Luchtalarm voor de klimaatcrisis

Programma:
11:45 Intro en welkom
12:00 Oefenalarm klinkt – ‘Die in’ Extinction Rebellion, gevolgd door speech.

Achtergrond:
De IPCC-rapporten en de VN-generaal zijn kraakhelder in hun oordeel. Het is noodzakelijk om zo snel mogelijk de uitstoot van broeikasgassen naar nul te brengen. Klimaatneutraal in 2040 of zelfs 2050 is veel te laat. De opwarming van de aarde dreigt snel een gevaarlijke grens te overschrijden. De verwachting is dat we de 1,5 graad opwarming al over 6 jaar bereiken (Carbon Clock). Met de huidige plannen zijn we op weg naar 3 graden opwarming wereldwijd. Dit is zeer bedreigend voor al het leven op aarde, en zeker ook voor de mens. Naast deze gevaarlijke opwarming is het risico dat er kantelpunten gaan optreden waardoor de opwarming zich nog verder zal gaan versnellen.
We hebben een crisisaanpak nodig om de uitstoot zo snel mogelijk terug te dringen. Om een idee te geven, we zouden als rijk land onze uitstoot elk jaar met minimaal 10-12% moeten terugbrengen. Dit is wat er nodig is! Dit betekent een andere manier van leven, waarbij welzijn en lokaal voorop staan. Dit is mogelijk door meer samen te werken en lokaal zelf energie op te wekken, spullen en diensten te delen, circulair te werken, meer lokaal en plantaardig te eten, schoon vervoer te nemen, en te stoppen met het kopen van nieuwe spullen.

Deze aanpak werkt alleen als het duidelijk wat er op het spel staat, als iedereen meedoet, en de overheid hierin een leidende rol neemt. We roepen de politiek op om te luisteren naar de wetenschap, de inwoners goed te informeren en te laten meebeslissen over een rechtvaardige transitie. Dit kan door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming: lobby eruit en burgers erin.

Nu de Gemeenteraad op 8 november de klimaatcrisis heeft uitgeroepen zal moeten blijken hoe serieus de urgentie doorklinkt in hun besluiten en beleid.
Met het klimaatalarm benadrukken we de urgentie en eisen daadkracht. Iedereen is van harte welkom bij het klimaatalarm als supporter of toeschouwer. Dit is een rustige en aangemelde actie, voor iedereen toegankelijk!
Voor meer info: xrzaanstreek@protonmail.com

Op de foto de climate clock in het Stadhuis, 124 dagen na het aanbieden aan Wethouder Duurzaamheid, René Tuijn. We zijn intussen alweer een maand of 3 verder ….

Details
Date:

januari 2

Time:

11:45 - 12:30

Evenement Categorie:

Actie

Organisator

Extinction Rebellion Zaanstreek

Email: xrzaanstreek@protonmail.com
Locatie

Stadhuisplein

Zaandam, Nederland, 1506MZ

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR