Vijf jaar na het Parijsakkoord voert Extinction Rebellion door het hele land actie

08/12/2020

Op 12 december 2015 werd in Parijs een historisch klimaatakkoord gesloten. Nu, vijf jaar later, blijkt dat overheden hun beloften niet nakomen; de wereldwijde CO2-uitstoot stijgt nog ieder jaar. Daarom voert Extinction Rebellion (XR) deze week actie op meerdere plaatsen in het land. De acties worden georganiseerd vanuit verschillende actiegroepen: XR Nieuwsmedia op woensdag 9 december bij de studio’s van de NOS en XR Landbouw op vrijdag 11 december in de lobby van het hoofdkantoor van de Land en Tuinbouworganisatie (LTO) in Den Haag. Op zaterdag 12 december organiseert XR Zorgprofessionals een niet-disruptieve en creatieve flyeractie.

Ieder jaar meer CO2-uitstoot

Vijf jaar geleden was het Parijsakkoord een teken van hoop, nu rest ons niets anders dan wanhoop en teleurstelling. Terwijl de klimaat- en ecologische crises dag na dag verergeren doen overheden nog niet het broodnodige om de crises te bezweren. Ieder jaar stoten we meer CO2 uit, ieder jaar zijn er meer hittegolven, overstromingen, stormen, bosbranden en smeltende gletsjers, ieder jaar sterven meer soorten uit. We stevenen af op een ramp van ongekende omvang. Extinction Rebellion eist dat de overheid werk maakt van het Parijsakkoord, voor het te laat is. 

Protestweek 5 jaar Parijs

Op woensdag 9 december opent XR Nieuwsmedia voor de studio’s van de NOS een pop-up fototentoonstelling over de tekortschietende berichtgeving van de NOS over de klimaatcrisis. De tentoonstelling zal zich focussen op die beelden en koppen waarmee de NOS verslag deed van de hittegolf van de afgelopen zomer. Ook zal XR Nieuwsmedia een manifest aanbieden aan de NOS. Vrijdag 11 december houdt XR Landbouw een creatieve actie bij het hoofdkantoor van de Landbouw en Tuinbouw Organisatie (LTO). Na afloop biedt zij LTO een ‘boodschappentas’ aan met biologische boodschappen met teksten als ‘Wij willen ook wat in de melk te brokkelen hebben!’. Zaterdag 12 december presenteert XR Zorgprofessionals zich met een niet-disruptieve en creatieve flyeractie met als boodschap ‘Dit is een spoedgeval.’  

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR