Septemberrebellie

1 & 15 September - Den Haag
18 - 21 September - Amsterdam
Facebook  

De tijd dringt. De wereld raakt steeds verder ontwricht door de klimaat- en ecologische crisis, maar de politiek laat het afweten. Wij eisen dat burgers uit alle lagen van de samenleving beslissen over een rechtvaardige klimaattransitie. Op 1 en 15 september in Den Haag en 18 t/m 21 september in Amsterdam gaan we massaal, vreedzaam en coronaproof de straat op. Kom ook in opstand voor het leven.

Doe mee

De acties op 18 t/m 21 september worden bijgewoond door een breed publiek en zijn geschikt voor zowel nieuwe als ervaren actievoerders. Iedereen is welkom om mee te doen, voor een paar uur, één dag of alle dagen. Schrijf je hieronder in zodat we je op de hoogte kunnen houden van de actie en de voorbereidingen.

Heb je een groep van 6 tot 10 mensen waar je actie mee wilt voeren? Schrijf je hier in om je groep te registreren.

WAAROM VOEREN WE ACTIE?

We zijn hard op weg naar onomkeerbare, catastrofale klimaatverandering en massa-uitsterving. In plaats van 1,5 graad opwarming stevenen we volgens de klimaatexperts van de Verenigde Naties af op een stijging van 4 graden. Dit heeft drastische gevolgen voor al het leven op deze planeet. Radicale verandering is nodig, maar de politiek laat het afweten.

Wij eisen dat de overheid burgers laat beslissen over rechtvaardig klimaatbeleid, door het vormen van een Burgerberaad. Dit is een effectieve, partijpolitiek overstijgende manier om sterk beleid te maken. In een burgerberaad beslissen burgers uit alle lagen van de samenleving over beleid. Met input van experts en ongehinderd door lobbyisten.

Een recent Burgerberaad in Frankrijk heeft stevig klimaatbeleid opgeleverd: Frankrijk neemt het bestrijden van klimaatverandering in de grondwet op, maakt wetten tegen ecocide en investeert 15 miljard in het vergroenen van de maatschappij. De tijd van treuzelen is voorbij, Nederland heeft nu ambitieus klimaatbeleid nodig.

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

WIE IS EXTINCTION REBELLION?

Extinction Rebellion (XR) is een internationale burgerbeweging van mensen zoals jij en ik die zich zorgen maken over de klimaat-en ecologische crisis. We zijn sinds de oprichting in Engeland eind 2018 al actief in 1050 plaatsen en 62 landen. En we blijven groeien. Simpelweg omdat steeds meer mensen begrijpen dat er ingrijpende verandering nodig is. XR rebellen voeren vreedzame, geweldloze, disruptieve acties uit om druk te zetten op overheden om het leven op deze planeet te beschermen.

FAQ & PRAKTISCHE INFO

Als je mee wilt doen met de Septemberrebellie, kan je alle praktische informatie hieronder vinden. Voor meer informatie over onze beweging of voor andere vragen, neem contact met ons op
Op 15 september tijdens Prinsjesdag in Den Haag organiseren we een grote theatrale actie. Van 18 t/m 21 september in Amsterdam zullen er verschillende acties plaatsvinden; van kleurrijke massa acties tot kleinere theatrale acties. Alle acties zijn vreedzaam, geweldloos en corona-proof. De meeste acties zullen volledig legaal zijn en kunnen door iedereen zonder risico worden bijgewoond. Bij sommige acties zal echter ook burgerlijke ongehoorzaamheid een rol spelen, bij dit type acties is er een kans op arrestatie, maar je kiest altijd zelf aan welke acties je mee wilt doen en of je een arresteerbare rol wilt innemen.
Jazeker, we treffen alle nodige voorbereidingen om te zorgen dat iedereen 1,5 meter afstand bewaart tijdens de acties en we zorgen voor ruim genoeg punten om je handen goed te kunnen wassen. We willen dat iedereen met een veilig gevoel mee kan doen met deze acties en dat we ons goed aan de corona richtlijnen houden.
Dat kan, maar we raden sterk aan om je in te schrijven. Op die manier kunnen we je informatie sturen over hoe je je kan voorbereiden en kunnen we je helpen met het vormen van een affiniteitsgroep; dat is een groep van 6 tot 10 mensen waar je mee samen blijft tijdens de acties. Dit is niet alleen gezelliger, maar dit is ook nodig bij de grotere acties aangezien elke groep 1 contactpersoon heeft die constant in contact staat met de het coordinatie team.

Het is sterk aan te raden om je in te schrijven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van de actie en zodat we je kunnen helpen bij het vormen van een affiniteitsgroep: een groep van 6 tot 10 mensen waarmee je samen optrekt tijdens de acties. Door je in te schrijven kunnen we je ook op de hoogte houden van aankomende Actietrainingen. Deze trainingen raden we aan als je mee wilt doen aan acties waarin burgerlijke ongehoorzaamheid een rol speelt.

Meer informatie hierover volgt binnenkort, schrijf je in zodat we je op de hoogte kunnen houden.
De organisatie is druk bezig met het voorbereiden van verschillende voorzieningen zodat zoveel mogelijk mensen comfortabel mee kunnen doen. Meer informatie hierover volgt binnenkort, schrijf je in zodat we je op de hoogte kunnen houden.
Absoluut, de meeste acties zullen volledig legaal zijn en kunnen zonder risico worden bijgewoond. Bij sommige acties zal ook burgerlijke ongehoorzaamheid een rol spelen en bij dit type actie is er een kans op arrestatie, maar je kiest altijd zelf aan welke acties je mee wilt doen en of je een arresteerbare rol wilt innemen.

WIL JE MEER DOEN?

We kunnen alle hulp gebruiken om de Septemberrebellie zo groot en succesvol mogelijk te maken. Je kan op de volgende manieren helpen:

Nodig je vrienden uit

Actievoeren is leuker en effectiever wanneer je het samen doet. Deel deze actie op social media en whatsapp, of kopieer de link en stuur die naar je familie, vrienden, collega’s en buren.

Sluit je aan

Vind je deze actie interessant? Word dan ook onderdeel van Extinction Rebellion. Zoek ons op één van onze vele evenementen of doe mee aan toekomstige acties.

Sluit je aan

Doneer

Bij het organiseren van een actie op deze schaal komt veel logistiek kijken. Zo moeten we bijvoorbeeld toiletten huren, voedsel inslaan, banners produceren en veel andere zaken regelen. Financiële steun wordt erg gewaardeerd.

Doneer