XR Eindhoven

Over ons

Extinction Rebellion Eindhoven bestaat uit een grote groep actieve rebellen uit Eindhoven en omgeving. We zijn met studenten, werkenden, ouders, gepensioneerden en anderen. Samen bedenken we acties die we lokaal uitvoeren. Daarnaast zijn er altijd wel mensen die meedoen aan de landelijke acties. We werken samen met XR Roermond, XR Tilburg, XR Breda, XR Den Bosch, XR Maastricht, XR Landbouw en University Rebellion. We zetten ons zo in om de drie eisen van XR te verwezenlijken. Elke twee weken komen we bij elkaar voor een algemene vergadering, en ook daar buiten gebeurt er heel veel. Er is bijvoorbeeld af en toe een filmavond, een lezing of workshop en regelmatig een vegan dinner. Zo houden we contact, blijven we in verbinding en krijgen we nieuwe energie. Dit vindt, los van de acties, meestal plaats op onze rebel base in Eindhoven.

Interview met een nieuwe rebel
Naam en leeftijd: Jos van Vliet uit Waalre, 53 jaar, samenwonend met Yvonne van de Ven, 3 kinderen (Floor, 22, Stijn, 21 en Femke, 18).

Motivatie voor Extinction Rebellion (XR): Heel simpel: door Yvonne overgehaald.
Ik merkte steeds vaker dat ik bij berichten over klimaat alleen de kop wilde lezen, dat het te pijnlijk was om alles in detail te weten. Daarom raakte het liedje Groter Dan Ik van Froukje me. Froukje was 20, net zo oud als onze Floor, die precies met die vragen zit. Dus doe ik zelf wel genoeg? Yvonne maakte de eerste stap, haar woede was groter dan de mijne. Met Yvonne naar de XR filmavond. De serieuze discussie tegenover humor en zelfkritiek maakte het dat ik me er thuis voelde.
De eerste dag de A12 oplopen was kippenvel. Vooraf nagedacht; ik wil high risk. Maar op het moment suprême is het toch spannend. Samen met Franc vooraan gaan staan. Iedereen zat en zong "fight for climate justice". Maar het was zachter, meer gedragen dan de andere liedjes en leuzen. Dat kwam op dat moment heel erg binnen bij mij. Samen gaan zitten en alles over me heen laten komen.
Op dat moment is iets veranderd. Hier wil ik deel van uitmaken. Het liedje kan ik al ruim 2 weken niet uit mijn hoofd krijgen, ik draag het op alle momenten van de dag met me mee, ieder woord is zo raak. En elke keer als ik het hoor emotioneert het me weer. Dus voor mij is dat moment, daar op de A12, het moment dat ik om was.
Het gevoel van erbij willen zijn is sindsdien niet meer weggegaan. Daarna een 8-baan, dag erna weer met Victor, heel bijzonder. Nog 3x geweest. Mooie opmerking gehoord "ja, je ziet die nieuwe rebellen soms onder je neus radicaliseren" en zo is het!

Historische Rebellie of Protestbeweging: Hoewel ik me nergens sterk mee identificeer herinner ik me nog goed de avond dat de Berlijnse Muur viel. Een huisgenoot stelde voor om erheen te gaan, maar ik ging niet mee en heb daar nog steeds spijt van.

Lied dat Mijn Gevoelens over de Klimaatcrisis Beschrijft: Muziek is belangrijk voor me, en het nummer Ballad van New Model Army (1986!) beschreef lange tijd mijn gevoelens over de klimaatproblematiek. Hoewel ik er vroeger vaak naar luisterde, kon ik het later niet meer verdragen, omdat ik me realiseerde dat ik deel was van de generatie van " We're the ones who knew everything and still we did nothing”. XR brengt liefde en woede samen, net als New Model Army. I Love the World is de liefde en Angry Planet de woede. Geen nummer wat meer kernachtig samenvat waar we naar toe gaan: War and Rain and Revolution Coming! Knetterhard luisteren! Of 17-12 mee naar de Melkweg.

Superkracht om de Wereld te redden: Als ik een superkracht zou kunnen hebben om de wereld te redden, zou ik graag iedereen gezond verstand willen geven om de juiste acties te ondernemen. Maar als ik echt een superkracht had, zou ik natuurlijk alle problemen in één keer oplossen.

Hieronder nog een paar andere Eindhovense rebellen. Het mag duidelijk zijn: we verwelkomen iedereen!

Extinction Rebellion Eindhoven

Contact

Je bent van harte welkom bij onze groep. Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen XR Eindhoven kan via de nieuwsbrief van Extinction Rebellion Zuid of via Facebook, Twitter of Instagram. Binnen onze groep communiceren we met Whatsapp, Signal en Mattermost. Wil je weten wat we allemaal bespreken? Stuur even een mailtje, dan kunnen we je toevoegen!

Nieuwsbrief Zuid

Wil je regelmatig updates ontvangen over wat er gebeurt in Eindhoven en in het zuiden in het algemeen? Meld je dan aan via het formulier op de website, geef aan in welke gemeente je woont en ontvang de nieuwsbrief. Als je je telefoonnummer achterlaat kun je ook benaderd worden om vrijblijvend een keertje mee te kijken bij onze groep.

Acties

Donut Action Eindhoven

Met de bezetting van een rotonde in Eindhoven bereikten we de media door het hele land. With the occupation of a round about we reached media all through the country.

Link ED
Link De Limburger
Link De Telegraaf
Link YouTube

Extinction Rebellion Eindhoven
Toxic System Rave

Op vrijdag 27 november protesteerden we tegen Black Friday. Op deze dag worden wij als consumenten overtuigd om dingen te kopen die we niet nodig hebben voor onmogelijk lage prijzen. Slechts bedrijven en CEO’s hebben baat bij dit feest van overconsumptie. Niet de consument. Niet de moderne slaven. En niet de planeet. Het giftige systeem van het voortdurend en massaal produceren van consumptiegoederen en kleding zorgt voor extra CO2-uitstoot, torenhoog waterverbruik in de katoenteelt en het uitbuiten van fabriekswerkers in het Globale Zuiden. Door heel Eindhoven, in winkels en op de straat, dansten we de Toxic System Rave om aandacht te vragen voor dit systeem van ongelijkheid. De mindset die winst boven de planeet plaatst en ervoor zorgt dat een dag zoals Black Friday kan bloeien, bedreigt iedereen en al het leven op de enige planeet die we hebben. We voerden actie tegen dit system van overproductie, exploitatie en vervuiling en vóór een systeem van hergebruiken, herwaarderen, repareren en rebelleren.
Deze actie werd georganiseerd in samenwerking met XRNL Fashion Action.

Extinction Rebellion Eindhoven
Estafette van het Zuiden

Op zaterdag 21 november trapten we de Estafette van het Zuiden af in Eindhoven. Als XR Brabant en Limburg zouden we vijf steden afgaan om aandacht te vragen voor de klimaat- en ecologische crisis. We rebelleren tegen uitsterving tot de overheid onze eisen inwilligt en daarom blokkeerden we de Boschdijktunnel. Naast deze swarming actie, een kortstondige blokkade van het verkeer om de verkeersdeelnemers letterlijk én figuurlijk stil te laten staan bij de klimaat- en ecologische crisis, deelden we flyers uit aan voorbijgangers en voerden de Brabantse Red Rebels een performance op.
Deze actie verscheen in het AD, NU.nl, Eindhovens Dagblad, BN De Stem en Studio 040.

Extinction Rebellion Eindhoven
Klimaat betaalt

Op 30 september 2020 voerden we actie tegen extreem goedkope vliegtickets, die in grote mate bijdragen aan de klimaat- en ecologische crisis en de COVID-19 pandemie. Luchtvaartmaatschappijen betalen nog altijd geen belasting voor kerosine en er zit geen BTW op vliegtickets, terwijl dat wel op trein- en buskaartjes zit. Tot nu toe valt de luchtvaart, met hun aanzienlijke CO2-aandeel, buiten alle klimaatverdragen. De overheid blijft grote vervuilers ontzien en daarom rolden we vlak voor het boarden een spandoek uit en deelden we flyers uit aan passagiers en personeel.

Extinction Rebellion Eindhoven
Krijtactie

In april 2020 werd er op verschillende dagen in meerdere steden gekrijt om aandacht te vragen voor de klimaat- en ecologische crisis. Met milieuvriendelijke krijtspray in opvallende kleuren werd de omgeving opgefleurd door middel van leuzen zoals “Kijk omhoog” en “Kijk eens, ruik eens, luister eens”.

Extinction Rebellion Eindhoven
Hier zakt onze broek van af

Op vrijdag 15 maart 2020 vond de officiële benoeming van de nieuwe Brabantse gedeputeerden van CDA, Forum voor Democratie, VVD en Lokaal Brabant plaats. Bezorgde burgers van Extinction Rebellion Brabant voerden actie tegen het nieuwe bestuursakkoord, waarin weinig aandacht is voor natuur en milieu. Het plein voor het provinciehuis lag vol met broeken die symbool staan voor de Brabanders die zich zorgen maken over het nieuwe beleid. ‘Hier zakt onze broek van af’ was onze boodschap.
Deze actie is gerapporteerd door onder andere NOS, de Volkskrant, Omroep Brabant, de Bossche Omroep, DTV Nieuws en het Noordhollands Dagblad. Ook verscheen de actie in de documentaire Oproerkraaiers.

Extinction Rebellion Eindhoven
Klimaatalarm

Op woensdag 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom organiseerden we op zondag 14 maart 2021 het Klimaatalarm in Eindhoven. We lieten ons horen voor eerlijk klimaatbeleid.

Het Klimaatalarm is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een samenwerking van: Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat. Door heel Nederland maakten we lawaai voor het klimaat om de politiek te laten weten dat de klimaatcrisis topprioriteit is!

Extinction Rebellion Eindhoven

Evenementen

Regelmatig worden er bijeenkomsten, lezingen of acties georganiseerd door XR Eindhoven. Ook worden er soms evenementen georganiseerd met de andere Brabantse groepen.

wo 17 jul.

wo 17 jul.

Algemene Vergadering XR Eindhoven

2-wekelijks overleg van XR Eindhoven

20:00 – 22:00 • Eindhoven • Nederlands gesproken

Nieuwe rebellen welkom Vergadering

wo 31 jul.

wo 31 jul.

Algemene Vergadering XR Eindhoven

2-wekelijks overleg van XR Eindhoven

20:00 – 22:00 • Eindhoven • Nederlands gesproken

Nieuwe rebellen welkom Vergadering
Bekijk alle lokale groepen