De September rebellie
is begonnen!

Kom naar het museumplein
#BurgersBeslissen

18 - 21 September - Amsterdam
Facebook  

De tijd dringt. De wereld raakt steeds verder ontwricht door de klimaat- en ecologische crisis, maar de politiek laat het afweten. Wij eisen dat burgers uit alle lagen van de samenleving beslissen over een rechtvaardige klimaattransitie. Van 18 t/m 21 september in Amsterdam gaan we massaal, vreedzaam en coronaproof de straat op, sluit je aan op het Museumplein en de Zuidas. Details over het programma vind je onderaan deze pagina.

September Rebellion schedule

Wil je nu mee doen met de actie?

Voeg jezelf dan toe aan één van deze kanalen:

TELEGRAM WHATSAPP

Sluit je aan bij XR

De acties worden bijgewoond door een breed publiek en zijn geschikt voor zowel nieuwe als ervaren actievoerders. Iedereen is welkom om mee te doen, voor een paar uur, één dag of alle dagen. Schrijf je hieronder in zodat we je op de hoogte kunnen houden van de actie en de voorbereidingen.

WAAROM VOEREN WE ACTIE?

We zijn hard op weg naar onomkeerbare, catastrofale klimaatverandering en massa-uitsterving. In plaats van 1,5 graad opwarming stevenen we volgens de klimaatexperts van de Verenigde Naties af op een stijging van 4 graden. Dit heeft drastische gevolgen voor al het leven op deze planeet. Radicale verandering is nodig, maar de politiek laat het afweten.

Wij eisen dat de overheid burgers laat beslissen over rechtvaardig klimaatbeleid, door het vormen van een burgerberaad. Dit is een effectieve, partijpolitiek overstijgende manier om sterk beleid te maken. In een burgerberaad beslissen burgers uit alle lagen van de samenleving over beleid. Met input van experts, en ongehinderd door lobbyisten.

Een recent burgerberaad in Frankrijk heeft stevig klimaatbeleid opgeleverd: Frankrijk neemt het bestrijden van klimaatverandering in de grondwet op, maakt wetten tegen ecocide en investeert 15 miljard in het vergroenen van de maatschappij. De tijd van treuzelen is voorbij, Nederland heeft nu ambitieus klimaatbeleid nodig.

Meer hierover? Zie onze burgerberaadgids!

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

WIE IS EXTINCTION REBELLION?

Extinction Rebellion (XR) is een internationale burgerbeweging van mensen zoals jij en ik die zich zorgen maken over de klimaat-en ecologische crisis. We zijn sinds de oprichting in Engeland eind 2018 al actief in 1050 plaatsen en 62 landen. En we blijven groeien. Simpelweg omdat steeds meer mensen begrijpen dat er ingrijpende verandering nodig is. XR rebellen voeren vreedzame, geweldloze, disruptieve acties uit om druk te zetten op overheden om het leven op deze planeet te beschermen.

FAQ & PRAKTISCHE INFO

Als je mee wilt doen met de Septemberrebellie, kan je alle praktische informatie hieronder vinden. Voor meer informatie over onze beweging of voor andere vragen, neem contact met ons op
Op 18 september, van 10:00 to 11:30 houden we een grote klimaatdemonstratie op het Gustav Mahlerplein op de Zuidas. Terwijl gewone mensen steeds meer vergroenen blijven grote bedrijven vervuilen! In het zakelijk hart van Nederland laten we zien hoe grote bedrijven noodzakelijk en eerlijk klimaatbeleid tegenhouden. Iedereen kan hieraan meedoen, deze demonstratie is geschikt voor jong en oud.
Na de legale demonstratie organiseren we om 11:30 een massale, vreedzame, creatieve en coronaproof blokkade van een belangrijke weg op de Zuidas. Want als grote bedrijven klimaatbeleid blokkeert blokkeren wij die bedrijven! Meld je (met je affiniteitsgroep) aan om voor deze actie meer informatie te ontvangen.
Op het Museumplein hebben we een inspirerend programma voor jong en oud! Met muziek en trainingen, spel en serieuze lezingen, kunst en regeneratieve activiteiten voor na het actievoeren laten we zien waar Extinction Rebellion voor staat. Het grootste deel van het programma is op de zaterdag en zondag. Het programma is zowel een goede eerste kennismaking met Extinction Rebellion als een manier voor ervaren rebellen om zich te verdiepen. We zijn nog in overleg met de gemeente over de veiligste manier en plek voor een coronaproof kampeerplaats voor deelnemers aan de Septemberrebellie.
We sluiten de Septemberrebellie af met een massale disruptieve actie op de Zuidas. Meer informatie delen we tijdens het weekend. Meld je (met je affiniteitsgroep) aan om op de hoogte te blijven.
Jazeker! De acties worden zo opgezet dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden en dat er voldoende punten zijn waar je je handen kunt wassen. We willen ervoor zorgen dat iedereen zich comfortabel en veilig voelt tijdens de acties en dat we voldoen aan alle coronarichtlijnen.
Je kan verblijven in een van de hostels, grote ruimtes of woningen die slaap plekken bieden tijdens de rebellie. Als je een verblijfplaats nodig hebt, vul dan dit formulier in.

Als je een plaats hebt waar rebellen kunnen slapen tijdens de rebellie, vul dan dit formulier in.
Dat kan, maar we raden sterk aan om je in te schrijven. Op die manier kunnen we je belangrijke updates sturen over de acties en hebben we vanuit de organisatie een goed beeld van hoeveel mensen er komen, zodat we alles goed kunnen voorbereiden.
We hebben een aantal afspraken die iedereen volgt tijdens de acties, deze zijn als volgt: 1. We tonen respect voor iedereen – voor andere rebels, het grote publiek, de overheid en de politie. 2. We handelen en uiten ons geweldloos en dragen geen wapens. 3. We nemen verantwoordelijkheid voor onszelf en de juridische gevolgen van onze aanwezigheid en handelen. 4. We gebruiken geen alcohol of illegale drugs en roken sigaretten alleen op plekken waar anderen er geen last van hebben. 5. We zijn hier niet aanwezig om politieke partijen te promoten. 6. We maken geen open vuur. 7. Wij houden ons aan de coronamaatregelen, we dragen een mondkapje en houden 1.5 meter afstand. 8. We zijn allemaal een gelijkwaardig onderdeel van het geheel en maken onze eigen beslissingen.
De organisatie is druk bezig met het voorbereiden van verschillende voorzieningen zodat zoveel mogelijk mensen comfortabel mee kunnen doen met de acties in Amsterdam. Slaapplekken, eten en drinken worden georganiseerd, zodat iedereen die mee wilt doen alle actiedagen in Amsterdam kan overnachten. Meer informatie hierover volgt binnenkort, meld je aan zodat we je op de hoogte kunnen houden.
Geen probleem! Actievoeren mag dan onze focus zijn, maar achter de scherm komt daar héél veel werk bij kijken. Financieel, zeker, maar er gaan vooral duizenden uren van onze vrijwilligers in zitten. Dus sluit je aan bij je Lokale Groep, of zet je kortstondig in op één van de volgende manieren:
- Als vrijwilliger bij de meerdaagse, legale manifestatie met uitgebreid programma op het Museumplein
- Als vrijwilliger bij de rest van het actieweekend, van flyeren en de-escalatie tot fotografie en video-editing

Heb je wekelijks tijd beschikbaar, en ben je bereid wat verantwoordelijkheid op je te nemen? Neem dan een coördinerende rol op je. Veel hiervan vereist geen ervaring, slechts positieve energie en zin om te leren.

Om het tij te keren hebben we alles en iedereen nodig. Dus, staat hier niets voor jou bij? Mail dan naar integration@extinctionrebellion.nl, en we helpen je op weg!

WIL JE MEER DOEN?

We kunnen alle hulp gebruiken om de Septemberrebellie zo groot en succesvol mogelijk te maken. Je kan op de volgende manieren helpen:

Nodig je vrienden uit

Actievoeren is leuker en effectiever wanneer je het samen doet. Deel deze actie op social media en whatsapp, of kopieer de link en stuur die naar je familie, vrienden, collega’s en buren.

Deel op WhatsappDeel op FacebookDeel op Telegram

Sluit je aan

Vind je deze actie interessant? Word dan ook onderdeel van Extinction Rebellion. Zoek ons op één van onze vele evenementen of doe mee aan toekomstige acties.

Sluit je aan

Doneer

Bij het organiseren van een actie op deze schaal komt veel logistiek kijken. Zo moeten we bijvoorbeeld toiletten huren, voedsel inslaan, banners produceren en veel andere zaken regelen. Financiële steun wordt erg gewaardeerd.

Doneer