Extinction Rebellion bezet kantoor gaslobbyclub NOGEPA

15/10/2021
Een groep van circa 10 actievoerders van Extinction Rebellion (XR) heeft de entree van de gaslobbyclub NOGEPA aan de Bezuidenhoutseweg 27 in Den Haag bezet. XR eist dat NOGEPA gaat lobbyen voor een eerlijke energierekening en doet wat nodig is, namelijk lobbyen voor duurzame energie, en geen nieuwe gasboringen in de Waddenzee. Nederland moet klimaatneutraal zijn in 2025 op een eerlijke manier. De actievoerders hebben laten weten niet te vertrekken totdat aan de eisen is voldaan. “Zonder NOGEPA hadden veel mensen nu voor bijna niks hun huis kunnen verwarmen.”
De vreedzame demonstranten van Extinction Rebellion houden zich op in de entree van de Nederlandse Kluis, waarboven NOGEPA kantoor houdt. Buiten staat ook een grote groep actievoerders om met grote pijlen en sandwichborden duidelijk te maken wat er gebeurt. NOGEPA staat voor “Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie”, een vereniging van met name buitenlandse olie- en gasbedrijven zoals ExxonMobil en Taqa, die zich in Nederland bezighouden met de opsporing en winning van olie en gas. NOGEPA heeft een onopvallend kantoor aan de Bezuidenhoutseweg, dat in het centrum van politiek Den Haag ligt, op loopafstand van de tijdelijke Tweede Kamer en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De actie wordt live uitgezonden op Facebook en Twitter: https://www.facebook.com/ExtinctionRebellionNL/https://twitter.com/NLRebellion
Gas is het probleem, geen oplossing
Samen met de overheid houdt de fossiele lobby, waarin NOGEPA de belangrijkste speler is, de Nederlandse burgers in een wurggreep. Zo proberen ze mensen te laten denken dat er naar gas geboord moet worden om de energieprijs te verlagen. Terwijl Nederlanders nu met een hoge energierekening worden opgezadeld omdat de energietransitie juist door clubs als NOGEPA al jarenlang wordt tegengehouden. “Zonder NOGEPA hadden veel mensen nu voor bijna niks duurzaam hun huis kunnen verwarmen,” aldus woordvoerder van Extinction Rebellion Petra Verdonk, “We worden door NOGEPA op deze manier steeds verder de klimaatcrisis in gedwongen. Dat moet dus direct stoppen. Gas is het probleem, geen oplossing.” Het internationaal Energie Agentschap heeft laten weten dat er geen nieuwe velden aangeboord kunnen worden als we de opwarming willen beperken tot 1,5 graden. De huidige fossiele productie is al voldoende om over de twee graden opwarming uit te komen.
Methaan
Gas is geen duurzaam alternatief voor andere fossiele brandstoffen. Bij gaswinning komen grote hoeveelheden methaan vrij, een zeer sterk broeikasgas, waardoor het effect op het klimaat van gas per saldo bijna net zo groot is als andere fossiele brandstoffen. Desondanks proberen gasbedrijven uit alle macht om gas als duurzaam te presenteren. Uit onderzoek door lobbywaakhond Corporate Europe is bijvoorbeeld gebleken dat de olie- en gaslobby in de aanloop naar de European Green Deal maar liefst 11 ontmoetingen per week had met de verantwoordelijken, onder wie Frans Timmermans.
Klimaatrebellie
De bezetting is onderdeel van de ‘Klimaatrebellie’ van 11 tot 18 oktober van Extinction Rebellion. De hele week zijn in Den Haag acties op straat. De situatie in Den Haag is aan het escaleren. Zo werd er door de politie buitensporig geweld gebruikt bij de aanhoudingen van vreedzame demonstranten en werden al vier journalisten gearresteerd, onder wie oud AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis. XR wil in deze week specifiek twee van haar eisen aan de overheid ingewilligd zien: Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen, en Doe wat nodig is: Nederland klimaatneutraal in 2025.
Klik hier om de brief met eisen te lezen

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR