XR Eindhoven

Contact

Je bent van harte welkom bij onze groep. Op de hoogte blijven van wat er gebeurd binnen XR Eindhoven kan via de nieuwsbrief van Extinction Rebellion Zuid of via facebook of instagram. Binnen onze groep communiceren we met whatsapp, signal en mattermost. Wil je weten wat we allemaal bespreken? Stuur even een mailtje, dan kunnen we je toevoegen!

Nieuwsbrief Zuid

Wil je regelmatig updates ontvangen over wat er gebeurt in Eindhoven en in het zuiden in het algemeen? Meld je dan aan via het formulier op de website, geef aan in welke gemeente je woont en ontvang de nieuwsbrief. Als je je telefoonnummer achterlaat kun je ook benaderd worden om vrijblijvend een keertje mee te kijken bij onze groep.

Over ons

Extinction Rebellion Eindhoven bestaat uit een grote groep actieve rebellen uit Eindhoven en omgeving. Samen bereiden we onder andere acties voor en voeren we deze uit, organiseren we praatjes en zetten we ons zo in om de drie eisen van XR te verwezenlijken. Elke twee weken komen we bij elkaar voor een algemene vergadering, en ook daar buiten gebeurt er heel veel.

Hieronder kun je een aantal van de Eindhovense rebellen zien. Het mag duidelijk zijn: we verwelkomen iedereen!

Extinction Rebellion Eindhoven

Acties

Donut Action Eindhoven

Met de bezetting van een rotonde in Eindhoven bereikten we de media door het hele land. With the occupation of a round about we reached media all through the country.

Link ED
Link De Limburger
Link De Telegraaf
Link YouTube

Extinction Rebellion Eindhoven
Toxic System Rave

Op vrijdag 27 november protesteerden we tegen Black Friday. Op deze dag worden wij als consumenten overtuigd om dingen te kopen die we niet nodig hebben voor onmogelijk lage prijzen. Slechts bedrijven en CEO’s hebben baat bij dit feest van overconsumptie. Niet de consument. Niet de moderne slaven. En niet de planeet. Het giftige systeem van het voortdurend en massaal produceren van consumptiegoederen en kleding zorgt voor extra CO2-uitstoot, torenhoog waterverbruik in de katoenteelt en het uitbuiten van fabriekswerkers in het Globale Zuiden. Door heel Eindhoven, in winkels en op de straat, dansten we de Toxic System Rave om aandacht te vragen voor dit systeem van ongelijkheid. De mindset die winst boven de planeet plaatst en ervoor zorgt dat een dag zoals Black Friday kan bloeien, bedreigt iedereen en al het leven op de enige planeet die we hebben. We voerden actie tegen dit system van overproductie, exploitatie en vervuiling en vóór een systeem van hergebruiken, herwaarderen, repareren en rebelleren.
Deze actie werd georganiseerd in samenwerking met XRNL Fashion Action.

Extinction Rebellion Eindhoven
Estafette van het Zuiden

Op zaterdag 21 november trapten we de Estafette van het Zuiden af in Eindhoven. Als XR Brabant en Limburg zouden we vijf steden afgaan om aandacht te vragen voor de klimaat- en ecologische crisis. We rebelleren tegen uitsterving tot de overheid onze eisen inwilligt en daarom blokkeerden we de Boschdijktunnel. Naast deze swarming actie, een kortstondige blokkade van het verkeer om de verkeersdeelnemers letterlijk én figuurlijk stil te laten staan bij de klimaat- en ecologische crisis, deelden we flyers uit aan voorbijgangers en voerden de Brabantse Red Rebels een performance op.
Deze actie verscheen in het AD, NU.nl, Eindhovens Dagblad, BN De Stem en Studio 040.

Extinction Rebellion Eindhoven
Klimaat betaalt

Op 30 september 2020 voerden we actie tegen extreem goedkope vliegtickets, die in grote mate bijdragen aan de klimaat- en ecologische crisis en de COVID-19 pandemie. Luchtvaartmaatschappijen betalen nog altijd geen belasting voor kerosine en er zit geen BTW op vliegtickets, terwijl dat wel op trein- en buskaartjes zit. Tot nu toe valt de luchtvaart, met hun aanzienlijke CO2-aandeel, buiten alle klimaatverdragen. De overheid blijft grote vervuilers ontzien en daarom rolden we vlak voor het boarden een spandoek uit en deelden we flyers uit aan passagiers en personeel.

Extinction Rebellion Eindhoven
Krijtactie

In april 2020 werd er op verschillende dagen in meerdere steden gekrijt om aandacht te vragen voor de klimaat- en ecologische crisis. Met milieuvriendelijke krijtspray in opvallende kleuren werd de omgeving opgefleurd door middel van leuzen zoals “Kijk omhoog” en “Kijk eens, ruik eens, luister eens”.

Extinction Rebellion Eindhoven
Hier zakt onze broek van af

Op vrijdag 15 maart 2020 vond de officiële benoeming van de nieuwe Brabantse gedeputeerden van CDA, Forum voor Democratie, VVD en Lokaal Brabant plaats. Bezorgde burgers van Extinction Rebellion Brabant voerden actie tegen het nieuwe bestuursakkoord, waarin weinig aandacht is voor natuur en milieu. Het plein voor het provinciehuis lag vol met broeken die symbool staan voor de Brabanders die zich zorgen maken over het nieuwe beleid. ‘Hier zakt onze broek van af’ was onze boodschap.
Deze actie is gerapporteerd door onder andere NOS, de Volkskrant, Omroep Brabant, de Bossche Omroep, DTV Nieuws en het Noordhollands Dagblad. Ook verscheen de actie in de documentaire Oproerkraaiers.

Extinction Rebellion Eindhoven
Klimaatalarm

Op woensdag 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom organiseerden we op zondag 14 maart 2021 het Klimaatalarm in Eindhoven. We lieten ons horen voor eerlijk klimaatbeleid.

Het Klimaatalarm is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een samenwerking van: Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat. Door heel Nederland maakten we lawaai voor het klimaat om de politiek te laten weten dat de klimaatcrisis topprioriteit is!

Extinction Rebellion Eindhoven

Evenementen

Regelmatig worden er bijeenkomsten, lezingen of acties georganiseerd door XR Eindhoven. Ook worden er soms evenementen georganiseerd met de andere Brabantse groepen.

okt 02
5616 LZ Eindhoven Kastanjelaan 300
Klimaatfestival 2022
Op zondag 2 en maandag 3 oktober organiseert het Klimaatnetwerk040 voor het tweede jaar het #Klimaatfestival. Met een geweldig vol en gevarieerd programma op beide dagen, voor elk wat wils! Op 2...
okt 06
Welkom bij Extinction Rebellion Zuid
Weet je al het een en ander over de klimaatcrisis en de aanpak van Extinction Rebellion? Heb je bijvoorbeeld de wekelijkse welkomst talk al gezien? Deze talk wordt elke zondag...
okt 15
Eindhoven Hurksestraat 20-50
Action Training Schiphol Actie Eindhoven
Zolang Schiphol geen rechtvaardig transitieplan heeft om te stoppen met vervuilen en zich blijft verzetten tegen een groene toekomst, is het aan ons om vreedzaam actie te voeren. Als...
nov 03
Welkom bij Extinction Rebellion Zuid
Weet je al het een en ander over de klimaatcrisis en de aanpak van Extinction Rebellion? Heb je bijvoorbeeld de wekelijkse welkomst talk al gezien? Deze talk wordt elke zondag van...

Dit is slechts een selectie van alles wat er gedaan moet worden om deze beweging op te bouwen. Je kunt contact met ons opnemen voor een oriënterend gesprek zodat we kunnen zien wat je nog meer kunt doen, of gewoon beginnen met naar een evenement of een actie te komen om onze rebellen te ontmoeten! Meer evenementen kun je op facebook vinden. Je kunt contact op te nemen door te mailen naar xreindhoven@protonmail.com. Wil je financieel bijdragen mail dan naar info@vriendenvanXR-Eindhoven.nl. We nemen vervolgens contact met je op. We horen graag van je!

Outreach & Training

Actietrainer (NVDA)

1–5 uur / week Meer informatie
Tech

Tech-support

1–5 uur / week Meer informatie
Outreach & Training

Rebellen beller

1–5 uur / week Meer informatie
Politieke Strategie & Verandering

Politieke strategie coordinator

1–5 uur / week Meer informatie
Media & Communicatie

Social Media Coordinator

1–5 uur / week Meer informatie
Coördinatie Cirkel

Algemeen groepslid XR Eindhoven

1–5 uur / week Meer informatie
Bekijk alle lokale groepen