals het Rijksmuseum. Dit misbruik moet stoppen! Want er is geen kunst op een dode planeet.
Op 17 maart 16.00 openen we daarom op het Museumplein in Amsterdam de tentoonstelling Kunst en de Klimaatcrisis. Daar laten we zien dat het kan: Rijks, zeg nee tegen ING!
Het is een low risk massa-actie, ook geschikt voor nieuwere rebellen. Meer info: kom bij het Telegramkanaal!


Heb jij een goed actie-idee? Hier zijn de middelen!

Dank, dank, dank aan iedereen die zich via XR inzet voor klimaat en rechtvaardigheid! Je bent onmisbaar als je actie voert, zoals die op de A10 en de A12. Je bent onmisbaar als je acties mogelijk maakt door bijvoorbeeld banners te maken. En je bent onmisbaar als je rebelleert met je portemonnee. We kunnen niet zonder jou, want samen zijn we sterk.

Geld maakt veel mogelijk
Dankzij vele gulle donaties kunnen we ook dit jaar weer opzienbarende acties voeren. Hieronder een paar voorbeelden van wat we de komende maanden kunnen financieren:
-Juridische hulp, bijvoorbeeld voor rebellen die worden gearresteerd
-Vervoer, zoals een elektrische bus voor rebellen die actie voeren
-Materialen, zoals duurzame banners
-Research, bijvoorbeeld door TNO, om beslagen ten ijs te komen bij een campagne
-Samenwerking, bijvoorbeeld die van Ocean Rebellion met XR UK volgende maand in London

Goed idee? Hier zijn de middelen!
XR wil – MOET! – nog veel meer van zich laten horen. Ook waar het gaat om lokale bedreigingen voor mens, dier, plant, klimaat of aarde. Ben je aangesloten bij een cirkel, gemeenschap of lokale groep van XR en heb jij of hebben jullie een goed idee voor een actie? Mail ons! Als je actie past binnen de eisen, principes en waarden van XR, helpen wij je aan de financiële middelen.

Zet vandaag de eerste stap
Hoe meer rebellen van zich laten horen, hoe overtuigender onze noodkreet! Dus: kom op met je goeie ideeën, lieve mede-rebel, de wereld heeft je nodig. Zet vandaag de eerste stap van je rebellenactie en stuur je idee in een mail naar fondsenwerving@extinctionrebellion.nl, met als onderwerp ‘idee voor project’. Dank je wel ♥️

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join