Extinction Rebellion eist van de ING-bank: stap direct uit fossiel

04/02/2022

Dé fossiele bank van Nederland. Zo noemen de demonstranten van Extinction Rebellion de bank met de leeuw. Zo’n veertig miljard euro heeft ING na het klimaatakkoord van Parijs alsnog gestoken in olie, gas en kolen, veel meer dan elke andere Nederlandse bank. Na een week van demonstraties bij stations door het hele land voeren de rebellen vandaag actie bij het hoofdkantoor van ING in Amsterdam Zuidoost. Woordvoerder Jelle de Graaf: “Dit is nog maar het begin. ING moet direct stoppen met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie.”


Verkleed als fossiele medewerker demonstreren 25 mensen voor de deur van het nieuwe hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam Zuidoost. Ze plaatsen olievaten bij de ingang van de ING en storten met kruiwagens ‘steenkolen’ voor de deur. Dit symboliseert de bijdrage van de bank aan de klimaatcrisis. De actievoerders kondigen aan actie te voeren tot hun eis is ingewilligd: dat de bank per direct stopt met de nieuwe financiering van en dienstverlening aan fossiele bedrijven.
 De afgelopen week werd het grote publiek al gewezen op de twijfelachtige eer van ING om dé fossiele bank van Nederland te zijn. Dat gebeurde met demonstraties bij grote stations in acht steden, waarbij flyers met uitleg werden uitgedeeld. Passanten werden opgeroepen om een klacht in te dienen bij ING, via de website www.ingdefossielebankvannederland.nl.

ABP om, wanneer volgt ING?
Vorig jaar oktober kondigde pensioenfonds ABP aan om de fossiele industrie niet langer te financieren. Het pensioenfonds deed dit na het verschijnen van het laatste klimaatrapport van het IPCC, een campagne van Fossielvrij en ontregelende acties van Extinction Rebellion bij het hoofdkantoor. “Na het succes met ABP richten we ons nu op de bank die fossiel het meest financiert. Wat we in Nederland met ons geld doen heeft op dit moment dodelijke gevolgen in de rest van de wereld. Klimaatontwrichting neemt alleen maar toe. Onze eis aan de ING: géén nieuwe investeringen én diensten aan de moordende fossiele industrie, zou de ondergrens moeten zijn voor elke fatsoenlijke bank.”

ING: De fossiele bank van Nederland

Sinds het Parijsakkoord van 2015 financierde de ING de fossiele industrie met het kolossale bedrag van bijna 40 miljard euro. De 40 miljard euro is verdeeld over verschillende projecten: Tussen 2016 en 2019 stopte de bank bijna 300 miljoen euro in olie- en gaswinning op de Noordpool, net dat deel van de wereld waar de temperatuur razendsnel oploopt. Tot 2020 investeerde ING zo’n 400 miljoen in de meest vervuilende fossiele brandstof, kolen. Ruim 5 miljard (!) ging naar uitbreiding van de fossiele industrie, in een tijd dat de enige route krimp van deze industrie kan zijn. In vloeibaar natuurgas (LNG) heeft ING 2,3 miljard euro aan investeringen uitstaan. Zo’n 500 miljoen euro zit in offshore boren naar olie en gas. (Bron: BankTrack.org)

Money Rebellion
De campagne rond ING wordt georganiseerd door Money Rebellion, een groep binnen Extinction Rebellion die zich richt op grote geldstromen richting de fossiele industrie en andere grote vervuilers. Extinction Rebellion is een wereldwijde brede burgerbeweging die strijdt tegen de verergering van de klimaat- en ecologische crisis. De beweging kenmerkt zich door vreedzame en ontregelende acties.

Website Money Rebellion: www.ingdefossielebankvannederland.nl
Facebook: https://www.facebook.com/XRNLMoneyRebellion
Twitter: https://twitter.com/XRNLMoneyReb
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/money-rebellion-nl

 

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR