Luchtalarm = Klimaatalarm

Actie Klimaatalarm

6 mei 2024

11:30 tot 14:00

Spoorwegmonument, Nijmegen

Nederlands gesproken

Prijs: Gratis

Nieuwe rebellen zijn welkom

Zoals elke eerste maandag van de maand zal het luchtalarm om 12 uur 's middags afgaan. We grijpen dit moment aan om te benadrukken dat een klimaat en ecologische crisis geen test is, maar daadwerkelijk een noodgeval! We zullen door middel van een 'die-in' de noodsituatie waar we ons in bevinden tot leven brengen. Doe je mee?

11.30 Check-in: We verzamelen bij monument Valkhofpark (spoorwegmonument) voor welkom en check-in.

12.00 Actie Klimaatalarm: We gaan om 12.00 uur op de stoep bij het gemeentehuis liggen (die-in) of blijven staan. We delen aan voorbijgangers en medewerkers van de gemeente flyers uit en gaan met ze in gesprek. Tijdens de actie zingen we en zijn er speeches. Neem protestborden, vlaggen, banners, toeters en trommels mee.

12.45 Debrief: We sluiten af bij het monument Valkhofpark (spoorwegmonument) met een korte debrief.

13.00-14.00 Kennismaken met Extinction Rebellion Nijmegen: Na ieder klimaatalarm is er tussen 13-14 uur ruimte om met Extinction Rebellion kennis te maken. Bij mooi weer zijn we in het Valkhofpark, bij koud of nat weer zoeken we een cafétje in de buurt op.

Burgers uit Nijmegen en omgeving slaan alarm


De klimaat- en biodiversiteitscrisis bedreigen het leven op aarde. Het roer moet om! Blijven we kiezen voor verwoeste oogsten, dodelijke hittegolven en watertekorten? Of kiezen we voor vruchtbare grond en schoon water? De keuzes die wij maken hebben wereldwijde gevolgen. Mensen met de minste invloed op klimaat-ontwrichting worden het hardst getroffen.

Het moet en het kan anders! Maar een eerlijk klimaatbeleid ontstaat niet vanzelf. Keer op keer kiest de overheid voor vervuilende bedrijven in plaats van groene alternatieven. Daarom komen we door heel Nederland maandelijks in actie tijdens het luchtalarm. Zo laten we ons geluid horen. Wij eisen dat onze lokale overheid/gemeente Nijmegen eerlijk is over de klimaatnoodtoestand; doet wat nodig is en haar burgers hierbij op een rechtvaardige manier betrekt.

Onze focus en eis in 2024: Gemeente Nijmegen! Stop nieuw fossiel!

  • We willen bereiken dat onze stad vrij is van fossiele reclame en dat reclame-uitingen die gebruik maken van greenwashing verdwijnen.

  • We willen bereiken dat de gemeente Nijmegen haar huisbank ING oproept om te stoppen met fossiele investeringen of overstapt naar een duurzame bank.

  • We spreken ons uit tegen de bouw van een nieuwe fossiele energiecentrale.


Doe ook mee met deze korte, krachtige actie. ledereen is welkom. De actie is niet disruptief en door de gemeente toegestaan ('low risk').

We willen onze bijeenkomsten graag toegankelijk maken voor iedereen. Vragen en verzoeken over toegankelijkheid kun je vooraf mailen naar xrnijmegen+demand0@protonmail.com.

Klik hier om meer te weten te komen over Extinction Rebellion Nijmegen.

 

Locatie

Valkhofpark, Spoorwegmonument, Nijmegen